Uaru amphiacanthoides

Uaru amphiacanthoides zijn grote cichlides en scholenvissen. In de paartijd vormen ze koppels en zijn de mannetjes zeer agressief tegen elkaar. Ze kunnen met andere grote cichlides worden samengehouden.

Beschrijving

Uaru amphiacanthoides

De Uaru amphiacanthoides kan een lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te zien. Alleen tijdens de paartijd zijn de genitale papillen van de man zichtbaar, doorgaans een paar dagen voor- en tijdens het afzetten.

In een groep voelt de Uaru amphiacanthoides zich het beste op zijn gemak. Houdt ze dan ook in een groepje van minimaal 6 exemplaren. Tijdens de paartijd worden koppels gevormd maar die vallen na het paren weer uiteen.

Herkomst

Guyana, Amazonegebied.

Het Aquarium

Voor deze grote vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. Het aquarium inrichten met harde planten, stenen en kienhout zodat er holen en schuilplaatsen ontstaan. Zorg voor een gedempte verlichting.

Ze woelen graag in de bodem dus zorg ervoor dat eventueel decor niet kan omvallen. Zachte planten blijven niet lang in leven, ze eten van de bladeren. Harde planten laten ze meestal wel met rust.

Water

Temperatuur: 25-28 graden.
PH: 6-6,5
GH: 5-8

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, maar hoofdzakelijk groenvoer zoals sla, spinazie en erwtjes. Als aanvulling droogvoer.

Karakter

Deze grote cichlides zijn scholenvissen, in de paartijd vormen ze koppels en zijn de mannetjes zeer agressief tegen elkaar. Ze kunnen met andere grote cichlides worden samengehouden.

Kweek van de Uaru amphiacanthoides

De kweek van de Uaru amphiacanthoides is vrij moeilijk. Het water moet zeer zacht en zuur zijn (filteren over turf). De temperatuur mag 30 graden zijn. Ze zetten tot zo´n 300 eitjes af op een platte steen die de ouders samen bewaken. De pas uitgekomen jongen eten net als bij discusvissen in eerste instantie van het huidsecreet wat de ouders afscheiden. De jongen kunnen verder opgekweekt worden met stofvoer en artemia-naupliën.

De jonge Uaru amphiacanthoides lijken meer op bladvissen dan op hun ouders. Ze vallen hierdoor minder op in hun natuurlijke biotoop.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Uaru amphiacanthoides” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *