Yasuhikotakia caudipunctata

Yasuhikotakia caudipunctata is een middelgrote Botia-achtige die tot 9 cm groot wordt en geschikt is voor het aquarium. De soort dient in een groep gehouden te worden.

Artikelnummer: 24066-1 Categorieën: , , Tags: , , , , ,

Yasuhikotakia caudipunctata

Yasuhikotakia caudipunctata is een Botia soort die niet vaak wordt aangeboden. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun grijsbruine lichaam met een zwarte band op de staart en een gestippelde roodgetinte staartvin. De soort wordt tot 9 cm lang.Het is een vis met een lang lichaam die aan de onderkant wat platter is zodat hij makkelijk over de bodem kan bewegen om naar voedsel te zoeken. Hiervoor gebruikt hij zijn baarddraden aan zijn mond. Het onderscheid tussen man en vrouw is lastig te zien. Er wordt beweerd dat de vrouwen iets groter en voller zijn dan de mannetjes.

Synoniem: Yasuhikotakia splendida

Inrichting

Omdat de Yasuhikotakia caudipunctata aardig groot wordt is een grote bak vereist. Denk daarbij aan minimaal anderhalve meter. Omdat deze vissen vooral bij schemer en ’s nachts actief zijn hebben ze overdag graag een plek om te schuilen. Dit kunt u creëren met behulp van kienhout en stenen.

De Botia vindt zijn voedsel vooral op de bodem met behulp van zijn baardharen. Een zachte zandbodem is nodig zodat ze lekker kunnen woelen. Verder vinden ze het fijn als de bak wat beplant is, dit biedt ook weer schuilplekken. Zorg er wel voor dat de planten goed vast staan, anders kunnen de vissen de planten los woelen als ze op zoek zijn naar eten.

Karakter

Wanneer deze vis zonder soortgenoten gehouden wordt kan het voorkomen dat hij agressief is tegen andere soorten vis. Zorg er dan ook voor dat je ze met minimaal zes stuks houdt. Als dat het geval is kunt u de Yasuhikotakia caudipunctata samen houden met andere soorten vis. Liever niet met andere bodembewoners omdat u dan voedsel concurrentie creëert. Onderling is agressie tussen mannen mogelijk maar die kan makkelijk voorkomen worden door voldoende schuilplekken voor elke vis te bieden. Een wekelijkse waterverversing wordt zeer gewaardeerd.

Voedsel

Van oorsprong is de Yasuhikotakia  een carnivoor. Verder eten de vissen bijna alles. Zorg er wel voor dat de vissen gevarieerd te eten krijgen. Dus zowel droogvoer, diepvries voer, levend voer en groente en fruit zoals bijvoorbeeld komkommer of courgette.

Kweek

Over de kweek van de  Yasuhikotakia caudipunctata is helaas nog weinig bekend.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Yasuhikotakia caudipunctata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *