Doe het zelf

Doe het zelf plastic plantenkrammen

Doe het zelf plastic plantenkrammen

Ook al eens het probleem tegengekomen dat je (stekjes van) planten zoals Javavaren, Anubias of Javamos aan een achterwand, mattenfilter o.i.d. wilde bevestigen, maar geen handige manier wist om dat goed te doen?

Probeer dit eens. Ik gebruik deze manier al een hele tijd en weet niet meer hoe ik eraan kom, maar nog wel dat ik het niet zelf bedacht heb. Alles wat je nodig hebt zijn wat wattenstaafjes, een scherpe schaar of tangetje (een zij- of bovensnijtang is het makkelijkst) en evt. nog een tweede tangetje om de “krammen” te vormen.

Wattenstaafjes

Wattenstaafjes

Neem een wattenstaafje in de bek van de tang of schaar en knip het zo schuin mogelijk en zo dicht mogelijk bij de katoenpluis af.

Uiteinde schuin afknippen

Uiteinde schuin afknippen

Herhaal dat aan de andere kant, zodat je een plastic stokje met twee scherpe einden krijgt.

Scherp stokje

Scherp stokje

Neem nu dat stokje tussen de vingers of gebruik er een klein tangetje voor, en buig beide uiteinden haaks om, zodat het stokje “knikt”.

Buig stokje

Buig stokje

Knik in stokje

Knik in stokje

Je hebt nu een plastic kram waarmee je het rhizoom van een Javavaren of Anubiasplant kunt vaststeken.

Op deze manier heb je een bevestiging die goed vastzit, maar ook weer makkelijk los te maken is, die niet kan rotten zoals kopspelden en cocktailprikkers en die goed werkt op piepschuim, filterschuim en PUR.

En voor de super-zuinigen onder ons: je hoeft er geeneens nieuwe wattenstaafjes voor te slopen, want je gebruikt immers alleen het stokje.

Foto’s: Jan Altink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *