Sponsor
Aquariumplantenshop
Jonge Channa gachua eten van het huidsecreet moeder

Geslaagd Channa gachua kweek

Sinds anderhalve maand heb ik naast mijn 60cm een nieuwe bak. Een meterbak van Akva Stabil. Hierin wil ik gaan proberen te kweken met de Channa gachua.

Wat technische info over het aquarium:

Afmetingen: 100x40x45(hoog)
Licht: 2x 30 watt Arcadia Freshwater lamp van 7500k
Filter: Aquapro 1
CO2: pH gestuurd systeem van Aquaria Veldhuis
Op de bodem ligt metselzand, verrijkt met Lateriet. Ik voeg wekelijks Profito toe.
De waterwaardes: pH: 6.9 KH: 6 Temperatuur: 22 graden celsius

De bak staat nu bijna 3 weken, waarvan 2 weken met planten en licht. Het filter had ik al 3 weken in laten draaien op het kleine bakje. Vandaag staat hij er als volgt bij:

Leeg aquarium

Leeg aquarium

Bij mijn LFS gaan ze maandag of dinsdag proberen Channa Bleheri voor me te bestellen. Ik gok zo dat het nog maar afwachten is wat voor channa’s er dan binnenkomen want de tussenhandel schijnt het niet helemaal eens te zijn over de soortnamen, maar met andere Dwergslangekoppen doe ik het denk ook wel.

Maandag heeft de LFS Channa’s voor mij besteld. Gister kwamen ze pas vrij laat binnen, waardoor ik ze pas vandaag op kon halen. Ze hebben dus overnacht in de dierenwinkel. Zes stuks. Maar toen het personeel van de winkel vanochtend in de winkel kwam zaten er tot hun verbazing nog maar twee in de bak. Vier stuks eruit gekropen/gesprongen en verdroogd . Ik heb de twee maar meegenomen en gevraagd of ze er nog 4 kunnen bestellen. Ze zijn besteld als Channa Orientalis, maar daar heb ik nog wat twijfels over. Ze zijn in ieder geval prachtig!

Deze chagarijntjes zwemmen vanaf vandaag dus in mijn bak:

Channa Orientalis

Channa Orientalis

De grootste, de kleine was meteen weg:

Grote Channa Orientalis

Grote Channa Orientalis

Helaas heeft de grootste de bos planten in de linkerachterhoek ontdekt en is voorlopig maar ondergedoken.

De vissen zitten inmiddels een tijdje in de bak. De grootste vis die ik in de dierenwinkel had gehaald had veel wonden en gescheurde vinnen. Ik was zeer verbaasd hoe snel deze allemaal genezen zijn. de kleine is ook weer helemaal goed.

Op de nbat beurs ben ik twee weken geleden tot mijn grote verbazing iemand tegen gekomen die deze vissen kweekte en mee had. Daar heb ik er nog drie mee genomen. Het totaal staat nu dus op vijf vissen. Drie kleinere vissen, en twee grotere. De twee grotere hadden duidelijk intresse in elkaar. Dit is hoogstwaarschijnlijk een paar. Degene die ik al had is een man, en de nieuwe een vrouw. De nieuwe vissen zijn een iets andere kleurslag dan de vissen die ik al had. Maar het is wel dezelfde soort (die dus erg veel vindplaatsen kent). Het blijken dus Channa gachua te zijn.

Zondag heb ik meneer en mevrouw gestoord in een paar ritueel. Maar sinds zondag heeft de man niets meer gegeten en hangt stil aan het wateroppervlak. Eerst was ik een beetje bang voor zijn gezondheid, maar het begint er steeds meer op te lijken dat hij eitjes in zijn mond heeft. De drie kleintjes krijgen nu wel af en toe flinke klappen van het vrouwtje.

Ik had vrij veel last van alg, maar het lijkt nu minder te worden. Ook heb ik drijfplanten toegevoegd, die samen met de (inmiddels) dichtere beplantingcervoor zorgen dat de vissen zich steeds meer op hun gemak voelen.

Maar… genoeg gepraat…

overzichtje:

Overzicht Channa gachua aquarium

Overzicht Channa gachua aquarium

Mevrouw (meneer is helaas niet te fotograferen nu, die hangt lekker verstopt te broeden):

Channa gachua vrouw

Channa gachua vrouw

Dit kleintje blijft even liever uit de buurt van de aanstaande moeder (hopelijk). Het is erg leuk om overal tussen de planten dus soort kopjes te zien als je voor de bak gaat zitten. Maar de laatste tijd zijn ze wat zekerder en zwemmen meer rond.

Kop Channa gachua

Kop Channa gachua

Wat natuurlijk ook erg leuk is

Channa gachua van voren

Channa gachua van voren

En de laatste. hier zie je dat de jonge dieren ook al aardig beginnen te kleuren (in de staart bijvoorbeeld):

Channa gachua begint kleur te krijgen in de staart

Channa gachua begint kleur te krijgen in de staart

Ik was erg verbaasd over het gemak waarmee ik ze kon fotograferen!

Ondertussen heb ik het meetlint er maar bijgepakt, en de kleintjes zijn ong 10cm (met staart) en de grote zijn eigenlijk niet zo heel veel groter, 13-15cm ongveer (lieten zich moeilijk meten). maar ze gedragen zich een stuk “groter”.

JAAAAAAAAA!!!!!

Ik heb jongen! Ik ging de vissen voeren, en het mannetje zwom ergens op de bodem. Nou heeft ie de hele week aan het wateroppervlak gehangen dus ik was al bang dat hij de eitjes had doorgeslikt. Dus ik ging even goed kijken, en hij was druk bezig allemaal piepkleine zwartje puntjes te.. tja. Of hij was ze aan het opeten (mijn eerste gedachte) of ze weer opnieuw in zijn mond te verzamelen.

Ik denk verzamelen. Hij heeft namelijk al bijna een week niet gegeten, en hij had dus wel intresse in de piepkleine visjes, maar niet in de stukken garnaal die ik erin gooide.

Verzamelen Muilbroeders de jongen steeds weer opnieuw in de mond? En eten ze meteen nadat de eitjes uitgekomen zijn?

De kleine visjes zijn nu echt te klein om te fotograferen, maar ik ga het zometeen toch eens proberen.

Ik zie het mannetje nu de hele tijd een ritueel herhalen. Hij doet alle jongen in zijn mond, dan zwemt hij naar het wateroppervlak. Daar laat hij het zand dat hij samen met de jongen heeft opgehapt tussen zijn kiewen ontsnappen. Daar komt dan ook een wolk jongen uit, die hij vervolgens weer gaat verzamelen.

Het is zeer interessant om te zien! Ik ben nu ook druk aan het zoeken op internet maar er is niet zo heel erg veel over te vinden. Geen echte kweekverslagen ofzo. en veel informatie klopt ook niet echt. Deze vissen worden ook niet veel gehouden. Er is een actief forum waar een apart sub-forum voor channa’s is. Hier zitten alleen wel heel veel mensen die 20 soorten roofvissen in hun bak hebben zitten. Je kent ze wel (forum is monsterfishkeepers.com trouwens).

Helaas alle jongen zijn verdwenen. Hopelijk heb ik de volgende keer meer geluk…


Een week later:

Ik heb gister de zijkant van de bak maar eens goed schoongemaakt, aangezien mijn mannetje al weer sinds dinsdag niks at, en de laatste dagen een steeds vollere mond kreeg. En ja hoor, gisterochtend schoongemaakt, en toen ik ‘s middags thuiskwam was het weer raak.

Opvallend is dat het mannetje na de vorige keer (poging van welgeteld 2 dagen) een hele andere strategie heeft gekozen. In plaats van ze elke keer te verzamelen op een stuk van ong. 10 vierkante centimeter (waarbij er vermoedelijk aardig wat kwijt zijn geraakt), heeft hij ze nu allemaal bij elkaar. Ze zitten natuurlijk op de meest onmogelijke plaats in de bak, waardoor ik gister de hele avond mijn nek heb zitten verdraaien. Maar vannochtend zijn ze een stukje dichter bij de zijruit gekomen. Dus dat is (vooral fototechnisch) goed nieuws. Het valt me ook op dat het koppeltje aanzienlijk minder agressie vertoot tegenover de andere drie in vergelijking met de vorige keer.

Maar vanavond meer! (als ze er nog zijn)

Yes, het uitzicht door mijn (voor de verandering schone zijruit).

De jongen, ze ‘zwemmen’ in een groep, die zich heel langzaam verplaatst over een gebied van 5 bij 3 centimeter:

Groep baby Channa gachua

Groep baby Channa gachua

Je ziet door de flits nog wel wat vlekjes zie ik maar voor mijn doen erg schoon !

En het vrouwtje, die eens komt kijken wat die drukte bij haar jongen te betekenen heeft. Ze bewaakt het nest fanatiek, behalve als er iets te eten valt ergens:

Channa gachua vrouw

Channa gachua vrouw

Ja hoor, de jongen zijn er nog steeds. Blijkbaar is deze minder arbeidsintensieve tactiek wat effectiever . Gisteren zijn de eerste jongen lucht gaan happen aan het wateroppervlak (netjes na 3 dagen, zoals ook op internet staat beschreven) . 40cm omhoog is toch een aardige uitstap als je zelf nog geen cm bent. Er ontsnappen ook nog wel eens wat jongen aan de aandacht van pa, gelukkig zorgt ma dat de andere drie zich niet in de hoek van het nest durven te vertonen. Dit is nog een foto van eerder deze week (dinsdag als ik me niet vergis).

Groep baby Channa gachua

Groep baby Channa gachua

En eindelijk weer een foto van het mannetje. Dit is dus een andere kleurvariant dan de andere vissen , gelukkig wel heel mooi. Hij is tijdens het broeden flink afgevallen, waardoor hij nu echt heel erg mooi is als hij zich door dichte beplanting heen wurmt. Het vrouwtje is een stuk dikker. De vinnen van de man zijn in verhouding ook een stuk groter, wat ook erg mooi is. Daarnaast is hij door het broeden en de broedzorg erg donker. Ik hoop dat jullie hem door de bossen als een beetje kunnen ontdekken:

Channa gachua man

Channa gachua man

En de jongen zijn aardig gegroeid. De jongeman(of dame) aan de rechterkant (bij het pijltje) is 6-7 millimeter:

Baby Channa gachua 6-7 millimeter

Baby Channa gachua 6-7 millimeter

Vandaag nemen alle jongen atmosferische (goed geschreven? ) lucht op, en is de veiligheid van het nest gemakshalve maar verplaatst naar het oppervlak.

Ik kon het niet laten om weer wat plaatjes te schieten

De kindercreche van pa. Jammer de foto zo donker is geworden:

Kindercreche Channa gachua

Kindercreche Channa gachua

En ik voel me echt weer een jongetje van 8 met kikkervisjes als ik naar al die wriemelende dikke kopjes kijk. Het worden al wel steeds meer echte Channa’s. Vooral het visje aan de rechterkant met het gebogen lichaam vind ik erg typerend voor de soort.

Kikkervisjes - Channa gachua

Kikkervisjes – Channa gachua

 

Op deze foto’s staat overigens max de helft van de jongen. Het zijn er nog erg veel. Maar aan de andere kant van de bak liggen 3 hongerige pubers te loeren…..

Ik schat dat ik er nog zo’n 50 heb. Maar ik vind het erg moeilijk om te schatten hoeveel erin zitten. Ik heb hier ook totaal geen ervaring mee. Er sneuvelen elke dag wel een paar. Dat vind ik niet zo heel erg, want ik zou niet weten waar ik 100 channas kwijt zou kunnen. Nu ze wat vrijer worden wordt er ook nog wel eens eentje opgegeten door de andere channas.

Als het goed is voeden de ouders de jongen. Dit doet pappa door middel van huidsecreet, net als bij discussen, en mamma door middel van voedereieren, net als bij sommige gifkikkers. Maar ik heb nog geen van beide dingen gezien.

Droogvoer zullen de jongen waarschijnlijk niet eten, dit zijn echte roofvissen en ik heb er nog nooit van gehoord dat ze droogvoer eten. maar misschien als je ze er mee op laat groeien. En waar moet ik aan denken bij klein diepvries voer, dan zal ik morgen eens op stap (mijn volwassen vissen nemen het liefst zeer grof voer).

Mijn LFS neemt denk geen Channas van mij. Toen ze de vissen bestelden van de groothandel is de helft ontsnapt (zie p1). Daarbij is de broedzorg ook erg leuk om te zien. Misschien dat ik ze later nog eens apart zet.

De vrouw is tot nu toe bezig geweest met het verdedigen van de hoek waar de jongen zich bevinden, vandaag voert ze ook de jongen:

Channa vrouw voert jongen

Channa vrouw voert jongen

 

Deze foto geeft een goed beeld van mijn algen…..om het nest niet te verstoren heb ik weinig aan onderhoud gedaan:

Channa vrouw voert jongen

Channa vrouw voert jongen

 

Ik heb driftig foto’s proberen te nemen van het vrouwtje, zij voert de jongen verse eieren, de meeste zijn al gezonken of opgegeten. Een aantal witte puntjes zijn nog zichtbaar tussen de jongen:

Channa vrouw voert jongen met eieren

Channa vrouw voert jongen met eieren

Nog wat algemene informatie over de Channa gachua. Ik vind het bijzonder leuke vissen. Het zijn dus slangekopvissen. Een geslacht met heel veel soorten, die heel groot kunnen worden. Sommige soorten worden makkelijk een meter. Maar dit zijn dwergchannas. Sommige mensen zeggen dat ze 20cm worden, maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ze groter dan 15cm zullen worden. maar de tijd zal het leren.

Gachua’s komen uit Azië. Ze hebben een zeer groot verspreidingsgebied. Van Pakistan tot India. In de natuur leven ze in langzaam stromende rivieren en voeden ze zich met insecten en ongewervelden, met af en toe een visje. Het zijn dus rovers. Het zijn ook Labyrinthvissen, en ze zijn (dus?) vrij tolerant qua waterwaarden. Wat het extra leuk maakt is dat het ook muilbroeders zijn, en hun jongen voeden met voedereieren en huidsecreet (net als discus).

Paartjes worden voor het leven gevormd. Geslachtsonderscheid is heel moeilijk te zien. Je kunt dus het best beginnen met een groepje van 5-6 jonge dieren, en ze zelf paren laten vormen. Doordat het rustige vissen zijn die niet veel zwemruimte nodig hebben kunnen ze in bakken vanaf een meter. Veel verstopplekken zijn wel een vereiste! De mannen hebben iets bredere kaken dan de vrouwtjes, dit is van bovenaf het best te zien maar deze manier van onderscheid maken tussen de geslachten schijnt niet zo heel betrouwbaar te zijn.

Ik heb gemerkt dat de meningen er hier over verdeeld zijn (vooral anders dan die van mij) maar je kan paartjes houden in bakken van 80 cm en 100L.

Hieronder een filmpje van een van de ouders met de jongen:

Vandaag geen spectaculaire dingen gebeurd (niet gezien eigenlijk). De jongen zijn niet schuw. Ze krijgen al een beetje het nieuwsgierige karakter dan mijn grote Channas hebben. De groep jongen had zich wat verder tussen de drijfplanten van de zijruit verwijderd, ik kon ze vrij makkelijk met wat duwen en planten weghalen weer goed zichtbaar maken. Ook kwamen er een paar kijken bij de ruit toen ik de rolmaat erlangs hield om ze op te meten (wel zo makkelijk). Ze groeien echt ontzettend snel. van max 8mm gistermiddag, naar een hele centimeter vandaag!

Als je deze foto vergelijkt met de anderen in het topic kun je zien hoe hard het gaat. En voor de mensen die willen weten hoeveel jongen ik heb, ze staan hier (bijna) allemaal op. Telze!

Channa jongen in de hoek

Channa jongen in de hoek

 

Even snel een overzichtje. Rechts in de bak zit het nestje. Pappa is zoals altijd dicht bij de jongen in de buurt, en mamma hangt op wacht (goed kijken). De andere vissen mogen ongeveer tot op de helft van de bak komen. Maar o wee als ze verder gaan…..

Totaal overzicht Channa aquarium

Totaal overzicht Channa aquarium

 

Met een groep beginnen is vrijwel de enige manier om een koppel te krijgen bij dit soort vissen. Op verschillende internationale fora is me door expers zelfs aangeraden om met nog meer vissen te beginnen. Hier en daar werd zelfs 10 stuks geadviseerd. Nou is dat laatste wat veel van het goeie, maar 5 stuks gaat echt prima hoor.

Nu er een nestje in de bak zit is het wel wat meer knokken, en hebben bijna alle vissen wel een gescheurd vinnetje of een wondje. Maar zelfs nu zie ik geen vissen die er slecht uitzien, of de hele dag in een hoekje zitten. Alles zwemt lekker rond en blijft brutaal.

Met de jongen gaat het prima! Ik hou er met bakonderhoud vrij weinig rekening mee, en er zijn er in de tussentijd wel aardig wat in paniek naar de “gevaarlijke” kant van de bak geschoten. Die zitten nu dus in de maag van de andere Channa’s. Het zijn er dus geen 50 meer. Maar de rest doet het goed.

Verder heb ik toch nog maar verschillende fora afgespit op zoek naar een verslag van andere Chana jongen, en ik heb hier en daar toch wel wat gevonden. Daar werd geschreven dat zijn jongen na 12 dagen al 2 cm waren. Die van mij zijn ook hard op weg. Ze doen het iets rustiger aan, maar volgende week zijn ze zeker 2cm. Nu zijn ze ongeveer 1.5cm.

Jonge Channa aan het wateroppervlak

Jonge Channa aan het wateroppervlak

 

Jonge Channa aan het wateroppervlak

Jonge Channa aan het wateroppervlak

 

Het zijn al echt kleine Channa’s aan het worden. Het jeugdkleed, de lichte lengtestreep, hebben heel veel (misschien alle) soorten Channa’s als ze jong zijn. Het is nu niet goed te zien, maar wat ik erg leuk vind aan de jongen is dat ze al een lange rugvin hebben, net als pa en ma.

Vakantie

Twee weken terug ben ik op vakantie gegaan, en toen waren ze zoon 2.5-3cm. Gister terug gekomen, en het ziet ernaar uit dat ze als voer hebben gediend. Maar niet getreurd, want het lijkt erop dat het mannetje weer een volle mond heeft. Zometeen voeren (gister at hij nog) en dan weet ik het zeker.

Beide bakken zijn een beetje groen geworden. De buurvrouw heeft wel de vissen gevoerd, maar ik wu het haar niet aandoen om ook nog voeding te doseren, dus de algen tieren welig. Misschien is de Channa bak wel aan een nieuwe inrichting toe. Ik ben niet tevreden over de doorstroming. op veel plekken blijft te makkelijk vuil liggen.

Gelukkig heeft meneer zijn mond al weer vol eitjes. Deze volle mond resulteerde op 9mei tot een nieuw nestje. Van dit nest zijn nog erg veel jongen in leven. Ze zijn nu 1.5 a 2 cm. Ze eten nog steeds huidsecreet, maar toen ik gister (een klein maatje) rode mug had gevoerd, zag ik verdacht veel hele dikke, rode buikjes. De bak zelf is nog steeds wel een aardig drama. Maar ik ga nu niet teveel dingen veranderen, in het belang van het nest, en in het belang van de drie onderdrukte vissen (die er *schaamschaam* nog steeds in zitten). Ik had niet veel tijd voor foto’s vandaag. Maar toch even wat snapshots.

Eerst een foto van moeders, met een zwerm hongerige jongen die haar huid kaal eten:

Jonge Channa gachua eten van het huidsecreet moeder

Jonge Channa gachua eten van het huidsecreet moeder

 

En een trotse vader, omringt door kroost:

Vader Channa omringd door jongen

Vader Channa omringd door jongen

 

Verder heb ik vandaag weer een jong uit het eerste nest gezien! Ik denk dat het er nog 1 is, maar het zouden er ook meer kunnen zijn. Ik heb er drie keer een gezien. Net toen ik een foto van deze wou maken, schoot hij weg, en werd hij meteen de hele bak doorgejaagd. Op zich hebben ze genoeg schuilplaatsen, want er zit aardig wat alg in de bak. Dit jong was al een stuk donkerder, en zonder de donkere lengtestreep die de jongen van mei hebben. Ik schat hem op zo’n 5 cm.

Bedankt voor het lezen!

Foto’s: Lars Witteveen

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

One thought on “Geslaagd Channa gachua kweek”

  1. kevin schreef:

    Hey had een vraag kunne zulke snakehead’s ook met algeeters? in één bak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *