Artikelen, Techniek

De bouw van mijn aquarium – 180 x 100 x 80

De bouw van mijn aquarium – 180 x 100 x 80

De bouw van mijn aquarium – De Plannen

Na wat avonturen met een kweekstelling in de woonkamer…..en donkere schimmelplekken op het gestucte plafond waar mijn vrouw niet echt blij van werd zit ik al een tijdje zonder aquarium. Het aquarium virus is echter sterk en begint het steeds erger te kriebelen. Dit is dan ook een verslag van de bouw van mijn aquarium.

Een goede plek zoeken

In eerste instantie had ik een plek in de woonkamer in gedachten tussen de bank en het dressoir van mijn vrouw. Daartussen zit ongeveer 2 meter ruimte, een aquarium zou daar mooi tussen passen. We hebben het dressoir opgeschoven, een paar stoelen met een kleed eroverheen op de plek van het toekomstige aquarium geplaatst……en kwamen tot de conclusie dat dit niet zou gaan werken. De wand wordt dan te vol en ik kan niet bij de achterkant van het aquarium zonder over een bank of dressoir heen te klimmen. Erger nog mijn vrouw keurt deze plek zo af dat het aquarium dan helemaal niet doorgaat.

Onze kamer is L-vormig, door wat te schuiven met de meubels en tafel kan ik in de korte kant van de L ruimte maken voor een leuke bak. Het nadeel is dat het aquarium geen 2 meter breed wordt maar dat ik maximaal 180 centimeter kwijt kan. Groot voordeel is wel de diepte en dat ik vóór het aquarium 2 relax stoelen kwijt kan en ik dus eigenlijk een mooie relax hoek kan maken.

Nadenken over het filter

Een aquarium van deze afmetingen kun je op verschillende manieren filteren. Je kunt gebruik maken van meerdere potfilters of je kunt gebruik maken van een biologisch filter. Om energie te besparen pomp ik echter liever geen water omhoog en omlaag. Een potfilter of bioloog onder het aquarium is in dat geval niet handig. De meest voor de hand liggende keuze is dan een filter inbouwen in het aquarium.

Passen en meten

In de tekening kun je goed zien hoe ik het aquarium wil gaan bouwen. Tenminste….dit zijn de plannen.

Op de foto is te zien waar het aquarium komt te staan. Links zit een ruit naar buiten. Aan de buitenkant zit hierboven een veranda en het raam zit op de schaduwkant van het huis. Bang voor invallend zonlicht hoef ik dus niet echt te zijn.

Je ziet ook een witte radiator. Eigenlijk zit die echt op de verkeerde plek maar weghalen is geen optie. Op de tekening zie je hiervoor een uitsparing waardoor het interne bioloog wat korter is dan de rest van het aquarium. De achterkant van het aquarium zal ik bekleden met tempex zodat de warmte van de radiator het aquarium niet zal opwarmen.

De afmetingen

De afmetingen van het aquarium zijn 180 centimeter breed, 100 centimeter diep en 80 centimeter hoog. De waterhoogte wordt 70 centimeter. Achterin het aquarium wordt ruimte gemaakt voor een ingebouwd biologisch filter zodat er geen water naar beneden valt en weer omhoog gepompt hoeft te worden.

Inkorten van de RockZolid Achterwand

Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen wordt het aquarium 1 meter 80 breed. De binnen maat is 1 meter 77 zodat de RockZolid aquarium achterwand goed zal kunnen passen.

De RockZolid achterwand tekenen we eerst af om daarna in te korten. Met een lat langs de rand en op het oog heb ik zo goed mogelijk geprobeerd een rechte lijn te trekken op de 3D vormen van de achterwand.

Rock Zolid achterwand afgetekend klaar om te worden ingekort

Rock Zolid achterwand afgetekend klaar om te worden ingekort

Daarna met een dunne slijpschijf en de slijptol aan het werk. Mijn schoonvader hanteert de slijptol, ik probeer het stof met de stofzuiger zo goed mogelijk weg te zuigen.

De slijptol gaat in de achterwand

De slijptol gaat in de achterwand

Stukje bij beetje wordt de achterwand doorgezaagd:

Stukje bij beetje wordt de Rockzolid achterwand doorgezaagd

Stukje bij beetje wordt de Rockzolid achterwand doorgezaagd

Om te voorkomen dat de randen van kleur veranderen heb ik deze opnieuw in de epoxy gezet. Hierdoor kan het water niet via de randen de kleurstof van de RockZolid aquarium achterwand wegspoelen. (zie ook het artikel Achterwand in de epoxy)

Kleine tip voor de liefhebbers: Luister naar je vrouw als je dit project gaat uitvoeren…..een stofzuiger helpt niet om het stof op te vangen, ik dacht dat het wel mee zou vallen…..ik ben dus nog een uur of twee bezig geweest om de kamer weer stofvrij te krijgen. Het is dus beter om dit klusje buiten te doen.

De bouw van mijn aquarium

Niet helemaal zoals verwacht wordt het aquarium eerst op de grond in elkaar gezet. Na een paar dagen drogen krijgt hij een week later zijn uiteindelijke plekje in de kamer op een onderstel. Hieronder een paar foto’s van de bouw.

Allereerst wordt er een gat geboord in de bodemplaat. Dit is het gat in de droogkamer zodat de elektra binnendoor naar boven kan. Eerst wordt er een mal geplaatst die de glasboor op zijn plaats houdt bij het eerste stukje boren:

Mal voor bodemdoorvoer plaatsen

Mal voor bodemdoorvoer plaatsen

Daarna kan het gat worden geboord.

Gat in glas boren met mal

Gat in glas boren met mal

Bij het boren in het glas wordt water gebruikt om te koelen. Het wit om de boor heen is een mengsel van water en glasslijpsel.

Bij het glasboren wordt water gebruikt voor koeling

Bij het glasboren wordt water gebruikt voor koeling

Het gat naar de droogkamer is klaar. Nu alleen nog het mengsel van glas met water verwijderen.

Gat naar droogkamer is geboord

Gat naar droogkamer is geboord

De glasplaten voor de verdere bouw van het aquarium worden binnen gedragen:

Glasplaten voor aquarium worden binnen gedragen

Glasplaten voor aquarium worden binnen gedragen

De randjes worden schoongemaakt met Aceton en in de kit gezet:

Glasplaat van het aquarium wordt gekit

Glasplaat van het aquarium wordt gekit

Na het kitten kan de zijruit op de onderplaat van het aquarium worden geplaatst:

De zijruit van het aquarium wordt geplaatst

De zijruit van het aquarium wordt geplaatst

Met een papiertje wordt een teveel aan kit verwijderd:

Met papier worden overtollige kitresten verwijderd

Met papier worden overtollige kitresten verwijderd

Ook de voorruit van het aquarium past precies:

Ook de voorruit van het aquarium past precies

Ook de voorruit van het aquarium past precies

Met kleine klemmen worden de onderdelen precies haaks op hun plek gehouden:

Met klemmen worden de hoeken vastgezet

Met klemmen worden de hoeken vastgezet

Daarna kan de achterwand op zijn plek worden gezet:

Daarna kan de achterkant worden geplaatst

Daarna kan de achterkant worden geplaatst

Het lastigste gedeelte komt hierna, het interne filter. Om zoveel mogelijk energie te besparen wilde ik liever niet werken met een bioloog of potfilters onder het aquarium. Ik heb daarom gekozen voor een intern filter.

Eerst worden de schotten geplaatst voor de filter kamers:

Schotten voor filterkamers

Schotten voor filterkamers

Daarna wordt kit aangebracht voor de 2e glasplaat. De plaat moet in 1 keer op de juiste plek worden gezet:

Aquarium kit wordt aangebracht voor het plaatsen van het glas

Aquarium kit wordt aangebracht voor het plaatsen van het glas

Deze plaat is iets korter zodat er rechts ruimte overblijft voor het water om in het filter te komen. Na het plaatsen wordt alles bij elkaar gehouden met een grote lijmtang:

Aquarium wordt vastgezet met lijmtang

Aquarium wordt vastgezet met lijmtang

Vooraf hebben we telefonisch overleg gehad over de binnen maten van het aquarium. Daarmee hebben we de lengte van de RockZolid achterwand bepaald en zo goed als mogelijk afgezaagd. Doordat het een 3D achterwand is met veel relief is het zagen wel een beetje een gok. Gelukkig past de achterwand in 1 keer:

De RockZolid Sumatra achterwand past in 1 keer

De RockZolid Sumatra achterwand past in 1 keer

En deze wordt op de juiste hoogte vastgekit. Dit is de enige misser in het hele proces. Ze hebben geen zwarte kit meegebracht. Het had natuurlijk veel mooier geweest als de kit zwart in plaats van wit had geweest.

De RockZolid achterwand wordt gekitDe RockZolid achterwand wordt gekit

De RockZolid achterwand wordt gekit

Dit is het voorlopige resultaat. De aquarium kit moet nu eerst wat uitharden voordat hij op zijn onderstel kan worden gezet.

De aquarium kit moet uitharden

De aquarium kit moet uitharden

Onder de achterwand zie je filterschuim zitten. De RockZolid achterwanden zijn niet verkrijgbaar in de waterhoogte die ik voor ogen had. Dit filterschuim zal ik later gebruiken om de onderkant op te vullen. Dat kunnen jullie zien in een volgend artikel.

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
John

Sinds ik op mijn twaalfde mijn eerste tweedehands aquarium kocht heb ik altijd wel een of meer aquariums gehad. Ik heb zelfs een garage ingericht als kweekruimte waarin ik in 50 aquariums zo'n 10.000 liter water in gebruik had. Op het moment heb ik nog twee aquariums. Een 1250 liter Tanganyika aquarium en een 250 liter gezelschapsaquarium met planten. De laatste 10 jaar heb ik aan deze website gewerkte als schrijver en fotograaf.

Reacties 3

 1. Fred

  Wauw John 1260 liters water pfffffffffffffffffff.
  Wel schitterend hoor ben benieuwd als het helemaal af is .

 2. Coby

  Leerzaam artikel met goeie foto’s en uitleg, je moet het maar aandurven om zelf een aquarium te bouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

 • Artikelen
 • Nieuwe soortbeschrijvingen
 • Ontwikkelingen
 • Zoetwater vissen
 • Zoutwater vissen
 • Planten
 • Lagere dieren
 • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!