Tropheops sp. Red Cheek

Tropheops sp. Red Cheek is een opvallend gekleurde Mbuna uit het Malawimeer. Hun oker gele kop en buik steken af tegen de zwarte strepen.

Beschrijving

Tropheops sp. Red Cheek

Tropheops sp. Red Cheek is een nog onbeschreven soort. De tijdelijke naam Red Cheek verwijst naar de kleur op de kop en buik van de mannen van deze soort. Die kleur is niet echt rood maar meer oker tot roest kleurig. Ze hebben de wat onderstandige bek en stijl oplopende voorhoofd van de andere Tropheus soorten.

Beschrijving

De mannen van de Tropheops sp. Red Cheek kunnen een lengte bereiken van zo’n 11 centimeter in het wild. In het aquarium worden ze iets groter doordat we meer en krachtiger voer aanbieden dan ze in het wild krijgen. Ze hebben een oker tot roest kleurige kop en buik. Op de flank zijn zwarte verticale strepen zichtbaar.

De vrouwen lijken heel erv veel op de die van Tropheops macrophthalmus. Ze zijn helemaal geel/bruin van kleur, inclusief de vinnen. De vrouwen worden in het meer zo’n negen centimeter lang. Ook in het aquarium blijven ze wat kleiner dan de mannen.

Het karakter van deze soort laat zich omschrijven als fel. De mannen tolereren geen andere mannen van dezelfde soort in hun territorum.

Biotoop

Deze soort is afkomstig uit het zuiden van het Malawimeer. Ze worden veelvuldig gevangen bij Lioma en Chizumulu. Ze komen voor op rotsen met wat stroming en golfslag. Hierdoor zijn de rotsen sediment vrij. Je kunt ze dan ook meestal vinden op dieptes van nul tot zes meter.

Dieet

Tropheops sp. Red Cheek voedt zich in het Malawimeer voornamelijk met het pikken in de algenstrengen die groeien op de rotsen (aufwuchs). Daarnaast eten ze kleine hoeveelheden plankton.

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Ze nemen vlokvoer, granulaat, watervlooien, artemia etc. Zorg ervoor dat je niet teveel diepvries of levend voer geeft. In het dieet mag plantaardig voer niet ontbreken, spirulina vlokken zijn een uitstekende aanvulling.

Het Aquarium

Door het felle karakter en het feit dat Tropheops sp. Red Cheek een territorium vormt, raden we een aquarium aan vanaf 400 liter (zo’n 150 centimeter lengte). Je kunt in een aquarium van deze afmeting één man houden met twee of meer vrouwen. Op die manier verdeeld de man zijn aandacht over de vrouwen.

Hou ze samen met niet gelijkende Mbuna soorten. Een soort die teveel lijkt op Tropheops sp. Red Cheek zorgt voor onderlinge gevechten.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Plaats rotsen zodanig dat er veel holen, kieren en spleten ontstaan. De man kan hier zijn territorium bouwen. Ook kunnen de vrouwen schuilen voor de man als hij ze teveel achtervolgt om te paren.

Waterwaardes

De waterwaardes in het Malawimeer zijn overal redelijk gelijk en constant. De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 26 graden Celsius met een pH van 7.5 tot 8.5.

Kweek van Tropheops sp. Red Cheek

De kweek van Tropheops sp. Red Cheek is net als bij de meeste andere Mbuna redelijk eenvoudig. In een aquarium met meerdere soorten, laten ze zich toch wel kweken. De man lokt de vrouw met trillende bewegingen naar zijn territorium. Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw de eieren die door de man worden bevrucht. De vrouw neemt de eieren hierna in haar muil. De eieren worden in haar muil uitgebroed.

Na een dag of drie komen de eieren in de muil van de vrouw uit. Ze spuugt de jonge visjes echter nog niet uit. Deze blijven in totaal zo’n drie weken vanaf het leggen in de muil van de vrouw en teren op hun eidooierzak. De vrouw eet tijdens deze drie weken in het geheel niet. Een broedend vrouwtje is te herkennen aan de grotere keelzak. Soms zijn de donkere vlekken van de jonge visjes door de keelzak heen te zien.

Na drie weken worden de jonge visjes door de vrouw uitgespuugd. De visjes zoeken tussen de rotsen beschutting maar in een aquarium met volwassen dieren worden ze vaak opgegeten.

Kweekaquarium

Als je meer jonge vissen over wil houden kun je een apart kleiner kweek aquarium opzetten. Richt deze in met wat zand en een wat beschutting voor de vrouw. Vang haar na een dag of 15 uit het aquarium en plaats haar in het kweekaquarium. Na de derde week spuugt ze de jonge visjes uit. Ze zal deze niet direct opeten. Je hebt tijd genoeg om de vrouw na het uitspugen weer uit te vangen en terug te plaatsen in het aquarium.

De jonge Tropheops sp. Red Cheek kun je voeren met fijngewreven vlokvoer en pas uitgekomen artemia.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie
Pete Barnes

Referenties

Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving – 3e oplage – Ad Konings – pagina 30-32
Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden – Ad Konings – pagina 182-183
Cichlideae.com

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tropheops sp. Red Cheek” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *