Killivissen, Kweekverslagen

Epiplatys chaperi Kweekverslag

Epiplatys chaperi Kweekverslag

Epiplatys chaperi zijn kleine killivissen uit Ghana en de Ivoorkust in Afrika. De man heeft bruine lippen , en zijn vinnen zijn roestbruin. De vrouw is redelijk saai qua verschijning maar krijgt 4-5 diagonale lijnen op haar zij. Ze worden ongeveer 5 cm lang. De man wordt over het algemeen groter dan de vrouw. De man is ook veel agressiever.

Er moet een dekruit op het aquarium, omdat vrouwen er nog wel eens uit willen springen om te vluchten voor een agressieve man. Er moet gezorgd worden voor goede schuilplaatsen en een afzetmop. Ze worden over het algemeen beschouwd als vredelievende oppervlakte vissen die in paartjes of kleine schooltjes kunnen worden gehouden. Ze kunnen in vrij uiteenlopende watersamenstellingen worden gehouden, maar hebben een voorkeur voor licht zuur en middelmatig hard water. De temperatuur moet tussen de 23 en 27 graden liggen.

Qua voeding eten ze vlokkenvoer, drijvende pellets, muggenlarven en artemia nauplieën. Kraanwater (zonder chloor) is acceptabel voor zowel onderhoud, kweken en jongen groot brengen.

Epiplatys chaperi kweek

Kweken is het meest gemakkelijk gedaan met de toevoeging van 1 of 2 afzetmopppen. Ze mogen dan misschien maar een paar eieren per dag leggen maar uiteindelijk, als de vis ouder wordt, schijnen ze meer eieren te produceren en minder onbevruchte. Houd in gedachten dat , als er drijfplanten worden toegevoegd, de vis het dat zal waarderen maar ook hun eieren er in zal zetten net als in de afzetmopppen. De ouders zullen alle jongen die ze kunnen vinden opeten.

Epiplatys chaperi

Epiplatys chaperi

Eieren

De eieren zijn heel erg klein en doorzichtig waardoor ze erg moeilijk te vinden zijn. Als je gewoon de mop er na een week uit kan halen en vervangen door een andere, is de moeilijke taak van de eitjes oppakken overbodig. De eitjes lijken niet te kunnen beschimmelen en blootstelling aan lucht schijnt ze ook niet te deren. De eitjes “eye up” in 8-10 dagen en komen uit na ongeveer 14 dagen. Ze zwemmen onmiddellijk vrij.

Opgroeien van de jonge Epiplatys chaperi

Net uitgekomen zijn ze heel erg klein. Ze zwemmen aan de oppervlakte. Ze doen het het beste op infuus en microscopisch voer. ( of, hele kleine, net uitgekomen artemia). Kleine opvangbakjes kunnen worden gebruikt voor de eerste weken om de jongen in onder te brengen. Dagelijkse waterverversingen en onderhoud zijn erg belangrijk. Overgelaten artemia , voedsel, etc. moet worden verwijderd anders kan het water vervuilen en zullen de jongen sterven.

Jongen zijn redelijk sterk als er goed wordt gezorgd voor de voer en water benodigdheden. Deze kleine killivissen zijn uitstekende vissen voor elke vissenhouder en vooral voor degene met een beperkte ruimte. Een koppel kan worden gehouden in een grote vissenkom als regelmatig de benodigde waterkwaliteit wordt onderhouden en de vissen goed worden gevoerd. (Maar hou de bovenkant afgedekt!)

Vertaling: Michiel Zumkehr
Uit: uit “Fins & Friends”, Regina Aquarium Society
Bron: Aquarticles.com (niet langer beschikbaar)
Copyright foto’s: Greg

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!