Tropheops sp. Band

Tropheops sp. Band is een nog onbeschreven soort. Ze komen voor rond Nkhata Bay. Mannen hebben rond de kop een gele kleur met blauw op het achterlijf.

Beschrijving

Tropheops sp. Band

Tropheops sp. Band is een nog niet officieel beschreven soort. Deze variant is door Ribbink voor het eerst opgetekend in 1983, toen nog als Pseudotropheus tropheops ‘band’ en Pseudotropheus tropheops sp. ‘no band’. In 2001 heeft Konings de naam gewijzigd in Tropheops sp. ‘band’ en de ‘no band’ laten vallen. Hij neemt aan dat het één soort betreft.

Beschrijving

De mannen hebben vooral rond de kop een gele kleur. Het achterlijf loopt naar de staart toe over in grijs blauw. Op de flank zijn een aantal verticale donkere strepen zichtbaar. Bij dominante mannen worden die strepen valer.

Er zijn twee soorten die op de plaats van herkomst strijden om een plekje. Tropheops sp. Band en Tropheops sp. No Band. Deze aanduiding “Band” verwijst naar de zwarte streeep in de rugvin van de man. De mannen met de zwarte band in de rugvin zijn gemiddeld een centimeter groter dan de mannen zonder zwarte band. De vrouwen zijn niet van elkaar te onderscheiden. Zij zijn in beide gevallen licht grijs/bruin met geel in de vinnen.

De grotere mannen zijn groter en hierdoor wat sterker dan hun kleinere neefjes. Hierdoor is Tropheops sp. No Band veel zeldzamer. Onderzoek moet uitwijzen of dit echt twee aparte soorten zijn of dat het varianten zijn van dezelde soort.

Herkomst

Nkhata Bay, Malawi.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Referenties

Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 3e oplage – blz. 217-218 – Ad Konings

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Locaties

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tropheops sp. Band” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *