Heb je een oppas nodig voor je vissen

Heb je een oppas nodig voor je vissen?

Al heerst er nog onduidelijkheid, de vakantieplannen voor 2021 worden momenteel door veel Nederlanders gemaakt. Veel aquariumbezitters zijn dagelijks met hun aquarium en vissen bezig. Hoe pak je dit aan als je op vakantie gaat of er een weekendje tussenuit wilt?

Hoe zorg jij ervoor dat je jouw aquarium met een gerust hart achter kunt laten? Hoe zit het met voeren? Is het bijvoorbeeld nodig om een oppas voor je vissen in te schakelen? Met deze paar handige tips helpen we je bij het maken van de juiste keuzes.

Aquarium achterlaten

Voordat je op vakantie gaat kan het zijn dat je de neiging hebt om het aquarium nog even grondig schoon te maken. In de praktijk is dit echter niet altijd even verstandig. Als je het water ververst op de dag voordat je vertrekt, kan het zijn dat je de balans in je aquarium verstoort.

Jij bent er vervolgens niet om dit zelf in de gaten te houden, wat zeer schadelijke gevolgen kan hebben voor je planten en vissen. De laatste waterverversing kun je het best minimaal een dag voor vertrek doen. Ververs niet meer dan een derde van het water.

Op de dag van vertrek controleer je of er geen dode vissen of rottende planten in het water drijven. Reduceer ook de sterkte en duur van de aquariumverlichting. Dit zorgt ervoor dat je planten wat minder snel groeien, waardoor de kans kleiner is dat je bij terugkomst met een algenplaag van groene algen wordt verrast.

Vissen voeren

Je kunt gebruik maken van speciaal vakantievoer als je maximaal 7 dagen op vakantie gaat. Deze bolletjes leg je in het aquarium en het voer laat geleidelijk aan los, waardoor je jouw vissen voor een paar dagen van voer kunt voorzien.

De dosering is zeer belangrijk. Je vissen moeten natuurlijk genoeg te eten krijgen, maar wanneer er te veel voedsel achterblijft in het water kan dit diverse problemen veroorzaken waaronder algengroei.

Bij een langere vakantie kun je ook overwegen om een voederautomaat te gebruiken. Deze automaat kun je nauwkeurig instellen en ook is het mogelijk om hier diverse soorten vissenvoer in te doen, zoals tabletvoer, vlokken en granulaat. Het is belangrijk om je vissen op de juiste manier te voeren, net zoals dat het belangrijk is dat jij als mens alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Ruim 43% van de Nederlandse volwassenen gebruiken voedingssupplementen ter aanvulling op de dagelijkse voeding, wijst data van het gezondheidsplatform supplementguide.nl uit. Door het toevoegen van supplementen of vitaminen voor aquariumvissen na een schoonmaak van het filter of een waterverversing, kun je stress en ziekten bij jouw vissen voorkomen.

Oppas nodig voor je vissen?

Of je een oppas nodig hebt voor je vissen, is afhankelijk van verschillende factoren. Als je maar een paar dagen weg gaat redden je vissen het meestal wel. Als je langer dan een week weggaat, is het vaak wel verstandig om iemand in te schakelen. Dit kan nog aardig lastig zijn, want niet iedereen heeft kennis van aquaria. Vraag jij een leek? Maak dan een duidelijke checklist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: