Thorichthys pasionis

Thorichthys pasionis wordt ook wel de “gele meeki” genoemd. En met deze laatste vertoont hij dan ook vele overeenkomsten.

Beschrijving

Thorichthys pasionis

Thorichthys pasionis wordt ook wel de “gele meeki” genoemd. En met deze laatste vertoont hij dan ook vele overeenkomsten. Des te opmerkelijker is het dat de Thorichthys pasionis altijd samen met Thorichthys meeki wordt aangetroffen. Daar is overigens één uitzondering op. In lake Peten wordt de T. pasionis niet vergezelt door T. meeki maar door Thorichthys affinis. (alweer een argument voor samenvoeging van meeki en affinis). Waarom T. meeki en T. pasionis niet hybridiseren is een compleet raadsel. Temeer omdat ze behalve het habitat ook nog eens de niche lijken te delen.

Juan Artigas heeft jarenlang T. pasionis samengehouden met T. meeki en heeft geen enkel onderscheid in voedsel en fourageergewoontes kunnen vaststellen. In een aquarium kruisen Thorichthyssen overigens moeiteloos. Oppassen dus. Thorichthys pasionis heeft zwarte kieuwmembranen. Dit in tegenstelling tot die van T. meeki die opvallend rood gekleurd zijn. Hier is alweer één uitzondering op, en alweer is lake Peten het plaats delict;) Uit recente vangsten van John Heaton (een liefhebber die aan het meer woont) blijkt een deel van de populatie rode kieuwmembranen te vertonen. Zou dit dan toch op natuurhybridisatie (in dit geval met T.affinis) wijzen..? Ook heeft John vissen gevangen zonder de voor Thorichthys zo kenmerkende zwarte kieuwdekselvlekken. Veel is nog onduidelijk over de vispopulaties in Lake Peten. Er gaan zelfs geruchten dat de bijna legedarische “margaritifer” nog in het meer zwemt. Een taxanomisch onderzoek naar de levensgemeenschap van Lake Peten zou zeer wenselijk zijn.

Thorichthys pasionis is de grootste Thorichthys. Mannetjes kunnen gemakkelijk 17 centimeter worden. Vrouwtjes bijven duidelijk kleiner.

Etymologie

Pasionis verwijst naar de rivier waarin het type-exemplaar is gevangen “Rio de la Pasión”. Synoniem: Cichlasoma pasionis.

Herkomst

Mexico, Guatemala.

Verspreiding

Rio de la Pasión (waar het type-exemplaar vandaan kwam) is daarmee ook meteen het meest Zuiderlijke deel van haar verspreidingsgebied. Van hieruit strekt haar areaal zich verder uit naar het Noorden, in rivieren die uitmonden in de golf van Mexico. Van de Grijalva in het Westen tot aan de Candelaria in het Oosten. Hier bewoont ze bij voorkeur de traag stromende benedenlopen en stilstaande restpoelen meren en lagoons. Ze komt niet voor in het Noord-Oosten van Yucatan en Belize waar T. meeki het zonder gezelschap van T. pasionis moet doen.

Gedrag

Ik heb T. pasionis leren kennen als de “vreedzaamste” Thorichthys. Minder agressief als T. meeki. Deze vissen zijn daarom goed in kleine groepen te houden, zoals ze dat in de natuur ook gewend zijn.

Voedsel

Allerhande insecten en vooral hun larven. Ze zijn gek op rode muggenlarven. In het aquarium nemen ze ook genoegen met droogvoer dat ze bij voorkeur van de bodem af happen.

Kweek

Eenvoudig. De eieren worden bij voorkeur op een verticaal oppervlak oppervlak afgezet. Juan Artigas vertelt dat zijn vissen zeer graag afzetten in bloempotten (met de opening naar boven) . De eieren worden één voor één een klein stukje uit elkaar (aanpassing aan zuurstofarm water) afgezet.

Aquarium

Een vrij gemakkelijk te houden cichlide die bij voorkeur in groepen gehouden dient te worden vanaf een aquariummaat van zo’n 150 centimeter. Een zachte bodem (fijn zand) is een must. Ze hebben die lange snuit natuurlijk niet voor niets;) Water middelhard tot hard. PH alkalisch. Vrij warm. Minimaal 25C.

Video

Auteur

Rene Beerlink – NVC

Copyright foto’s

Alex Penninkhof
Lee Nuttall

Referentie

Thorichthys pasionis is verrassend laat ontdekt/beschreven. Daar is geen duidelijke verklaring voor, want haar verspreidingsgebied is relatief groot en daar waar ze voorkomt is dat vaak in behoorlijke aantallen. Wellicht dat ze lange tijd voor ‘n bleke meeki is aangezien.
Rivas L.R.1962. Cichlasoma pasionis, a new species of cichlid fish of the Thorichthys group, from the Rio de la Pasion, Guatemala. Historie naturelle des poissons. v. 25 (no. 2): 148-156

Literatuur

Een heel mooi artikel over T. pasionis vindt je op internet in “The Cichlid Room” van Juan Artigas. 1995 “The yellow meeki” http://www.cichlidae.com/article.php?id=148

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thorichthys pasionis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *