Thorichthys socolofi

Thorichthys socolofi is een “atraktief en karaktervol visje”. Het is de dwerg onder de Thorichthyssen, ze wordt niet groter dan een centimeter of 12 .

Beschrijving

Thorichthys socolofi

Thorichthys socolofi is vernoemd naar zijn ontdekker Ross Socolof. Voor degene die aquariumicoon niet kennen. Ross Socolof was ‘n beroemd ichtyoloog, gepassioneerd naturalist, fameus ontdekkingsreiziger, schrijver, fotograaf, importeur, exporteur, kweker, en niet te vergeten een inspiratiebron voor velen en niet in de laatste plaats voor zijn eigen kleindochter. Lees wat zij (en anderen) over haar opa te vertellen hebben.
http://www.rosssocolof.com

Ross Socolof maakte in 1981 samen met z’n vrienden Albert Klee, Russ Norris en D. Small een wat inmiddels historische vangreis genoemd kan worden. Hij viste er in een kreek vlak naast de snelweg (HW186) in de buurt van de toeristische trekpleister Palenque en ving daar een kleine, hem onbekende Thorichthys. Hij dacht dat het wel eens iets nieuws kon wezen en stuurde 8 exemplaren naar Robert Rush Miller van het zoölogisch museum van Michigan voor nader onderzoek. Miller moet al vrij snel geweten hebben dat de vissen voor de wetenschap nieuw waren want twee maanden later reisde Miller zelf af naar het gebied en ving er talloze vissen vlak bij de plaats waar Socolof de zijne had gevangen. Als resultaat werd Thorichthys socolofi in 1984 beschreven door Robert Rush Miller en net afgestudeerd student Jeff Taylor, gebaseerd op het materiaal van Socolof en zijn team. (Azas Artigas2010)

Thorichthys is op te delen in 2 stukken Grieks: “Throsko” betekend springen en Ichthys betekend vis. Deze familie heeft deze naam gekregen omdat het Meek was opgevallen dat ze worden aangetrokken door alles wat in het water valt. In een speelse bui beroerde hij met zijn vingers het water waarbij de vissen uit het water sprongen. Als de vissen in een grote groep bij elkaar zwemmen dan bleken ze zo eenvoudig te vangen.

Beschrijving

Thorichthys socolofi is een “atraktief en karaktervol visje”. Het is de dwerg onder de Thorichthyssen, ze wordt niet groter dan een centimeter of 12 (vrouwtjes nog iets kleiner) maar weet des al niet te min haar mannetje te staan. Twee kunnen meer dan één en onder dit moto verdedigen ze huis en haard op doortastende wijze. Dat deze visjes duidelijk verschillen van andere Thorychthyssen blijkt uit de afwijkende vinstraal-aantallen (een belangrijk determinatiekenmerk). Wat verder opvalt is het ontbreken van de kleur rood en de laterale vlek, veroorzaakt door de derde band die meestal zeer geprononceerd gedragen wordt en soms samen met de lengtestreep de letter L creëert.

Herkomst

Mexico.

Verspreiding

Thorichthys socolofi heeft evenals Thorichthys callolepis een klein verspreidingsgebied. Ze komt voor boven de 300 meter in de Rio Tulija in het Noorden van Chiapas en wellicht ook nog verder in de deelstaat Tabasco maar dit is niet nader gedocumenteerd. Verder stroomopwaarts wordt ze nog gevonden in de toevoer-rivieren Mizol-Ha, Bascán en Chamula. Alhoewel de vis niet op de rode lijst voorkomt heeft ze in Mexico wel een beschermde status.

Gedrag

Dit visje zal buiten het broedseizoen geen andere vissen lastig vallen. In het aquarium is ze dan ook goed samen te houden met kleinere vissen. Dit is zelfs aan te raden omdat Thorichthyssen anders erg schuw kunnen blijven. Echter, kleiner dan het formaat molly zou ik niet gaan omdat anders toch wel het gevaar bestaat dat Thorichthys socolofi ze oppeuzeld.

Voedsel

Om te foerageren zoekt dit visje de ondiepere, luwere en vaak met leem bedekte zones op (Artigas Azas 2010). De visjes zijn hierbij sterk op de bodem georiënteerd. Ze nemen steeds een hapje zand waar ze vervolgens het eetbare uitfilteren. Dit kunnen allerhande insecten en hun larven zijn. De visjes zijn carnivoor. Er is tot dusver niet waargenomen dat ze ook plantaardige kost tot zich namen. Na verloop van tijd veranderen hun foerageerplaatsen in een soort maanlandschap, maar dan met allemaal even grote kuiltjes. Dit gebeurt in het aquarium ook, maar we hoeven hierbij niet bang te zijn dat ze de planten uitgraven of beschadigen. Het echte graafwerk blijft binnen de perken en dan nog alleen als ze een nestje hoeden. Thorichthyssen zijn hierdoor één van de weinige Midden-Amerikaanse cichliden geslachten waarbij beplanting mogelijk is. Een groot voordeel bij de inrichting.

Het Aquarium

Dit visje vereist extra aandacht aan de kwaliteit van het water. Ze is gevoelig voor bacteriële infecties. Witte ontlasting gevolgd door massale sterfte zijn veel gehoorde berichten bij Thorichthyssen uit de helleri-groep. Veel water verversen dus. Minstens een kwart per week

Kweek van Thorichthys socolofi

In de laatste maanden van de droge tijd (rond februari) als het water warmer is en het minder hard stroomt begint Thorichthys socolofi met veel toewijding aan haar voortplanting. Hiervoor zoeken ze de iets luwere oeverzones op waar ze bij voorkeur ‘n kleine steen als afzetplaats uitzoeken. Legsels zijn kleiner dan bij andere Thorichthyssen, gemiddeld niet meer dan 200 en in het aquarium nog aanmerkelijk minder.

De eitjes zijn ovaal, barnsteen kleurig en vallen nauwelijks op boven de ondergrond. Het vrouwtje staat boven de eieren en bewaaierd deze met haar buikvinnen terwijl het mannetje de indringers uit het territorium jaagt. Na 48 uur komen de eitjes uit en na 5 tot 6 dagen is de dooierzak verteerd en zwemmen de jongen vrij. Het kroost wordt door beide ouders gehoed. Dit doen zij door middel van “vlaggen” met hun rode kieuwmembranen en schokkende bewegingen van het totale lichaam. Zij aan zij verdedigen ze hun jongbroed en wel op zeer doortastende wijze. Daarbij schromen ze niet veel grotere vissen zoals Paraneetroplus bulleri’s of Maskaheros regani’s in de flank aan te vallen. Waarna ze zich in een oogwenk kunnen omdraaien om indringers vanuit ‘n andere richting aan te vallen (Heiner Garbe 1995). Na ongeveer twee maanden, als ze iets meer dan ‘n centimeter groot zijn verlaten de jongen hun ouders en sluiten ze zich aan bij grote scholen jonge vis van allerlei pluimage. (Artigas Azas 2005)

Video

Auteur

Rene Beerlink – NVC

Copyright foto

Screenshot uit onderste video

Referentie

Miller R.R. and Taylor J N. 1984. “Cichlasoma socolofi, a new species of cichlid fish of the Thorichthys group from northern Chiapas, Mexico”. Copeia. pp. 933-940.

Literatuur

Dr. Rüdiger Riehl, Hans A. Baensch. Aquarium Atlas, band 3, p.890.
Alhoewel deze mooie soort door Ross Socolof in de jaren 80 beschikbaar werd gesteld voor de aquariumhobby werd de soort in de literatuur totaal genegeerd. Dit kwam door een klein grappig (behalve voor betrokkenen) verhaal. Een zakelijk meningsverschil tussen Ross Socolof, de ontdekker van de soort en de grootste aquariumtijdschriften uitgever Herbert Axelrod over een samen op te zetten visfarm veroorzaakte een publikatieban voor Thorichthys socolofi. Er verscheen alleen een beknopt berichtje met de mededeling dat Thorichthys socolofi een onaantrekkelijk en karakterloos visje betrof. Later, toen het aquariumtijdschriftenimperium T.F.H. door Axelrod Werd verkocht veranderde de situatie. Rusty Wessel, een goede vriend van Ross Socolof en gepassioneerd Thorichthys liefhebber diende een artikel in bij de nieuwe redaktie van T.F.H.magazine waarbij hij de deugden van Thorichthys socolofi eens flink in het zonnetje zette. Het manuscript werd ditmaal geaccepteerd voor publikatie en vind je hier.
http://www.cichlidae.com/article.php?id=165
Zo zie je, dat de politiek zelfs soms onze aquariumvissen weet te bereiken. (Uit Cichlidroom Compagnion, Azas Artigas 2010)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thorichthys socolofi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *