Xiphophorus hellerii – Zwaarddrager

De Xiphophorus Helleri of wellicht beter bekend als de Zwaarddrager is een vredelievende vissoort die in een gezelschapsaquarium gehouden kan worden.

Xiphophorus hellerii – Zwaarddrager

Xiphophorus hellerii hebben hun Nederlandse naam Zwaarddrager te danken aan de onderste verlengde vinstralen die bij de mannelijke vissen het typische ‘zwaard’ vormen. Daarnaast zijn de mannetjes, evenals alle andere eierlevendbarenden, herkenbaar aan hun gonopodium. Het lichaam van de vrouwtjes is groter en voller en ze hebben een afgeronde staart.

Bij de mannen worden de geslachtskenmerken niet allemaal te gelijk zichtbaar. Je hebt vroege mannen die alle geslachtskenmerken vertonen met 3 maanden, en late mannen die dat pas krijgen tussen de 10 en 18 maanden. De laatste worden veel groter en forser dan de eerste groep en krijgen relatief veel dochters en de eerste groep vooral zonen.

Hoewel de vroege mannen kleiner blijven dan de 2e groep is 8 centimeter exclusief zwaard als normaal te beschouwen. na het ontwikkelen van het zwaard zullen vroege mannen ook nog wat door groeien. Bij late is dat niet het geval.

Zwaarddragers worden in het aquarium doorgaans niet langer dan 10 tot 12 centimeter, maar in de natuur zijn er grotere exemplaren gesignaleerd.

Herkomst

Mexico, Guatemala en Honduras.

Huisvesting

Zwaarddragers kunnen in een aquarium van ongeveer 100 centimeter lang worden gehouden, maar omdat de mannetjes vrij veel ruimte nodig hebben voor de balts, die het hele jaar door plaatsvindt, is het beter om ze nog meer ruimte te bieden. Om dezelfde reden moet het aquarium niet al te dicht beplant zijn, zodat de vissen voldoende zwemruimte hebben.

Sociale eigenschappen

Deze vissen stellen zich (enkele uitzonderingen daargelaten) vreedzaam op ten opzichte van andere aquariumbewoners, wat ze uitermate geschikte vissen maakt voor het gezelschapsaquarium. In de meeste gevallen gaan zelfs de mannetjes onderling goed met elkaar om. Aangezien de mannetjes erg actief zijn inhun pogingen te paren, is het aanbevelenswaardig om ze met meerdere vrouwtjes samen te houden. De dieren houden zich in alle waterlagen op, maar hebben een voorkeur voor de bovenste waterlaag. Zwaarddragers zijn erg actief.

Je kunt ze het beste houden in een verhouding van 1 man met meerdere vrouwen óf met 5 of 6 mannen en meer vrouwen dan mannen. Houdt je slechts 2 a 3 mannen dan zal het dominante mannetje de anderen blijven opjagen totdat ze na enkele weken/maanden bezwijken onder het constante gejaag. In een grotere groep mannen wordt de aandacht meer verdeeld.

Temperatuur en watersamenstelling

Zwaarddragers stellen niet veel eisen aan de kwaliteit van het water. Zij gedijen prima bij een watertemperatuur rond de 24°C, maar zij planten zich ook voort in water dat enkele graden warmer of kouder is.

Voedsel

Deze eierlevendbarende vissen zijn echte alleseters en ze gedijen prima op een een goede kwaliteit droogvoer. Algen, vers of in de vorm van gedroogde vlokken, mogen zeker niet ontbreken op het menu. Daarnaast eten ze ook bijzonder graag muggelarven en watervlooien. Zwaarddragers hebben de neiging hun eigen jongen op te eten als deze nog erg klein zijn.

Kweek van de Xiphophorus hellerii – Zwaarddrager

Deze sterke vissen zijn erg productief. Een worp omvat tussen tien en vijftig of meer jonge visjes die al direct voor zichzelf kunnen zorgen. Aangezien zwaarddragers, maar ook andere aquariumbewoners, deze jonge visjes nog wel eens willen opeten, is het verstandig de  jongen in een aparte bak groot te brengen of ervoor te zorgen dat het aquarium voor hen voldoende schuilmogelijkheden biedt, zoals Javamos en veel drijfplanten met wortels. De sterkste exemplaren zullen dan probleemloos kunnen overleven. Voor de jonge visjes fijn stofvoer (S. Micron) en zorg ook dat ze voldoende algjes tot hun beschikking hebben.

Kweekvormen

In de loop van de tijd zijn er veel verschillende kweekvormen van de zwaarddrager ontstaan. De zogenaamde ‘groene’ zwaarddrager is de stamvorm, waaruit onder meer de rode, zwarte, gevlekte en zelfs geeloranje gekleurde vissen zijn gekweekt.Er zijn ook een bijzonder mooie hoogvinnige (‘Simpson’) en een langvinnige variëteit bekend. De mannetje van de laatste soort hebben vaak problemen bij het paren. Soms krijgen ze dit niet voor elkaar, omdat niet alleen de buitenste vinstralen van hun staartvin, maar ook het gonopodium (voortplantingsorgaan) sterk verlengd is. De albino vorm is tegenwoordig uiterst zeldzaam geworden.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager - Wildvariant
Xiphophorus helleri – Zwaarddrager – Wildvariant
Xiphophorus helleri - Zwaarddrager - Oranje-Witte kweekvorm - Man
Xiphophorus helleri – Zwaarddrager – Oranje-Witte kweekvorm – Man

Video

Auteur

BiancaB – Botia

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hellerii

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Karakter

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xiphophorus hellerii – Zwaarddrager” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *