Flagellaten

Flagellaten

Flagellaten zijn eencellige parasieten welke vaak al latent bij discusvissen aanwezig zijn (wetenschappelijke naam Protoopalina symphysodonis). Bij bepaalde omstandigheden, zoals verzwakte vis, temperatuursverandering, verkeerd voer of andere omstandigheden kunnen zij zich plots sterk vermeerderen en de vis ziek maken. Gatenziekte is vaak een gevolg van een infectie met flagellaten omdat de vis hierdoor verzwakt is. De symptomen van flagellaten zijn donkerkleuring, schuw zijn en een witachtige, slijmerige ontlasting. In een later stadium wil de vis niet meer eten en zal sterk vermageren.

Flagellaten behandelen

Behandeling kan het beste in een quarantaine bak gebeuren. De temperatuur kan tot 33 graden opgevoerd worden en het water dient schoon en helder gehouden te worden, dus veel verversen. Medicinale behandeling gebeurt het beste met de zuivere vorm van metronidazol. Dit is bij de apotheek op recept te verkrijgen, maar ook sommige aquariumspeciaalzaken kunnen hierbij van dienst zijn. (Metronidazol is kankerverwekkend dus neem beschermende voorzorgsmaatregelen)

Als de vis nog eet, kan het beste metro in het eten gemengd worden.
Hierbij gebruik je 4 gram op 500 gram voer, het beste nog levende rode muggenlarven. Op bestelling kan bij de meeste winkels wel een pak levende muggenlarven gekocht worden, dit is ongeveer 500 gram in een krant verpakt.

Metronidazol lost moeilijk op. Het beste gebruik je gedistilleerd of Osmose water, dit geeft het beste resultaat. Door de metro au bain marie onder voortdurend roeren te verwarmen in een beetje water lost het op. Laat het water niet koken, hierdoor neemt de werkzaamheid van de metro af. Na afkoelen dit door de muggenlarven op laten zuigen en deze invriezen. Nu kunnen de vissen hiermee gevoerd.

Eet de vis niet meer dan moet er een oplossing aan het aquariumwater toegevoegd worden. De hoeveelheid is 2 gram metronidazol per 100 liter water. De afgewogen hoeveelheid in een kopje gedistilleerd water oplossen zoals hierboven beschreven. Doe eerst een 50% waterwissel en zorg dat het filter schoon is. De oplossing metro toevoegen. Na 3 dagen weer een 50% waterwissel en over kool filteren. Na twee dagen de kuur herhalen!!!!!!!. Uiteraard wel eerst de kool uit de filter verwijderen.

Het verdient aanbeveling om dan tegelijkertijd ook een kuur met Binox te geven, zodat een eventuele bacteriële infectie die vaak ook optreedt, bestreden wordt. Binox wordt gegeven in een dosering van 5 gram per 100 liter aquariumwater en kan tegelijkertijd worden gedaan met de metronidazol.
Actieve ingredienten van Binox: Sodium chloride, nitrofurazone.

Er zijn theorieën dat gatenziekte wordt veroorzaakt door deze flagellaatinfecties.

Discus
Discus

Commerciële medicijnen:

  • Cerpofor Flagellex –
  • Sera Med Professional Flagellol (werkzamestoffen : 5-nitro-1, 3-thiazol-2-ylazan,ascorbinezuurpalnitaat,menadion-natrium bisulfite)
  • Hs Spirocell (werkzamestoffen : 2-Amino-5-nitro-thiazol, Ethylenediaminetetraacetic acid Cupric disodium salt)
  • Jbl Spirohexol (werkzamestoffen: 2-Amino-5-Nitrothiazol)

Als medicijnen niet meer helpen

Als een vis echt niet meer is te redden dan hoef je hem verder niet te laten lijden. Hier vindt je Pijnloze methodes om vissen te doden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: