Doe het zelf

DIY Bio CO2 maar dan ANDERS en BETER

Een brouwsel met Citroenzuur en Baksoda

DIY Bio CO2 maar dan ANDERS en BETER

Benodigde tijd: 10 minuten.

Een artikel over Bio CO2. Heel veel mensen kennen het recept voor Bio CO2 met suiker en gist. Maar ik ga het vandaag net iets anders doen. Ik ga het doen op de manier waarop ikzelf het doe. Eigenlijk gebruik ik nog bitter weinig Bio CO2 omdat ik een volledige CO2 installatie heb met fles en dergelijke meer. Desalniettemin als ik het gebruik, doe ik het niet met suiker en gist. Simpelweg omdat het niet controleerbaar is. Je krijgt wat je krijgt en daar houdt het ook bij op. Het gaat de hele nacht door. Je kan niet anders. Je kan het niet gaan regelen. Je kan de hoeveelheid bellen niet regelen. Er komt uit wat er uit komt.

De methode die ik zelf toepas is compleet anders op dat vlak. Je kan die perfect ’s nachts uitschakelen en je kan het aantal bellen per minuut regelen. Het kost eveneens niet veel meer dan de andere methode.

 1. Benodigdheden

  We hebben voor het CO2 systeem een aantal verschillende dingen nodig. Ten eerste citroenzuur. Citroenzuur kun je krijgen in verschillende zaken waaronder de apotheek maar ook in voedingszaken of je kan het krijgen waar ze veel doen met paarden. Het is een product wat ook wordt gebruikt in onze voeding. Je kan het namelijk vinden op onze zuurtjes. Daarnaast heb je twee lege PET flessen nodig. Neem hiervoor alsjeblieft redelijk stevige flessen. Bicarbonaat of baksoda, water, een weegschaal, een luchtsteentje of beter nog een CO2 reactor. En dan nog een CO2 Reactor set.

  In het kort:
  Citroenzuur
  Bicarbonaat / baksoda
  – 2 lege PET flessen
  – Weegschaal
  – Water
  – Luchtsteentje / CO2 reactor
  CO2 reactor set

  Je kunt het ook zelf maken door gaten in de flessen te boren maar dan kun je geen druk opbouwen. Met andere woorden, dan kun je hem ’s nachts niet uitschakelen en dergelijke meer. Zoals je kunt zien komt het uit China. Ik heb deze set gekocht omdat er een manometer op zit en er zitten dekseltjes in voor de petflessen. Wanneer we een ander systeem of zelf een systeem zouden maken dan kan het zijn dat het de druk niet kan weerstaan. Ik vind het dus belangrijk dat het voor die ongeveer € 13,- die ik betaald heb dat het ook gewoon veel gemakkelijker gaat op deze manier.

 2. CO2 set uitpakken

  We gaan de CO2 set eerst uitpakken. Naast de set zit er in de doos een handleiding bij in het Engels. Op de set zelf zie je een letter A en een letter B staan. Het is belangrijk dat we deze twee kanten weten. Aan een van de kanten hangt een bol met een magneet. Straks wordt duidelijk waarvoor die dient. Uiteraard zit er ook nog een CO2 slang bij en twee afsluitringen (dichtingen). De twee afsluitringen zijn reserve onderdelen.

 3. De Co2 set aansluiten

  We gaan beginnen bij het begin en nemen de twee PET flessen. Dit zijn PET flessen van anderhalve liter, twee liter is beter maar het kan ook perfect met twee anderhalve liter flessen.

  Zoals we gezien hebben op de CO2 set hebben we een deel A en een deel B en ik noteer dat ook altijd op de flessen. A zal zijn voor het citroenzuur, een Acid in het Engels dus A. B is voor de baksoda.

 4. Flessen vullen

  We wegen van zowel het citroenzuur als van de baksoda 200 gram af. Het komt daarbij niet aan op een grammetje. Doe nu de citroenzuur (Acid) in de A fles en de baksoda doen we in fles B. Nu de trechter toch in fles B zit, voegen we aan fles B 200 milliliter water toe. Aan het zuur (fles A) voegen we 600 milliliter water toe. Draai nu op beide flessen de dop er weer op. Schud de flessen nu heel goed. Het is normaal dat er nog bezinksel in blijft zitten. Er zal dus altijd wel een klein deel blijven staan. Zowel van fles B als van fles A. Draai na het schudden de doppen weer van de fles.

 5. Flessen aan de CO2 set draaien

  We plaatsen nu de CO2 set op de flessen. We halen wel het magneetje van de witte bol want die hebben we straks nodig. Dus kant A op fles A en steek de slang in de fles. Draai de fles redelijk goed aan maar overdrijf daar niet bij. Doe nu hetzelfde met kant B en fles B. Op de slang van kant B zit een Y koppeling, deze mag gewoon in de fles. Het magneetje gebruik je aan de buitenkant om het bolletje te gaan sturen waar je hem wil hebben.

 6. Ventiel

  Aan de overgebleven kant, kant B, zit een ventiel. Daar kunnen we de CO2 slang op aansluiten. Op de bovenkant zien we aan de ene kant een manometer en aan de andere kant een regelventiel. Dit regelventiel kun je gaan gebruiken om achteraf het aantal bellen per minuut te regelen.

 7. Direct CO2 – Knijp in fles A

  En nu komt de magie en een van de redenen waarom ik voorstander ben om dit systeem te gaan gebruiken: we hebben onmiddellijk CO2.

  We kunnen direct CO2 krijgen door de klep op kant B volledig dicht te draaien. Knijp daarna een paar keer in de fles met het citroenzuur (fles A). We moeten dit een paar keer doen zodat er meer dan voldoende druk opgebouwd wordt. Het is dus zeker belangrijk dat je er voor zorgt dat de klep dicht is. Je zal vrij snel merken dat je amper nog kan duwen op de fles met het citroenzuur. Hij wordt dan echt keihard.

  Op het moment dat hij keihard is, zal ook de manometer laten zien dat er druk op staat. Knijp in de fles totdat de manometer in het groen staat. Dit is de reden dat we stevige flessen moeten nemen, er wordt echt wel behoorlijk druk op gezet.

 8. Plaats CO2 slang in het water

  Doe het uiteinde van de CO2 slang in een kom met water. Draai het ventiel op fles B nu een heel klein beetje open. Er komen nu CO2 bellen tevoorschijn. Je kunt nu dit ritme aan bellen aanhouden. Als je meer CO2 wil hebben, kun je het ventiel een stukje meer open draaien en krijg je een pak meer CO2.

  Dit is een van de allergrootste voordelen van dit systeem. Je hebt onmiddellijk CO2. We kunnen het regelen. We kunnen er een naaldventiel tussen bouwen die de CO2 ’s nachts uitschakelt. We hebben met andere woorden gewoon heel veel bewegingsvrijheid.

 9. Sluit bruissteen of CO2 diffusor aan

  Je kunt nu de bruissteen of CO2 diffusor aansluiten en de set is klaar voor gebruik!

Alle voordelen op een rij

 • We hebben onmiddellijk CO2.
 • We kunnen het aantal bellen per minuut regelen.
 • We kunnen het ’s nachts uitschakelen.
 • Het is helemaal niet duur, slechts iets duurder dan suiker en gist.
 • Het is redelijk veilig in gebruik.
 • Het is redelijk stevig
 • Het ruikt niet naar bier.

Video

Kijk je liever video? Klik hieronder!

Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.7]
Dominique Maes
Discuskwekerij Sunshine's Valley - Zoveel mogelijk gratis, betrouwbare, to the point en hapklare informatie voor aquarianen. Dit om er voor te zorgen dat de hobby zo leuk mogelijk blijft. Bezoek ook eens het Youtube kanaal voor veel meer video's: Youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

 • Artikelen
 • Nieuwe soortbeschrijvingen
 • Ontwikkelingen
 • Zoetwater vissen
 • Zoutwater vissen
 • Planten
 • Lagere dieren
 • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!