Sponsor
Aquariumplantenshop
Anemoonvis 3D

Geef je foto een 3D effect

Sommige foto’s kun je een leuk effect meegeven, net alsof je onderwerp uit de foto vandaan komt. In het Engels noem je dit Out of Border foto’s. Hieronder vindt je de stappen die nodig zijn om het effect te kunnen bereiken. Voor deze tutorial heb ik gebruik gemaakt van Photoshop. Het eindresultaat zal er zo uitzien zoals hierboven!

Kies een foto waarbij je het onderwerp los kunt maken van de achtergrond.

Begin foto

Begin foto

Open de foto en kopieer de achtergrondlaag (Ctrl J)

Selecteer nu het gedeelte wat je uit de foto of uit het frame wilt laten komen. Gebruik hiervoor de Marquee Tool om een rechthoek te selecteren:

Selecteer rechthoek

Selecteer rechthoek

Verwijder het gedeelte wat je niet mee wilt nemen (de zwarte achtergrond) door dit weg te halen met de magnetische lasso. Houdt hiervoor de Alt knop ingedrukt en selecteer de randen, je houdt dan alleen de vis en de anemoon geselecteerd (met de shift knop ongedrukt kun je overigens ook weer gebieden toevoegen):

Selecteer te gebruiken deel

Selecteer te gebruiken deel

Kopieer de selectie nu in een nieuwe laag, zorg dat deze boven alle andere lagen zit.

Selectie in nieuwe laag

Selectie in nieuwe laag

Ga terug naar de laag met de hele foto en maak met de Custom shape tool een rechthoek, zorg ervoor dat de voorgrond kleur wit is. Kies 1 pixel stroke als stijl. Verander in de instellingen de stroke naar het gewenste aantal pixels om de juiste dikte van de rand te krijgen. Kies positie Inside en blend mode Normal.

Frame toevoegen

Frame toevoegen

Selecteer de laag met het frame. Klik op edit, transform en distort. Trek de hoeken van het frame nu iets naar binnen en beneden:

Frame aangepast

Frame aangepast

Maak nu een nieuwe laag tussen de hele foto en de laag met de selectie. Geef het een transparante achtergrond mee. Voeg deze laag samen met het frame.

Selecteer nu de laag met de hele foto. Verwijder alles wat buiten het frame valt (ik heb hiervoor de polygonal lasso tool gebruikt):

Verwijder achtergrond

Verwijder achtergrond

Voeg nu de laag met het frame en de oorspronkelijke foto samen (nog niet de laag met de selectie die erboven uitsteekt!). Geef deze laag een dropshadow:

Dropshadow

Dropshadow

Voeg nu onder deze laag een nieuwe laag in en vul deze met wit of lichtgrijs en dan is je foto klaar:

Anemoonvis 3D

Anemoonvis 3D

Een paar keer oefenen en je zal zien dat je er steeds handiger in wordt. Veel plezier met je eigen projecten! Laat zeker eens wat van je eigen voorbeelden hier op het forum zien!

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *