Trichopodus leerii - Diamant Goerami

Het kweken met Trichopodus leerii – Diamant Goerami

De Diamant Goerami is een tamelijk gemakkelijke vis om te kweken en ik raad deze vis ten zeerste aan voor iemand die voor de eerste keer met een schuimnest makende vis wil proberen te kweken.

Het moeilijkste gedeelte van de kweek is het vaststellen van het geslacht van de vissen. Ik beweer dat dit het moeilijkste is, omdat, als u eenmaal een koppel hebt, ze vrij aardig hun eigen zaakjes kunnen opknappen. Het is vrij eenvoudig om bij Diamantgoeramies het geslacht vast te stellen. De rugvin van een goed, mannelijk exemplaar is verlengd en komt aan het einde uit in een punt. Ook hebben de kanten van zowel rug- als buikvin bij het mannetje draadachtige uiteinden. En als de man in kweekconditie is wordt de borst van onder de bek tot de buikvin helder oranje-rood gekleurd. Het vrouwtje heeft een korte, afgeronde rugvin, geen draadachtige uiteinden aan haar vinnen, en ze wordt niet oranje.

Zodra u een paartje hebt moet u ze apart zetten. Ik gebruik een rechthoekig aquarium van 40 liter zonder grind op de bodem. Zet het koppel in het aquarium met een werkend sponsfilter, en (dit klinkt misschien vreemd, maar het werkt fantastisch), de deksel van een margarinekuipje, drijvend aan het oppervlak. Ik maak twee gaatjes in de deksel, snijd een elastiekje in tweeën en stop beide einden in een gat. Een knoop er in en het elastiekje wordt vast gemaakt aan de buitenkant van het aquarium. Hierdoor blijft het dekseltje drijven, maar het zal altijd in de hoek blijven hangen. U kunt het dekseltje natuurlijk ook vrij laten drijven, maar ik wil er graag onder kijken zonder er eerst naar de hoeven zoeken. Het dekseltje dient als plaats voor het mannetje om zijn schuimnest te bouwen.

Als u het aquarium hebt klaar gemaakt en het paartje er in moet u ze voeren met droog- en diepvriesvoer van goede kwaliteit. Dit wordt in conditie brengen genoemd en het zorgt ervoor dat het paartje in kweekstemming komt. Zodra het vrouwtje met eieren is gevuld en de borst van het mannetje oranje geworden is, moet het filter uitgezet worden omdat de waterbeweging het schuimnest, dat het mannetje heeft gebouwd, verstoort. Nu begint het wachten.

Het paren

Het mannetje neemt wat lucht aan het oppervlak en spuwt onder het dekseltje belletjes uit. Zodra hij tevreden is met zijn nest zorgt hij ervoor dat het vrouwtje er onder komt. Hij vouwt zich om haar heen terwijl de eieren eruit worden gestoten en bevrucht. Tussen de paringen houdt hij wat rust om de eieren te verzamelen en in het nest onder te brengen. Ze paren 3 tot 7 keer, afhankelijk van de grootte en de leeftijd van het vrouwtje omdat jonge vrouwtjes minder eieren produceren dan grotere, oudere vrouwtjes. Zodra het vrouwtje geen eieren meer heeft zal de man beginnen met haar te verjagen uit de buurt van het nest, en moet ze voor haar eigen veiligheid worden verwijderd. Het mannetje gaat het nest bewaken en hij zal alle afgedwaalde eieren oprapen en terug in het nest spuwen en hij zal ook het schuimnest repareren als dat nodig is. Geef het mannetje geen eten, want hij zal het niet nemen, maak u geen zorgen dat hij van honger zal dood gaan want hij blijft nog voor meer dan een week bij het nest.

Opgroeien van de jonge Diamant Goerami’s

Na een paar dagen komen de eieren uit en spoedig daarna zwemmen de jongen vrij. U moet dit elke dag nakijken en zodra u merkt dat het mannetje de jongen niet meer bij elkaar kan houden en dat ze het nest gaan verlaten zodra hij ze er weer in heeft gedaan, is het tijd om het mannetje te verwijderen.

Een week nadat de eieren zijn uitgekomen hebben de jongen hun dooierzak opgeteerd en moet u ze gaan voeren. Ik geef ze graag Tetravoer voor eierleggers omdat het een poeder is en niet ontdooit hoeft te worden. U kan ze ook pas uitgekomen Artemia-naupliën geven. Na ongeveer twee maanden ga ik ze Tetra groeivoer geven door het voer gewoon fijn te wrijven.

Waterverversen

Er is een ding dat u niet moet vergeten bij het opfokken van de jongen en dat is water verversen. Zorg er voor dat er geen schimmel kan groeien op voedsel dat niet is opgegeten want dan volgt er een grote sterfte onder de jongen. Zorg er ook voor dat als u vers water toevoegt, het van dezelfde temperatuur is of iets hoger dan het oude water.Tot ze drie maanden oud zijn, zijn ze erg gevoelig voor tocht en lagere temperaturen, dus u moet het aquarium goed afgedekt houden.

Na ongeveer drie weken kan u ook het filter aanzetten om watercirculatie te bevorderen. Voor die tijd zijn de jongen niet sterk genoeg om de stroming te weerstaan.

Trichopodus leerii - Diamant Goerami
Trichopodus leerii – Diamant Goerami

Watersamenstelling en het kweek aquarium

Ik heb in dit artikel niet veel gezegd over de watersamenstelling en wel om een heel goede reden, Diamantgoeramies zijn zo eenvoudig te kweken en groot te brengen dat dit bij vrijwel iedere watersamenstelling lukt. Ik geef er de voorkeur aan om hetzelfde water te gebruiken als uit mijn grote aquarium waar de ouders het grootste gedeelte van de tijd doorbrengen. Op deze manier zullen de ouderdieren ook niet onaangenaam verrast door veranderingen en de jongen die ik kweek en verkoop zullen gewend zijn aan het water in de buurt. Als u bezorgd bent over uw vis, probeer dan een kweker te vinden die heeft gekweekt met water bij u uit de buurt, zodat u er zeker van bent dat u vis krijgt die in staat is om te blijven leven en voor u te kweken. Voor wat betreft de temperatuur, zet de temperatuur in het kweekaquarium hetzelfde als die van het aquarium waar ze gewoonlijk verblijven, en verhoog deze gedurende de conditioneringstijd tot 27 graden. De hogere temperatuur voorkomt dat de jongen een kou krijgen.

Het is mogelijk dat u in andere artikelen leest dat mensen planten gebruiken om het nest vast te houden of dat ze een lage waterstand aanhouden en als de jongen groeien die langzaam hoger laten worden, maar ik doe geen van beiden met mijn diamantjes. Diamantgoeramies geven er niets om, in tegenstelling tot een aantal andere goeramies wat ze gebruiken om hun schuimnest te verankeren en ik had problemen met schimmels in de planten die de eieren aanvielen. En ik houd het waterniveau zo hoog mogelijk omdat dan het vrouwtje meer ruimte heeft om te vluchten. Dit voorkomt dat ze ernstig gewond raakt of gedood wordt tijdens het afzetten terwijl ik slaap en haar dus niet kan redden. Een andere tip : ik stop het vrouwtje een uur eerder dan het mannetje in het kweekaquarium. Daardoor wordt het mannetje voor de gek gehouden en denkt hij dat hij in haar territorium is in plaats van andersom en zijn agressie op haar af reageert.

Dat is alles wat ik heb te zeggen over het kweken van Diamantgoeramies. Veel plezier!

Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling: Jan Bukkems – Aquavisie

2 comments

  1. Dank je, daar doen we het voor!

  2. Dank voor dit duidelijke verslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: