Sponsor
Hier had uw sponsor advertentie kunnen staan
Durso overloop

Een ruimtebesparende Durso overloop (Stockman)

Bij een overloop heb je vaak last van overdadig geluid door het vallen van het water in de standpijp, dit is op te lossen door bio-ballen o.i.d. in de standpijp te doen maar de kans dat dit gaat verstoppen is dan veel groter. Schoon maken is dan een enorm rot karwei. Een andere oplossing is het aanbrengen van een Durso. Een Durso overloop zorgt er voor dat je geen open pijp hebt maar een invoer onder water.

Afbeelding Durso overloop:

Durso overloop

Durso overloop

Het nadeel van een Durso is dat het wel wat ruimte in neemt in je overloop, tenminste in een “normale” overloop. Meestal zijn de overlopen 12x12cm en dan is een Durso er moeilijk in te krijgen, heb je een schuine overloop (van de zijwand naar de achterwand) dan heb je redelijk wat meer mogelijkheden om een Durso overloop te plaatsen.

Voor de “normale” overloop kun je wel makkelijk een ruimte besparende durso, ofwel een Stockman, plaatsen, deze neemt niet veel meer ruimte in dan je huidige standpijp en is ook makkelijk te plaatsen of aan te passen op een huidig systeem.

Afbeelding durso Stockman:

Durso Stockman overloop

Durso Stockman overloop

Een Durso is makkelijk zelf te maken en een Durso Stockman ook, hieronder een beschrijving hoe een Durso Stockman te maken.

Benodigdheden voor 32mm Durso:

  • Stukje van 25cm 32mm buis
  • Sok 32mm
  • Eindkapje 32mm
  • Verloopstuk 40mm -> 50mm
Benodigdheden Durso Stockman overloop

Benodigdheden Durso Stockman overloop

Veil het opstaande randje in de sok vrijwel helemaal weg, de 32mm buis moet er met moeite helemaal door kunnen.

Vijl het opstaande randje van de sok weg

Vijl het opstaande randje van de sok weg

Nadat het weg geveild is kun je ongeveer bepalen waar de gaten moeten komen in de 32mm buis, zelf heb ik gekozen voor 2 grote gaten aan beide zijden van de buis. Je kunt ook allemaal gaatjes boren, maar dan heb ik weer het idee dat het sneller verstopt kan raken. Het bepalen doe je door de sok over de 32mm buis te schuiven zover dat je boven de sok nog ruimte heb voor het eindkapje, doe dan het verloopstuk over de sok totdat het 40mm deel gelijk is met de onderkant van de sok. Nu kun je aan de onderkant van het verloopstuk (het 50mm stuk) een streep zetten op de buis, haal het verloopstuk weer weg en zet ook een streep aan de onderkant van de sok op de buis.

Ik heb de buis ingezaagd en klaar om tussen de 2 inkepingen gaatjes te boren om dan makkelijk de stukken er uit te halen.

Maak aan weerszijden een snede in de buis

Maak aan weerszijden een snede in de buis

De gaten zitten er in en tijd om alles glad te veilen:

De gaten zijn klaar om glad gevijld te worden

De gaten zijn klaar om glad gevijld te worden

Ik heb de sok er overheen geschoven en het dopje er op gedrukt, ik heb wel wat zeep moeten gebruiken om wat beter te laten glijden:

Sok over de buis schuiven dop erop

Sok over de buis schuiven dop erop

Het verloopstuk kun je er nu op lijmen, je moet wel aardig wat lijm er op doen want je hebt nogal wat speling op de sok en verloopstuk:

Lijm het verloopstuk op de sok

Lijm het verloopstuk op de sok

Als laatste nog wel een gaatje in de dop boren om een slangetje met een kraantje door heen te doen voor het regelen van de waterhoogte. Hoe verder het kraantje open hoe hoger het water komt te staan in de overloop.

Let wel op dat het kraantje niet onder water komt te liggen, want dan krijg je een vacuümvorming omdat er geen lucht meer aangezogen kan worden en loopt het water niet meer door je standpijp, uiteindelijk loopt je aquarium over!!!

Voor andere mogelijkheden om een overloop te bouwen kun je ook het artikel lezen: 6 manieren van overlopen.

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!