Otocinclus

Otocinclus is een geslacht binnen de familie Loricariidae, in het Nederlands ook wel de pantsermeervallen genoemd. Het geslacht omvat 18 officieel beschreven soorten.

Herkomst

Je kunt Otocinclus soorten vinden in Zuid Amerika ten oosten van het Andes gebergte vanaf Noord Venezuela tot aan Noord Argentinië. Doorgaans komen ze iet voor in het stroomgebied van de Amazone en Orinoco.

De Otocinclus leven daar in de kleine stroompjes of langs de randen van grotere rivieren. Met hun zuigmond hangen ze aan de wortels, rotsen of vegetatie. Ze eten daar van de aufwuchs die hierop groeit.

Beschrijving

Net zoals alle Loricariidae hebben ze in hun lichaam rijen met gepantserde platen. Otocinclus soorten worden niet heel groot, de kleinste soort is de Otocinclus tapirape die zo’n 2,5 centimeter lang wordt. De grootste is de Otocinclus flexilis die zo’n 5,5 centimeter kan bereiken.

Otocinclus kunnen boven water naar lucht happen. Voordat ze dit doen laten ze de lucht ontsnappen uit hun kieuwen en bek. Na het lucht happen zie je soms de kieuwen niet bewegen, ze nemen dan de zuurstof op uit de zojuist opgenomen hap lucht.

In tegenstelling tot veel andere Loricariidae leggen Otocinclus kleverige eieren die verder niet bewaakt worden.

Otocinclus

Toont alle 5 resultaten