Trichopodus leerii – Diamant Goerami

De Diamant Goerami is een zeer mooie soort, zeer vredelievend ten opzichte van andere soorten!

Beschrijving

Trichopodus leerii – Diamant Goerami

Trichopodus leerii is in 1852 officieel beschreven door Bleeker. In het Nederlands worden ze ook wel Diamant Goerami genoemd (of Diamantgoerami aan elkaar). De Nederlandse naam laat zich makkelijk verklaren. Deze soort heeft over de flank kleine stipjes. Net alsof hij bezaait is met allemaal diamantjes.

Synoniemen: Trichogaster leeri, Trichopus leerii, Trichogaster leerii, Trichogaster leerri, Trichopodus leeri

Beschrijving

De Diamant Goerami kan een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Deze vis heeft een zwarte dwarsband vanaf de kop tot de staart. Het mannetje heeft een oranjerode buik, een langere rug– en aarsvin en veel “franjes” aan zijn buikvin, het vrouwtje heeft dat niet. Het vrouwtje is meestal wat kleiner en dikker.

Over het hele lijf en over de vinnen zie je kleine witte stippen, de diamantjes die deze soort zijn naam geven. Zoals veel Goerami’s hebben ze op hun borst twee draden waarmee ze de omgeving kunnen aftasten.

Het Aquarium

Voor de Diamantgoerami is een aquarium nodig van 1.20 meter. De bak donker inrichten met dichte beplanting en drijfplanten, zodat er genoeg schuilplaatsen zijn. De temperatuur van de lucht (in de lichtkap) moet hetzelfde zijn als van het water (boven de 22 graden) anders kan de vis makkelijk ziek worden. Er mag maar heel weinig stroming zijn.

Water

Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 5,5-7,5
GH: 2-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

De Diamantgoerami is een alleseter, zowel klein levend voer als diepvriesvoer, zoals muggenlarven, cyclops, artemia, voedertabletten en granulaat, ook groenvoer en droogvoer, dus zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Houdt de Trichopodus leerii – Diamant Gourami als koppel in het aquarium, liever geen 2 mannetjes bij elkaar zetten want dat kan nog wel eens problemen geven. Het is een rustige vis die je niet met agressieve vissen moet samenhouden, anders trekt hij zich terug in een hoekje en verliest zijn mooie kleuren. Ook niet met barbelen samenhouden vanwege het vinbijten.

Kweek van de Trichopodus leerii

De kweek van de Diamant Goerami is vrij makkelijk. Gebruik een kweek aquarium en laat de waterspiegel tot 12 centimeter dalen. De temperatuur mag tussen de 26 en 28 graden zijn. Het mannetje bouwt een schuimnest tussen de planten, als het vrouwtje de eitjes gelegd heeft, vangt het mannetje deze op en spuugt ze in het schuimnest, het nest zal hij goed bewaken. Na de eiafzetting het vrouwtje uitvangen, omdat het mannetje dan nogal agressief kan worden tegenover haar. Als de eitjes uitkomen het mannetje ook uitvangen zodat de jongen niet opgegeten worden. Je kunt de jongen opkweken met stofvoer of pantoffeldiertjes.

Zie ook het kweekverslag Kweken met Trichopodus leerii

Video

Auteurs

Coby
John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trichopodus leerii – Diamant Goerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *