Trichogaster chuna – Honing Goerami

De Colisa chuna is een van de tolerantste Gourami’s, zeker naar de vrouwtjes toe. Ze worden niet groot maar door hun fraaie kleur zeker leuk om te zien.

Beschrijving

Trichogaster chuna – Honing Goerami

De meest bekende naam is Colisa chuna maar na het herschrijven van de hele familie heet deze soort nu Trichogaster chuna. Andere synoniemen zijn onder andere: Trichopodus chuna, Trichopodus sota, Colisa sota, Polyacanthus sota. In het Nederlands is de Trichogaster chuna bekend onder de naam Honing Goerami of geschreven als Honinggoerami.

Herkomst

Noord Oost India en Bangladesh.

Beschrijving

De Honinggoerami kan een lengte bereiken van zo’n 4,5 centimeter. Dit visje is een van de kleinste Goerami soorten. Het mannetje heeft een hele mooie oranje honingkleur met een gele rugvin en een zwarte buik. Het vrouwtje is vaal van kleur, ze is wel iets groter en dikker gebouwd dan het mannetje. Buiten de paartijd om kunnen de kleuren van de Trichogaster chuna wat afwijken, de vrouw kan soms erg op een man lijken. Het geslachtsonderscheid is soms ook te zien aan de rugvin. Bij de man loopt de rugvin uit in een puntje waar de rugvin van de vrouw wat afgeronder is.

Op een van de foto’s vertoont de vrouw een horizontale streep. Niet alle vrouwen hebben deze streep.

Het Honinggoerami Aquarium

Voor deze visjes heb je geen groot aquarium nodig, 60 centimeter is groot genoeg. Het aquarium inrichten met dichte beplanting en drijfplanten, en een donkere bodem. Er mag maar heel weinig of geen stroming in het water zijn. Bij alle labyrintvissen is het aan te raden een dekruit te gebruiken zodat het water en de lucht daarboven dezelfde temperatuur blijft, dit is noodzakelijk omdat deze vissen anders ziek kunnen worden.

Water

Temperatuur: 20-28 graden. De temperatuur van 24/26 tot 28 graden komt overeen met de warme zomermaanden waarin deze vissen overgaan tot het paren. In de natuur duurt deze periode niet langer dan een paar maanden. Tijdens deze warme periode zal de man continu schuimnesten willen bouwen en achter de vrouwen aan blijven jagen. Verlaag daarom buiten de zomermaanden de temperatuur zodat de vissen uit de kweek modus worden gehaald.
PH: 6,5-7
GH: 8-1

Voeding

Honinggoerami´s lusten alle kleinere voersoorten, zowel levend voer, diepvriesvoer en droogvoer.
Als het maar kleine muggenlarven en watervlooien zijn, of tubifex, het droogvoer een beetje fijnwrijven.

Karakter

Het is een zeer vredelievend en schuw visje, houdt ze daarom niet samen met drukke vissen. Zeker nooit met Barbelen samenhouden want die zullen aan zijn sprieten gaan knabbelen.

Bij een voldoende lage temperatuur zal een man en vrouw een koppel vormen. De man kijkt dan niet om naar andere vrouwen. Kies je voor een wat hogere temperatuur dan wordt de man actiever en zal meer achter de vrouwen aanjagen. In dat geval ik is het beter om een trio te houden om de druk van de mannen te spreiden over de vrouwen. Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

Kweek van de Trichogaster chuna – Honing Goerami

De kweek van de Honing Goerami is vrij makkelijk, gebruik een kweekbak en laat de waterspiegel tot 12 centimeter dalen. De temperatuur mag tussen de 26 en 28 graden zijn. Het mannetje bouwt een schuimnest tussen de planten, als het vrouwtje de eitjes gelegd heeft, vangt het mannetje deze op en spuugt ze in het schuimnest, het nest zal hij goed bewaken. Na de eiafzetting (ongeveer 20 eitjes per paring) het vrouwtje uitvangen, omdat het mannetje dan nogal agressief kan worden tegenover haar. Als de eitjes uitkomen het mannetje ook uitvangen zodat de jongen niet opgegeten worden. Je kunt de jongen opkweken met stofvoer of pantoffeldiertjes.

Zie ook het artikel Het kweken van de Honing Goerami.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Bart Laurens

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trichogaster chuna – Honing Goerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *