Elzenproppen in het aquarium - blackwater aquarium inrichten

Elzenproppen in het aquarium

Elzenproppen in het aquarium is iets wat menig aquariaan gebruikt en wat gewoon vrij in de natuur te verkrijgen is. Het wordt vooral gebruikt voor Blackwater aquariums. Een voorbeeld is het Rio Negro biotoop.

Wat is een Blackwater aquarium?

Het is een bepaald “soort” zoetwater, die wat gekleurd wordt met een licht bruine / gele kleur. Iets wat je ook hebt wanneer je hout in het aquarium plaatst.

Veel mensen willen dit gebruiken. Het bevat ook wat voordelen:

  • Het bevat tannines.
  • Het is beter voor de slijmhuid van de vissen.
  • Vissen voelen zich er prettiger bij.

Het heeft ook een nadeel:

  • Het moet je persoonlijke smaak zijn en de bruine kleur van het water graag zien.

Misschien voor alle duidelijkheid: een bruine kleur van het water wil niet zeggen smerig, vies en lelijk water. Het wil alleen zeggen dat er een lichte bruinige tint in zit. Je kunt het een beetje vergelijken met een hele, hele, hele slappe koffie. Maar het is wél helder. Het hoeft niet te betekenen dat er veel vuil in rondzweeft.

Blackwater maken met elzenproppen

Het is dus goed voor onze vissen. Een van de methodes om Blackwater te maken is door gebruik te maken van elzenproppen.

Als je geluk hebt zoals ik, ik heb hier vier elzen boompjes in de tuin staan, dan kun je de takken gewoon afknippen. Met een enkele knip van de snoeischaar heb je een hele tak met elzenpropjes. Maar….je hebt niet de hele tak nodig. Er zijn een aantal Maars bij en een dingen die je zeker en vast in gedachten moet houden.

Je kunt ook Blackwater maken met behulp van turf of hout maar deze kleine mini-dingetjes zijn er expert in. Ze geven heel veel kleur af, voor weinig van deze elzenpropjes.

Hoeveel elzenproppen gebruik je in het aquarium?

Om te beginnen geef ik meestal het advies om één elzenpropje te gebruiken op 100 liter water. Slechts eentje! En dan krijg je al een licht bruine kleur. Als je het nog te weinig bruin vindt, gebruik er dan twee per honderd liter water. Of naar drie of vier als je het nog te weinig vindt. Maar ga zeker geen hele tak in een 1.000 liter aquarium gooien want ik kan je garanderen dat je koffie hebt.

Moet je nog iets doen voor gebruik?

Moet je nog iets doen voordat je de elzenproppen kunt gebruiken? Nee, niet echt. Ze moeten droog zijn….als ze niet droog zijn dan zijn ze groen, dat is gemakkelijk te herkennen. Bruine elzenproppen kun je gewoon in je aquarium donderen…..maar…..het is toch beter om een paar kleine dingetjes te gaan doen vóór gebruik.

De zaadjes zijn eenvoudig uit de elzenproppen te schudden
De zaadjes zijn eenvoudig uit de elzenproppen te schudden

Eén van die kleine dingetjes die je kan gaan doen is die elzenproppen heel goed uitschudden. Als je elzenproppen uitschudt dan zal je merken dat er daar een aantal zaadjes uitkomen. Die zaadjes kunnen op zich geen kwaad voor je aquarium maar ze blijven wel drijven en dat is geen mooi gezicht. Mag je de elzenproppen in het aquarium doen zonder uit te schudden? Natuurlijk wel maar hou er rekening mee dat die zaadjes loskomen. De zaadjes zullen dan zorgen voor wat oppervlakte vervuiling als je de elzenproppen er zo ingooit.

Gewoon even afspoelen onder lauw tot warm water is meer dan voldoende. Niet te lang afspoelen dat is helemaal niet nodig.

Elzenproppen in het aquarium plaatsen

Na de voorbereiding kun je ze in het aquarium plaatsen. Meestal zinken ze direct naar de bodem. Als dat niet zo is dan gebeurt dat wel heel snel. Als je bijvoorbeeld veel tak hebt en weinig elzenprop dan kan het gebeuren dat hij blijft drijven. Dan is het gewoon een kwestie van een klein beetje geduld hebben totdat dit fijne takje ingewaterd is. Meestal is dat al binnen één en maximaal twee dagen en het zakt vanzelf naar de bodem.

Het staat bovendien uiterst decoratief, het zorgt voor de bruine kleur, geeft wat tannines af. Het is heel natuurlijk qua zicht en dus bijna een ideaal materiaal om je aquarium mee te gaan decoreren. Ik gebruikte het vroeger heel vaak. Als ik ooit nog een Blackwater aquarium start dan gebruik ik het zeker en vast opnieuw.

Het is makkelijk te verkrijgen en je kunt het gewoon uit de natuur halen. Als je geluk hebt dan heb je zelf een elzenboompje in je tuin staan. Als je geen geluk hebt en je wilt absoluut een elzenboompje hebben, vraag dan iemand om de uitgeschudde zaadjes. Deze zaadjes kun je gewoon laten kiemen…maar dat is een totaal andere video.

Je kunt natuurlijk ook gewoon iemand vragen die een elzenboom in de tuin heeft staan of je een takje mag snoeien.

Samenvatting

Eén elzenprop per honderd liter water, soms twee. Extreem is drie. Sommige mensen willen het echt donker, donker, donker en plaatsen er vier per honderd liter. Houdt er wel rekening mee dat ze redelijk snel uitgewerkt zijn qua kleur. Je zal dus redelijk snel moeten vervangen of in ieder geval nieuwe elzenproppen moet bijplaatsen om dat donkere water te blijven behouden. Wat is redelijk snel? Eén tot vier a vijf maanden, afhankelijk van hoeveel water je ververst en dat soort dingen meer.

Kun je de oude elzenproppen laten liggen? Degenen die zogezegd “uitgewerkt” zijn? Ja absoluut, het is decoratief. Het zal heel langzaam rotten, het is een soort hout en heel hard. Je kunt ze dus prima laten liggen puur ter decoratie.

Heb je nog vragen over elzenproppen, laat het dan weten in de comments. Als je elzenproppen zelf hebt gebruikt dan hoor ik het heel graag. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Veel succes met het inrichten van je aquarium met elzenproppen!

Video

Voor degenen die liever video kijken dan lezen:

Abonneer je zeker ook op het kanaal van Dominique voor meer informatieve video’s: Aquarium Sunshine Valley op Youtube.
hh

2 comments

  1. Age Dorenstouter

    Vraagje: wordt de pH verlaagd door elsenproppen?

    1. Er is een lichte verlaging van PH mogelijk, afhankelijk van de hardheid van jouw water (onder andere). Meer info daarover kan je vinden in een andere video van mij, al moet ik er dringend eens werk van maken om die video in tekst uit te schrijven. De video’s met meer uitleg over PH kan je vinden op https://www.youtube.com/watch?v=wNThFEenidQ en op https://www.youtube.com/watch?v=f6GoQOrK8GY De ene video geeft jou een duidelijker zicht op mogelijkheden hoe je je PH kan verlagen de andere video geeft meer uitleg over de bufferende werking van de hardheid (KH) van jouw water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: