Trichogaster labiosa – Diklipgourami

Lengte 10 cm. Deze vis lijkt erg veel op de Colisa fasciata, er is ook een oranje variant. Labiosa is de Latijnse naam voor lip, die verwijst naar de dikke lippen van deze gourami.

Beschrijving

Naam

De meest bekende naam is Colisa labiosa, deze naam is echter veranderd naar Trichogaster labiosa na een nieuwe beschrijving van de hele familie. Andere synoniemen zijn onder andere: Trichogaster labiosus, Colisa labiosa, Colisa labiosus.

Herkomst

Myanmar.

Uiterlijk

Lengte 10 cm. Deze vis lijkt erg veel op de Colisa fasciata, er is ook een oranje variant. Labiosa is de Latijnse naam voor lip, die verwijst naar de dikke lippen van deze gourami. De mannetjes van de C. fasciata hebben een spitse aarsvin, bij de C. labiosa is dit een ronde aarsvin.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten en kienhout, zorg voor voldoende schuilplaatsen. Ze hebben ook veel zwemruimte nodig. Gebruik een donkere bodem, ze houden ook van gedempte verlichting.

Water

Temperatuur: 22-28 graden. De temperatuur van 26 tot 28 graden komt overeen met de warme zomermaanden waarin deze vissen overgaan tot het paren. In de natuur duurt deze periode niet langer dan een paar maanden. Tijdens deze warme periode zal de man continu schuimnesten willen bouwen en achter de vrouwen aan blijven jagen. Verlaag daarom buiten de zomermaanden de temperatuur zodat de vissen uit de kweek modus worden gehaald.
PH: 6,5-7
GH: 5-8

Voeding

Deze vissen zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggelarven, watervlooien, cyclops, artemia ,en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag.

Karakter

De mannetjes verdedigen een vrij groot territorium, dus een ruim aquarium is gewenst. Ze zijn een stuk minder agressief dan de Colisa fasciata. Labyrintvissen kunnen aan het wateroppervlak zuurstof opnemen via het labyrintorgaan.

Kweek

De kweek is redelijk eenvoudig, de mannetjes bouwen een groot slordig schuimnest. De temperatuur mag 28 graden zijn, tot zo´n 600 eitjes worden afgezet en bevrucht. Het mannetje bewaakt het schuimnest, het vrouwtje kan na de afzetting worden verwijderd. Na ongeveer 24 uur komen de jongen uit, als ze vrij zwemmen dan moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen opgekweekt worden met pas uitgekomen artemia-naupliën of fijn stofvoer.

 

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter