Vieja hartwegi

De mannetjes  van de Vieja hartwegi hebben een metaalachtige tot gele grondkleur, en een patroon van fijne rode stippen, de keel is ook rood van kleur.

Beschrijving

Vieja hartwegi

De Vieja hartwegi kan een lengte bereiken van zo’n 25 centimeter. De naam verwijst naar wijlen Norman Hartweg. De mannetjes hebben een metaalachtige tot gele grondkleur, en een patroon van fijne rode stippen, de keel is ook rood van kleur. Vrouwtjes hebben een donkere keel en onderbuik. Meestal hebben ze zwarte dwarsbanden die naar de buik toe samensmelten. Typisch voor deze soort zijn ook de twee zwarte strepen op het voorhoofd die van oog tot oog lopen, en de zwarte halfronde band op het achterste gedeelte van beide kieuwdeksels. Ze lijken veel op de Vieja bifasciata, alleen die wordt iets groter (35 cm.).

Synoniemen: Cichlasoma hartwegi, Paratheraps hartwegi, Paraneetroplus hartwegi

Herkomst

Rio Grande de Chiapa, Rio Grijalva, Chiapas, Mexico.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter lang, 50 cm. diep en 50 cm. hoog. De bak inrichten met kiezelstenen, rolkeien en kienhout, zorg voor voldoende schuilplaatsen. De bodem moet bestaan uit zand.

Water

Temperatuur: 24-30 graden.
pH: 7-8
GH: 10-30

Voeding

De Vieja hartwegi heeft ballastrijk voedsel nodig, zowel levend- als diepvriesvoer kan gegeven worden, zoals mysis, krill, garnalen en mosselen, ook groenvoer zoals spirulina mag niet ontbreken.

Karakter

Het zijn vrij rustige vissen en territoriumvormers, je kunt ze samenhouden met andere rustige cichliden. Tijdens de broedperiode kunnen ze helemaal van kleur veranderen. De buik, de lippen en de verticale banden worden dan donkerder van kleur, terwijl het lichaam een cremeachtige tot witte kleur krijgt. Een groot aantal schubben op het achterste gedeelte van de rug krijgen een gouden glans.

Kweek van de Vieja hartwegi

De kweek is vrij makkelijk, ze zetten tot zo´n 1000 eitjes af op een schoongepoetste steen, na 3 dagen komen de eitjes uit, en na een klein weekje zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vieja hartwegi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *