Sponsor
Aquariumplantenshop
Koppel Light Bleu Top Sword Endler

Enige gedachten bij het voeren van levendbarenden

Dat het mogelijk is om vissen tegenwoordig gevarieerd te voeren, is bij de meeste aquarianen wel bekend.Het meeste voer is tegenwoordig eenvoudig te krijgen en het zelf vangen of kweken van voer is niet meer noodzakelijk. Er is volop variatie in droogvoer te koop en dit kan worden aangevuld met een grote diversiteit in diepvriesvoer. Dit is voor de meeste soorten meer dan voldoende. Op enkele voedselspecialisten, zoals het levendbarende snoekje (Belonesox belizanus) na, is mijn ervaring dat diepvriesvoer door alle soorten wordt gegeten.

Phallichthys tico - 1 man 3 vrouwen

Phallichthys tico – 1 man 3 vrouwen

Jarenlang heb ik mijn vissen altijd uitermate gevarieerd gevoerd met grote hoeveelheden hoogwaardig voedsel. Dit staat echter in schril contrast met de situatie in de natuur.

Een blik in een willekeurig watertje in het land van herkomst van de door ons in het aquarium gehouden vissen maakt duidelijk dat daar niet veel voer beschikbaar is. De vissen zijn in de natuur dan ook het grootste deel van hun tijd kwijt met het vinden van voedsel. Vooral de omnivore soorten, bijvoorbeeld zwaarddragers, molly’s en Ameca splendens, zijn de hele dag bezig met het afgrazen van stenen om voldoende binnen te krijgen. Hun relatief lange darmen zorgen er voor dat ze veel voedingsstoffen uit het beschikbare aanbod kunnen halen. Deze situatie is niet te vergelijken met de situatie in het aquarium. Hier wordt af en toe voer met een hoge voedingswaarde gegeven en daardoor heeft de vis in enkele minuten genoeg voedingsstoffen binnen.

De soorten die gespecialiseerd zijn in dierlijk voedsel hebben in de natuur ook meer tijd nodig om voldoende voedsel te krijgen. In het aquarium krijgen ze tijdens het voeren in een korte tijd veel meer voedingsstoffen binnen dan in de natuur. Ook wordt de hoeveelheid voer in de natuur nog bepaald door de seizoenen. Het aanbod insecten en hun larven, maar ook kleine jonge visjes, is sterk seizoensgebonden. Onderzoek naar de darminhoud bij carnivore Goodeïden, met een kort darmstelsel, toonde aan dat deze vissen zich afhankelijk van het aanbod ook lange tijd met plantaardige kost tevreden stellen.

Ook de samenstelling van het voer in het aquarium en in de natuur is logischerwijs verschillend. Het door ons aangeboden voer komt in dezelfde samenstelling in de natuur niet voor.

Ataeniobius toweri - man

Ataeniobius toweri – man

Samenvattend is het zo dat er duidelijke verschillen zijn tussen het voedsel en de tijd die nodig is voldoende binnen te krijgen in de natuur en het aquarium.

Het verschil tussen de voedingswijze in de natuur en het aquarium heeft gevolgen voor de vissen. In de eerste plaats zijn de vissen in de natuur veel meer tijd kwijt met het vinden van voldoende voedsel. Onderzoek van Kelly et al (2006) naar Ameca splendens toont aan dat in de natuur 70% van de tijd wordt besteed aan het vinden van voedsel en in het aquarium slechts 7%. Dit heeft invloed op het gedrag. Aquariumstammen van deze soort blijken agressiever dan de natuurlijke populaties.

Aquariumvissen zullen een voorkeur hebben voor hoogwaardig voedsel indien dit wordt aangeboden. Dit is voor hen de meest efficiënte manier om voedsel binnen te krijgen. Op de lange duur kan dit gevolgen hebben voor de soort in het aquarium. Mogelijk verdraagt de soort dit hoogwaardige voedsel niet op de lange termijn en is zij mogelijk niet in staat om zich over meerdere generaties in het aquarium te handhaven.

Het continue aanwezig zijn van hoogwaardig voedsel in het aquarium kan er ook toe leiden dat de voortplantingsperiode wordt verlengd. Indien er in de natuur onvoldoende voedsel is, wat vaak in combinatie met een lagere temperatuur voorkomt, zal de soort zich niet voortplanten. Door het ontbreken van deze rustperiode in de voortplanting komen de vissen minder tot rust en dit verkort hun levensduur.

Wildvang guppy uit Cayan

Wildvang guppy uit Cayan

Toen ik enkele weken geleden bij Latsy Nyari was, vertelde hij dat het extra voeren met allerlei vormen van hoogwaardig diepvriesvoer volgens hem helemaal niet nodig is. Af en toe wat extra’s is meer dan genoeg. Zijn ervaring is dat de basis prima uit vlokkenvoer kan bestaan.

Light Bleu Top Sword Endler - Man

Light Bleu Top Sword Endler – Man

De laatste tijd probeer ik rekening te houden met bovenstaande punten bij het voeren van mijn volwassen vissen. Sommige soorten krijgen een langere periode minder hoogwaardig voer, zoals vlokken op plantaardige basis. Alleen soorten die ook na enkele dagen geen vlokkenvoer eten krijgen diepvries of levend voer. Dit voer ik dan wel minder. Iedere dag meerdere keren voeren lukt mij niet. Twee keer per dag is voor mij het maximaal haalbare. Ik probeer me wel aan te leren om het voer dan op verschillende plekken in het aquarium te strooien. Dan moeten de vissen er nog wel een eindje voor zwemmen. Gezien de lengte van een aquarium is dit mogelijk niet van invloed, maar het is in ieder geval beter dan altijd maar op dezelfde plek voeren.

Door bovenstaande wordt het voeren van levende watervlooien ook interessanter. Ik was hier de laatste jaren niet zo actief mee, omdat deze nauwelijks voedingswaarde bevatten. Dit hoeft dus eigenlijk niet zo’n probleem te zijn. De levende watervlooien zorgen er in ieder geval voor dat de vissen iets voor hun kostje moeten doen.

Wildvang guppy uit Cayan - koppel

Wildvang guppy uit Cayan – koppel

Voor jonge vissen hanteer ik een andere aanpak. Deze krijgen bij mij de eerste maanden hoogwaardig voer zoals Artemia naupliën. Om goed te kunnen groeien is dit noodzakelijk. Verder is de relatieve darmlengte bij jonge vissen kleiner, waardoor ze minder voedingsstoffen uit laagwaardig voedsel kunnen halen.

Phallichthys tico - 2 vrouwen

Phallichthys tico – 2 vrouwen

Of bovenstaande op de lange termijn tot gezondere vissen in mijn aquarium weet ik nog niet. Dit laat zich moeilijk beoordelen. Ik ga het in ieder geval voorlopig eens vol houden en kijken wat de resultaten zijn. Mochten andere leden andere ervaringen of beelden hebben, laat gerust je reactie hieronder achter!

Literatuur
J.L. Kelley, A.E. Magurran & C. Macías García 2006. Captive breeding promotes aggression in an endangered Mexican fish.Biological Conservation (133):169-177

Tekst: Kees de Jong –
Foto’s: Leo van der Meer.
Vissen: De vissen zijn beschikbaar gesteld, door verschillende leden van Poecilia Nederland te weten: Ataeniobius toweri Jan Klungers – (site’Vissen van de onderste plank – over het houden en kweken van subtropische vissen); Light Bleu Top Sword Endler – August van Rijn; Wildvang guppy uit Cayan – Johan Ezeman.

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

2 thoughts on “Enige gedachten bij het voeren van levendbarenden”

 1. Danny schreef:

  Er worden hier nogal wat veronderstellingen bijeen gezet. Tel eens de woorden “kan” en “mogelijk”. Is hier geput uit bronnen of onderzoek ? Gaat het hier uitsluitend over eilevendbarenden of zouden de beweringen ook gelden voor andere vissen? Bovendien zijn niet alleen voedsel maar ook andere (omgevings)factoren als temperatuur en waterkwaliteit van invloed op levenskwaliteit en levensduur.

  1. John schreef:

   Volgens mij zegt de titel al meer dan voldoende… het begint met Enige gedachten….. een duidelijk teken dat het artikel zeker niet als waarheid wordt gebracht.

   De auteur en fotograaf van dit artikel zijn jarenlang betrokken geweest bij het in beeld brengen van de levendbarenden, het overbrengen van informatie en soorten kweken. Hij heeft hiermee zeer veel ervaring opgedaan bij het houden van vissen. In het artikel worden naar mijn idee dan ook redelijke aannames gemaakt en ook verwezen naar onderzoek.

   Ik zelf zie wel overeenkomsten met andere vissoorten. Ook daar wordt vaak teveel (hoogwaardig) voer gegeven. Dit zie je terug in te dikke vissen en bijvoorbeeld ook in een steeds meer toenemend aantal slakkenplagen. Een teken dat er te veel voer wordt gegeven of verkeerd onderhoud wordt gepleegd.

   Uiteraard is niet alleen voer van invloed op levenskwaliteit en levensduur maar het is zeker wel één van de factoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: