Sponsor
Ruto banner - leaderboard
Parachromis dovii - Wolf Cichlide

Het aquarium van….MadRacing

Het aquarium van MadRacing, of in het dagelijks leven Mark Douwes, is niet alleen bijzonder door de afmetingen maar meer nog door de aansturing van de pompen, verlichting, verwarming, waterverversing en laten we zeker niet vergeten: De keuze van de vissen!

Het aquarium is een imposant 3 meter 50 breed, heeft een waterhoogte van 67 centimeter en is 1 meter diep.

Een Profilux Plus II R gekoppeld aan het thuisnetwerk regelt de pompen, de verlichting, verwarming en de waterverversing. De aansturing wordt geregeld vanaf de PC en in het programma kun je alle onderdelen regelen met verschillende programma’s. Wat dacht je van zonsopgang en zonsondergang, ‘s nachts de led verlichting mee laten gaan op de maancyclus of bewolking simuleren? Geen probleem. Zelfs de bliksem kun je er mee nabootsen.

De Profilux regelt volautomatisch de schommelingen in temperatuur en als de sensoren aangeven dat er water ververst moet worden gaan automatisch de kranen aan. Met een niveau sensor wordt het water automatisch weer bijgevuld tot het juiste niveau.

De filtering van deze mega bak gebeurd door een bioloog over de hele lengte van het aquarium en bevat nog eens 750 liter water. Via zes gaf-zakken stroomt het water langs de meer gebruikelijke filtervulling van matten, schuim, bioballen, Siporax, etc etc. Naast deze filtervulling bevat het bioloog nog een bijzonderheid. In het bioloog staat namelijk een eiwitafschuimer naar eigen ontwerp. Inmiddels is Mark aangekomen bij het vierde en tot nog toe beste design. De pomp verpompt vier keer zoveel water door de afschuimer als in een zeewater aquarium. Ook de venturi waarmee de luchtbelletjes worden gemaakt is aangepast. Het naaldje heeft net als in de loop van een geweer een draaiing (getrokken loop). Door de snelheid waarmee de luchtbelletjes door de loop worden geperst en de draaiing in de loop gaan de bellen supersnel roteren. Per week produceert de afschuimer 4,5 liter schuim! En dat in een zoetwater aquarium!

Parachromis dovii - Wolf Cichlide

Parachromis dovii – Wolf Cichlide

In het aquarium zitten slechts een paar soorten. Hierboven de Parachromis dovii. Het gehele aquarium is ingericht voor deze soort.

Parachromis dovii - Wolf Cichlide - Close up

Parachromis dovii – Wolf Cichlide – Close up

Parachromis dovii - man

Parachromis dovii – man

Als afleiding bevat het aquarium een paar soorten die niet in het biotoop van de Parachromis dovii voorkomen. Er zijn niet zo heel veel soorten bestand tegen het geweld van de dovii. Een van de soorten die er relatief goed tegen bestand zijn is de Arowana. Hieronder de Zilver Arowana of met zijn officiële naam Osteoglossum bicirrhossum:

Osteoglossum bicirrhossum - Zilveren Arowana

Osteoglossum bicirrhossum – Zilveren Arowana

Osteoglossum bicirrhossum - Zilveren Arowana - Close up

Osteoglossum bicirrhossum – Zilveren Arowana – Close up

Osteoglossum bicirrhossum - Zilveren Arowana - Close up

Osteoglossum bicirrhossum – Zilveren Arowana – Close up

Naast de zilver arowana zit er ook een veel zeldzamere zwarte Arowana in het aquarium, officiële naam Osteoglossum ferreirai:

Osteoglossum ferreirai

Osteoglossum ferreirai

Osteoglossum ferreirai - Close up

Osteoglossum ferreirai – Close up

Door hun afmetingen komen ze elkaar geregeld tegen en dat geeft zo nu en dan een confrontatie:

Osteoglossum ferreirai - Confrontatie met Parachromis dovii

Osteoglossum ferreirai – Confrontatie met Parachromis dovii

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!

AquaInfo Club website