Tropheus moorii ‘Red Rainbow’

Een van de meest populaire Tropheus soorten is de Tropheus Moorii Kasanga ‘Red Rainbow’ en niet voor niets! De kleuren spatten er bij deze soort vanaf!

Beschrijving

Tropheus moorii ‘Red Rainbow’

De “Red Rainbow” is door zijn felle kleuren een van de meest populaire Tropheus varianten, maar toch ook vaak een van de meest bekritiseerde soorten als gevolg van hun massale commerciele niet aantrekkingskracht. De “Red Rainbow” varianten zijn zo genoemd omdat ze alle kleuren bezitten, zoals beschreven in onderstaand profiel. Ze zijn allemaal afkomstig uit dezelfde rotsachtige kustlijn die begint bij de monding van de Kalambo rivier en eindigt bij Kasanga Bay. Omdat ze worden gevangen vanaf meerdere inzamelpunten langs een stuk van tien mijl van de kust lijn, worden ze vaak alleen alleen met de naam “Tanzania Red Rainbow” aangeduid, hoewel zij ook kunnen worden verkocht of worden benoemd met de afzonderlijke benaming voor het  verzamelpunt zoals: Kasanga, Kambwimba of Kalambo.

Het Aquarium

Van de Moorii subgroep uit de Tropheus familie is bekend dat ze kruisen, het is dus niet aan te raden om ze samen te houden met andere Tropheus moorii of Tropheus sp. Red (voorheen Moorii). De drie belangrijkste dingen voordat je overweegt Tropheus varianten te houden zijn:

  1. Deze vis overleeft het best in een omgeving bestaande uit een kolonie van 20 exemplaren of meer, met een juiste verhouding man-vrouw van ten minste 1:1 – bij voorkeur een mannetje op twee vrouwtjes (minstens!).
  2. Een filtratie van 10x de inhoud van het aquarium om ervoor te zorgen dat uw water kwaliteit het tempo van vervuiling door je kolonie van vissen kan bijhouden. Dit kan worden bereikt door een combinatie van filters, samen met powerheads om de doorstroming en de beweging van het water in het aquarium te verhogen. Water verversing van ten minste eenmaal per twee weken is nodig, en de meeste Tropheus houders zullen je vertellen dat twee keer per week de beste omgeving creërt voor de gezondste vissen (denk aan de helderste kleuren, de meest actieve vissen, en een kolonie met veel legsels!).
  3. 125 centimeter, 330 liter aquariums worden beschouwd als het absolute minimum om voor langere tijd Tropheus te houden. Het is begrijpelijk dat ieders begroting anders is, maar het doel moet zijn om je kolonie te houden in ten minste een aquarium van 1 meter 25 en 330 liter. Dit geeft je kolonie voldoende ruimte om te leven en zich voort te planten.

Herkomst en habitat

Tropheus komen uit het Tanganyikameer in Afrika. Hun habitat bestaat meestal uit een natuurlijke zandbodem, met een willekeurig formaat / vormige rots verspreid over de bedding van het meer. Er zijn weinig tot geen planten in hun natuurlijke habitat. Er zijn sterke onder stromingen waar ze ook wonen. GOEDE-filtratie en GOEDE doorstroming moet eerst worden aangelegd alvorens de rotsen te plaatsen. Elke vorm / combinatie van stenen op de bodem van je aquarium zal geschikt zijn voor een kolonie Tropheus. Holey Rock wordt als ideaal beschouwd vanwege de hoge bufferende eigenschappen en de vele schuilplaatsen die zij biedt aan jongen zodra zij door de moeder zijn uitgespuugd. Echter, veel Tropheus houders vervangen uiteindelijk de rotsen door wat voor rotsen het beste bij hun smaak past.

Jongen, jongeren en jonge volwassenen hebben gewoonlijk een grauw bosgroene kleur met licht gele strepen die verticaal over de lengte van het lichaam lopen. De vinnen vertonen soms licht rode en / of blauwe kleuren. Eenmaal volwassen zal het lichaam de grauwe bosgroene kleur houden, maar de gele verticale strepen zullen vervagen en een aaneengesloten vlek van goud vormen op het onderste deel van de flank. Het gezicht zal diep paars worden en een reflecterende blauwe vlek zal zich vormen op het puntje van de kieuwdeksels. De rug-en anaalvin worden bloed rood met met vlekjes metallic blauw vanaf de puntjes. Neon oranje eivlekken kunnen bij een aantal volwassenen verschijnen net als borstvinnen die pastel blauw worden bij sommige alfa-mannetjes.

Dit zijn kolonie vissen en gedijen beter in de juiste man / vrouw-verhoudingen met 20 exemplaren of meer. Ze kunnen worden gehouden in kleinere aantallen en worden gemengd met andere vissen die uit het Tanganyikameer komen, maar dit kan het gedrag en broed gewoontes veranderen. Deze vissen zijn van nature erg druk en zitten propvol individuele persoonlijkheid.

Levensduur

Van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van zorg en milieu.

Dieet

Herbivoor; Spirulina, Algen

Verschillen tussen de geslachten

Monomorphic, dit betekend dat man en vrouw er hetzelfde uitzien.

Kweek

Maternale muilbroeder
Het opzetten van meerdere steenhopen in uw tank zal stimuleren mannen om gebieden waarvoor om terug te lokken vrouwtjes te paaien met vast te stellen. Ook rekening houden met plaatsen voor Fry een keer te verbergen zijn ze spuug van de moeder ‘s mond, dat is waar ze worden gehouden vanaf het moment dat ze worden voortgebracht als eieren totdat ze worden beschouwd als vrije zwemmers. Dit is de reden waarom Tropheus, evenals vele andere Lake Tanganyika vis, worden beschouwd als Muilbroeders.

Temperament / sociaal gedrag:
• Agressief
• Actief
• Scholenvis / meestal in groepen
• Territoriaal
• Agressief tijdens de kweek

Voorkomende ziekten:
Bloat

Auteur

Jeebus – HoustonFishBox

Copyright foto’s

Jeebus

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Broedgedrag

Dieet

Sociaal Gedrag

Karakter

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tropheus moorii ‘Red Rainbow’” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *