Zanclus cornutus – Masker Wimpelvis

Zanclus cornutus – Masker Wimpelvis

De Masker Wimpelvis of Zanclus cornutus is lid van de familie Zanclidae. Het is een van de ongeveer 120 soorten in 10 genera die gezamenlijk worden aangeduid als Koraalvlinders. Het leeftgebied van deze soort is zeer groot. Het spreid zich zuidwaards uit van Japan door heel Micronesië en de Indische Oceaan en dan naar beneden naar het zuidelijkste puntje van Oost Afrika. Populaties strekken zich ook uit vanaf Japan richting de Hawaii eilanden naar de Golf van Californië en naar het zuiden richting Peru. Deze soort kan worden gevonden op dieptes vanaf de oppervlakte tot aan 180 meter.

De Masker Wimpelvis is een van de mooiste opvallende voorbeelden van zeeleven. Ze hebben een samengedrukt schijfvormig lichaam met een breed verticaal strepen patroon. Hun lichamen zijn helder wit. Er staat een oranje driehoek op hun buisvormige snuit die zwart omlijnd is. Ze hebben een dikke zwarte streep over hun kop, een tweede zwarte streep halverwege het lichaam en een derde op hun staartvin die weer met een wit randje is afgezet. Een bescheiden hoeveelheid geel pigment tussen deze verticale strepen maakt de witte achtergrond af. Hun lange golvende sikkelvormige rugvin, rijkt tot ver achter hun staartvin. In het Engels wordt deze vis Moorish Idol genoemd, volgens de legende heeft hij deze naam gekregen omdat de Afrikaanse Moren geloofde dat deze vis een geluksbrenger was. In Hawaii wordt hij Kihikihi genoemd. Vrijvertaald betekend dit bochten, hoeken of zigzag. Deze naam verwijst naar hun lichaamsvorm en kleurpatroon.

Dit is geen verlegen soort. Ze vallen meer in de gematigde vreedsame categorie. In een gemengd aquarium moeten ze worden gehuisvest met niet-agressieve soorten. Volwassenen tolereren over het algemeen geen andere leden van hun soort in de beslotenheid van een aquarium. Hoewel een koppel man en vrouw zonder problemen kan worden gehouden. Ze zijn niet geschikt voor zoutwater rifaquaria. In de natuur bestaat hun dieet uit ongewervelden op het rif, algen op het koraal en sponzen. Deze soort is berucht om zijn vernielingen aan de ondergrond en verankerde aquarium soorten. Een minimum van een 450 liter aquarium wordt voor deze soort aangeraden. Ze hebben meer dan genoeg open ruimte nodig om te zwemmen. De Zanclus cornutus groeit uit tot een lengte van ongeveer 22 centimeter.

Als je alleen kijkt naar een van deze exotische schoonheden dan kan een ongeïnformeerde aquariumhouder in de verleiding komen er één te kopen. Als je hebt overwogen er een te houden, moet je je er bewust van zijn dat deze soort een van de hoogste sterftecijfers heeft in de commerciële aquarium handel. Ze zijn berucht om hun onvermogen om zicht te acclamatiseren aan het leven in gevangenschap. De vis negeert doorgaans het aangeboden voer of herkent het simpelweg niet als een voedselbron. Hun weigering om te eten, resulteert vaak tot ondervoeding en uiteindelijk de dood. De meeste Masker Wimpelvissen sterven binnen het eerste jaar. Zelfs ver gevorderde aquariumhouders hebben moeite om deze vis in leven en gezond te houden. Het wordt ten zeerste aangeraden goed te kijken of deze vis eet voordat je bezwijkt voor de verleiding om er een te kopen. Jeugdige vissen hebben een grotere kans om de overgang naar het aquarium te overleven dan volwassenen.

De Masker Wimpelvis is een omnivoor die erg gehecht is aan het eten van het voedsel wat ze ook in de natuur oppikken. Koraalalgen of spons kan de vis stimuleren om te eten. Levende mysis en artemie kunnen de hongerstaking breken. Als ze eenmaal beginnen met eten dan kunnen ze gevoerd worden met vitamine verrijkt voer dat alg en spirulina bevat. Hun dieet kan worden aangevuld met gehakte verse of bevroren garnaal, mosselen en inktvis. Een overvloed aan levend steeen en levend zand als substraat zijn ook nuttig. De Masker Wimpelvis moet 2 tot 3 keer per dag worden gevoerd.

Als de elegante gratie van dit dier u niet kan loslaten, kunt u altijd kijken naar een geschikt alternatief. De Gewone Wimpelvis (Heniochus acuminatus) ziet er verbazingwekkend hetzelfde uit als de Zanclus Cornutus. Ze zijn makkelijk te houden en zullen waarschijnlijk zelfs in de handen van een onervaren aquariaan overleven. Ze zijn ook veel goedkoper. Ze staan in de aquarium industrie bekend als de Masker Wimpelvis voor de arme man. Deze soort wordt ook wel verhandeld onder de namen Zwart witte Heniochus of Zwart witte koraalvlinder.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

© Tomo.Yun www.yunphoto.net

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

, , ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Reefsafe

Nee

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Zanclus cornutus – Masker Wimpelvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *