Tropheops sp. Gome Yellow

Tropheops sp. Gome Yellow wordt in het aquarium maximaal zo’n 14 centimeter lang. Je houdt ze het best in een harem.

Tropheops sp. Gome Yellow

Tropheops sp. Gome Yellow is een nog onbeschreven soort.

Beschrijving

In het wild wordt Tropheops sp. Gome Yellow maximaal zo’n 12 centimeter lang. In het aquarium kan hij wat groter worden doordat ze wat meer en krachtiger voer krijgen. De mannen worden dan maximaal zo’n 14 centimeter. De vrouwen blijven doorgaans iets kleiner.

Mannen zijn geel van kleur. In de rugvin is een zwarte band te zien met daarboven en onder een dunne blauw iriserende streep. De rand van de borstvinnen is afgezet met een blauwe rand met daartegen aan een zwarte lijn. De vrouwen zijn wat meer variabel in kleur. Afhankelijk van de vindplaats zijn ze beige tot geel zoals in de variant die bij Gome wordt gevonden.

Herkomst

Het verspreidingsgebied ligt tussen N’Kolongwe naar beneden toe naar Makanjila in Mozambique aan de oostkust van het Malawimeer.

Dieet

Met hun gespecialiseerde tanden kamt Tropheops sp. Gome Yellow door de algenstrengen (aufwuchs). Hiermee krijgen ze voornamelijk plantaardige algendeeltjes binnen met heel af en toe wat kleine diertjes.

In het aquarium kun je ze voeren met vlokvoer, artemia, mysis. Op hun dieet mag plantaardig voer zoals spirulina vlokken niet ontbreken.

Het Aquarium

Je kunt deze soort het beste houden in een harem bestaande uit één man met twee of drie vrouwen. Naar soortgenoten toe kunnen de mannen behoorlijk fel zijn. Een aquarium vanaf 150 centimeter is aan te raden.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Zorg voor voldoende rotsen met daartussen kieren, spleten en holen. Door gebruik te maken van wat meer belichting kun je wat algengroei op het de rotsen krijgen. Tropheops sp. Gome Yellow zal daar graag in het aufwuchs plukken.

Kweek van Tropheops sp. Gome Yellow

De kweek van Tropheops sp. Gome Yellow is vrij eenvoudig. De eieren worden door de vrouw in de muil uitgebroed. Na een paar dagen komen de eieren uit maar blijven nog geruime tijd in de muil van de vrouw. Na een week of drie spuugt de vrouw de jonge visjes uit. Hierna moeten ze voor zichzelf zorgen.

Video

Copyright foto’s

Pete Barnes
Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Ecosysteem

Landen

Locaties

,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tropheops sp. Gome Yellow” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *