Sponsor
Aquariumplantenshop
Het aquarium van Tom Mulders

Fotoshoot: De 3600 liter van Tom Mulders

Het aquarium van Tom is niet alleen bijzonder door zijn omvang maar ook doordat bij het bouwen van de woning het aquarium als uitgangspunt is genomen. Zo is er bij het heien rekening gehouden met de plek van het aquarium en is er achter het aquarium een kast met geluidwerend materiaal voor de filters. Het meubel loopt door tot aan het plafond zodat er boven het aquarium meer dan genoeg ruimte is. De lichtkap is bevestigd aan het plafond en afgewerkt met vloeibare vijverfolie om het geheel waterwerend te maken.

Zoals je op de video kunt zien heeft het aquarium een flinke afmeting De Lengte x Diepte x Hoogte in centimeters bedraagd: 360 x 100 x 100. Het aquarium heeft een totale inhoud van 3600 liter. Het verversen gebeurd met gewoon leidingwater wat rond Loenen aan de Vecht een pH heeft van 8,0 met een DH van 5,7. Door de glasdikte van 19 milimeter en de hoogte is schoonmaken niet eenvoudig. Groot onderhoud aan het aquarium kan alleen door het aquarium half leeg te laten lopen en met zwembroek aan het aquarium in te stappen. De ruiten reinigen gaat met een algenmagneet. Deze magneet is zo sterk dat de twee delen niet tegen elkaar aan mogen komen, je krijgt ze dan niet meer van elkaar af. Ze worden buiten het aquarium bewaard met een dikke plaat hout er tussen.

Het aquarium heeft 2 filters:

Filter 1:
in serie staan:
1. Red Dragon 12.000 liter per uur pomp
2. EconoBead 40, beadfilter
3. Velda Clear Control 75, gevuld met blauwe matten

Filter installatie 3600 liter aquarium

Filter installatie 3600 liter aquarium

De Velda Clear Control 75 is een vijverfilter. Dit filter zorgt voor de mechanische filtering. Het is geheel gevuld met blauwe matten zodat het vuildeeltjes uit het water haalt. Dit filter heeft een retourleiding naar het riool. De blauwe matten kunnen dus worden schoongespoeld zonder dat het filter open gemaakt hoeft te worden.

Velda Clear Control 75 - Vijverfilter

Velda Clear Control 75 – Vijverfilter

Het Beadfilter zorgt voor de biologische filtering. Om de beads van tijd tot tijd schoon te maken zit er een retourleiding op. Hiermee kan het afval wat zich ophoopt in het beadfilter rechtstreeks worden geloosd op het riool. Bij deze filters is in een van de leidingen de verwarming van maar liefst 1 Kilowatt opgenomen.

EconoBead 40 - Beadfilter

EconoBead 40 – Beadfilter

Dit filter staat in een geluidswerende kast achter het aquarium. Via de koppelingen kan niet alleen het beadfilter worden schoongespoeld maar kan het water ook het riool in worden gepompt. Omdat de afvoer van het aquarium zich op de bodem bevindt hoeft de pomp niet te draaien om water het riool in te laten stromen. De waterhoogte van 1 meter zorgt voor voldoende druk om met duizelingwekkende snelheid het waterpeil te laten zakken. Vers water wordt door een thermostaatkraan op temperatuur weer in het aquarium gebracht.

Filter 2:
Dit is een trickle filter, bestaande uit een 80 liter vat, met daarin 50 liter Sera Siporax, en een blauwe mat. Er staat een opvoerpomp in het aquarium: Ocean Runner 3500. Dit filter staat op het aquarium in de lichtkap.

Omdat het aquarium nauwelijks planten heeft is er niet veel verlichting nodig. Boven het aquarium hangen 2 T5 armaturen met daarin 4x54W T5 lampen (2x dennerle Color Plus en 2x dennerle Amazon Day) verder nog 2 x 70 Watt HQI. Als ‘s avonds de TL verlichting uitgaat blijven de HQI lampen nog even branden, dit geeft een zeer fraai en sfeervol effect.

Bij de inrichting is rekening gehouden met de grote Midden Amerikaanse cichliden. Op de glazen bodem licht een watervaste zwarte laag. Door het graven van deze flinke jongens komt het geregeld voor dat de bodem kaal wordt gegraven. Door de zwarte bodem valt dit minder op. De inrichting bevat verder redelijk grof grind, grote stenen die zwaar genoeg zijn om bestand te zijn tegen de capriolen van zelfs de grootste van de aanwezige vissen. Ook het gebruikte hout heeft flinke afmetingen. Op dit moment bestaat de beplanting alleen uit Valisneria gigantea, al het andere plantmateriaal wordt door de vissen vakkundig gesloopt of opgegeten. Binnenkort wordt nog wel een poging gedaan om Javavaren op het hout te binden. De achterwand is opgebouwd uit 3 Pangea Rocky 3 modules.

Het aquarium bevat de volgende vissoorten:

2x Vieja bifasciata
2x Parachromis managuensis
2x Parachromis loisellei
4x Chuco micropthalmus
2x Mayaheros urophthalmum
2x Cichlasoma salvini
1x Brachyplatystoma tigrinum
1x Osteoglossum ferreirai
2x gibbi

Een aantal van deze soorten heeft een eigen filmpje gekregen (degenen die voor de camera durfden te komen):

Chuco micropthalmus:

Chuco microphthalmus

Chuco microphthalmus

Vieja bifasciatum:

Vieja bifasciata

Vieja bifasciata

Parachromis loisellei:

Parachromis loisellei

Parachromis loisellei

Parachromis managuensis:

Parachromis managuensis - Jaguar Cichlide

Parachromis managuensis – Jaguar Cichlide

Mayaheros urophthalmum:

Mayaheros urophthalmum - Maya Cichlide

Mayaheros urophthalmum – Maya Cichlide

Bijzonderheden:
Tom heeft op Youtube al meer dan 100.000 views: www.youtube.com/tommulders
Zijn aquarium is ook te volgen via zijn Blog: tomscichlids.blogspot.com

Foto’s en video: J. de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!

AquaInfo Club website