Yasuhikotakia modesta – Blauwe Botia

Omdat de Yasuhikotakia modesta of Blauwe Botia aardig groot wordt is een grote bak vereist. Denk daarbij aan minimaal anderhalve meter.

Beschrijving

Yasuhikotakia modesta – Blauwe Botia

Yasuhikotakia modesta of Blauwe Botia is eigenlijk grijs van kleur. Deze kleur kan echter in bepaalde omstandigheden veranderen naar blauw of groen. Ook kan het zijn dat u deze vis in andere kleuren tegen komt in de dierenwinkel. Laat u echter niet verleiden tot een aankoop door de mooie kleuren want deze vissen zijn hoogstwaarschijnlijk met kleurstof behandeld wat de vis niet ten goede komt.

De vinnen van de Yasuhikotakia modesta zijn transparant op de staartvin na. Deze is geelachtig van kleur. De Blauwe Botia kan ook een flink formaat bereiken. 24 centimeter maar liefst. Het is een vis met een lang lichaam die aan de onderkant wat platter is zodat hij makkelijk over de bodem kan bewegen om naar voedsel te zoeken. Hiervoor gebruikt hij zijn baarddraden aan zijn mond.

Het onderscheid tussen man en vrouw is lastig te zien. Er wordt beweerd dat de vrouwen iets groter en voller zijn dan de mannetjes.

Synoniemen: Botia modesta, Botia rubripinnis.

Inrichting

Omdat de Yasuhikotakia modesta aardig groot wordt is een grote bak vereist. Denk daarbij aan minimaal anderhalve meter. Omdat deze vissen vooral bij schemer en ’s nachts actief zijn hebben ze overdag graag een plek om te schuilen. Dit kunt u creëren met behulp van kienhout, stenen en halve kokosnoten.

De Blauwe Botia vindt zijn voedsel vooral op de bodem met behulp van zijn baardharen. Een zachte zandbodem is nodig zodat ze lekker kunnen woelen. Verder vinden ze het fijn als de bak wat beplant is, dit biedt ook weer schuilplekken. Zorg er wel voor dat de planten goed vast staan, anders kunnen de vissen de planten los woelen als ze op zoek zijn naar eten.

Karakter

Wanneer deze vis zonder soortgenoten gehouden wordt kan het voorkomen dat hij agressief is tegen andere soorten vis. Zorg er dan ook voor dat je ze met minimaal zes stuks houdt. Als dat het geval is kunt u de Blauwe Botia samen houden met andere soorten vis. Liever niet met andere bodembewoners omdat u dan voedsel concurrentie creëert.

Onderling is agressie tussen mannen mogelijk maar die kan makkelijk voorkomen worden door voldoende schuilplekken voor elke vis te bieden. Een wekelijkse waterverversing wordt zeer gewaardeerd.

Voedsel

Van oorsprong is de Yasuhikotakia modesta een carnivoor. Als er echter vegetatie in de buurt is zal hij deze ook eten. Dit kunnen bijvoorbeeld aquarium planten zijn met zachte bladen. Verder eten de vissen bijna alles. Zorg er wel voor dat de vissen gevarieerd te eten krijgen. Dus zowel droogvoer, diepvries voer, levend voer en groente en fruit zoals bijvoorbeeld komkommer of courgette.

Wat een probleem op kan leveren is het laten wennen van een nieuwe Blauwe Botia aan het eten. De wildvang vis went moeilijk aan het vervangende eten. Zorg juist daarom voor extra veel keus in het menu.

Kweek van de Yasuhikotakia modesta – Blauwe Botia

Over de kweek van de  Yasuhikotakia modesta is helaas nog weinig bekend. Bij commerciële kweek wordt gebruik gemaakt van hormonen. Verder is er vooral sprake van wildvang.

Video

 

Auteur

Kevin

Copyright foto’s

Andy Gordon

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Yasuhikotakia modesta – Blauwe Botia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *