Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak

De Vittina waigiensis of Rode Neritina Slak is een super mooi gekleurde slak die algen eet. De kleur varieert van geel tot rood met zigzag banden.

Categorieën: ,

Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak

De Vittina waigiensis is in 1830/1831 officieel beschreven door R.P. Lesson toen nog als Neritina waigiensis. De Nederlandse naam Rode Neritina Slak is door de herbeschrijving naar het geslacht Vittina achterhaald geworden maar wordt nog steeds gebruikt.

Hoewel ze dus al vroeg officieel zijn beschreven worden ze pas sinds 2015 naar Europa geëxporteerd voor de aquarium handel.

Synoniem: Neritina waigiensis

Beschrijving

De kleur van de Vittina waigiensis is niet alleen rood. Hij kan behoorlijk variëren van bijna geheel rood met alleen een paar zwarte banden tot vrijwel geheel geel met een paar rode en zwarte banden. De zwarte banden vertonen veelal een zigzag patroon. Het verschil tussen man en vrouw is bij de Rode Neritina Slak niet te zien.

Het slakken huis kan een diameter bereiken variërend van 2 tot 3 centimeter. Ze blijven daarmee dus iets kleiner dan bijvoorbeeld de Zebra Renslak.

Het is niet ongewoon dat het slakkenhuis wat beschadigingen kent. Met name het puntje van het slakkenhuis is wat vaker stuk. De slak kan kleine beschadigingen van binnenuit repareren maar de buitenkant niet.

Biotoop

Vittina waigiensis is afkomstig uit Azie, Filipijnen. Het is geen slak die 100% van zijn tijd onder water doorbrengt. Ze houden zich op in dichtbegroeide delen onderwater maar zijn ook regelmatig boven de waterlijn te vinden. Ze bewonen zoetwater, brakwater en zoutwater. Je kunt ze vinden in Mangrove bossen, riviermondingen en rivierdeltas en rivieren en beken.

Dieet

Omdat de Vittina waigiensis niet nagekweekt wordt zijn alle slakken die te koop worden aangeboden afkomstig uit het wild. Ze eten daar voornamelijk algen en plantresten. Door het vangen, de reis en de tijd die ze doorbrengen in verkoop aquariums zijn ze meestal verzwakt voordat je ze in je aquarium plaatst. Koop ze dan ook alleen indien je een ingedraaid aquarium hebt met wat algen waar ze direct van kunnen eten. In een schoon aquarium zullen ze verhongeren. Om ze te helpen kun je net als bij Loricariidae algenstenen maken om ze bij te voeren.

Het is overigens een van de beste algeneters die je voor het aquarium kunt vinden. Levende planten laten ze geheel met rust. Ze zijn daarmee uitermate geschikt voor de beplante aquariums.

Op termijn kun je ze laten wennen aan spirulina vlokken, geblancheerde groenten, bladeren en ander voer.

Aanschaf van de Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak

Zoals gezegd zijn veel van de Rode Neritina Slakken verzwakt voordat ze zelfs maar in de verkoop komen. Zoek dan ook slakken uit die zich actief door het aquarium bewegen. Kijk ook naar hun voet, is die gezond en helemaal vlak? Als hij niet helemaal vlak is dan kun je de slak beter niet kopen.

Het aquarium

Het aquarium voor de Rode Neritina Slak moet in ieder geval beschikken over een afgesloten kap. Ze willen nog wel eens uit het aquarium klimmen en de weg terug niet meer vinden. Ze drogen dan uit en sterven. Net als andere Renslakken kan de Vittina waigiensis zich echt goed vastzuigen op het glas. Om de voet van de slak niet te beschadigen kun je hem daarom beter niet van het glas aftrekken. Als je de slak voorzichtig duwt zal hij het substraat vanzelf loslaten.

Je kunt deze slakken al houden in een aquarium vanaf 50 liter. Het aquarium moet in ieder geval een deel met harde oppervlakken bevatten waar algen op groeien.

Houdt ze bij voorkeur in een groepje. Doordat ze een relatief kleine voet hebben kun je ze ook combineren met vissen zoals guppen die alle hoeken, gaten en kieren van een aquarium opzoeken en op die manier slakken nog wel eens willen irriteren. Door de kleine voet zijn ze hier redelijk goed tegen bestand. Nadeel van de kleine voet is wel dat als ze omvallen ze heel moeilijk  weer rechtop komen. Als ze op hun kop liggen dus even in de gaten houden of ze zelf omdraaien of dat je een handje moet helpen.

Houdt de temperatuur tussen de 20 en 30 graden. Zorg voor wat harder water en een pH boven de 7.05 om ervoor te zorgen dat hun slakkenhuis niet oplost. In brakwater kunnen ze ook prima overleven. Veelal is dat water al wat harder.

Je kunt ze beter niet combineren met slaketende vissen, roofzuchtige slakken zoals de Slaketende Slak – Anentome helena, krabben of grote garnalen.

Mits goed verzorgd, kan een Rode Neritina Slak ongeveer 2 jaar oud worden.

Kweek van de Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak

De kweek van de Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak is in het aquarium niet gelukt. De ouderdieren kunnen weliswaar in zoetwater leven maar de eieren worden in brak danwel zoutwater afgezet. De ei-pakketen bevatten zo’n 50 tot 100 eieren en worden bij voorkeur op harde poreuze oppervlakten afgezet. In zoetwater komen de eieren niet uit. De jonge slakken brengen de eerste tijd in zouter water door alvorens ze naar zoetwater kunnen trekken.

Video

Copyright foto’s

Jim van Stijn
H. Zell – CC BY-SA 3.0

Referenties

Voyage autour du monde, éxécuté par ordre du Roi, sur la corvette de Sa Majesté, La Coquille, pendant les années 1822, 1823, 1824 et 1825.
Crustahunter.com
GarnelenGuemmer.de
Pro-Shrimp.co.uk
Garnelenhaus.com

Onze lezers score
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vittina waigiensis – Rode Neritina Slak” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *