Hier moet je op letten bij het houden van aquarium garnalen

Hier moet je op letten bij het houden van aquarium garnalen!

Het is niet zo gek dat aquaria met garnalen erg populair zijn, zoals data van de interieurwebsite SweetestHome.nl laat zien. Een aquarium heeft namelijk een decoratieve functie en voegt veel sfeer toe aan je woning. Garnalen zijn kleurrijk, altijd in beweging en vrolijk in de weer met het schoonhouden van jouw aquarium.

Het houden van aquarium garnalen vraagt echter wel om de juiste aanpak, want de diertjes kunnen snel doodgaan. De kans is groot dat dit ligt aan je waterwaarden of je inrichting. Lees snel verder om erachter te komen waar je op moet letten bij het houden van aquarium garnalen.

Specifieke wensen aquarium garnalen

Je moet van tevoren goed nadenken over het houden van garnalen, want net als vissen hebben garnalen hun eigen wensen en eisen. De garnaal voelt zich het meest thuis in een beplante bak. De meeste soorten leven daarnaast het liefst in een groep. Er zijn nog een aantal zaken om op te letten.

Zo gaan garnalen en grote vissen niet goed samen, omdat de garnalen de vissen als bedreiging zien. Veel grote vissen zien garnalen ook aan als lekker hapje. Als je grote garnalen hebt kunnen deze ook je kleinere vissen opeten. Dit is zeker het geval als je onvoldoende voedsel geeft. Je kunt jouw garnalen bijvoorbeeld bijvoeren met dit zelfgemaakte garnalenvoer.

De grootte van het aquarium

Hoe groot is jouw aquarium en is er genoeg ruimte, voedsel en beplanting beschikbaar? Als je te veel dieren in een klein aquarium houdt kan dit leiden tot agressief gedrag. Garnalen eten de algen en dode plantenresten in je aquarium op, waardoor het toevoegen van een paar garnalen een uitstekende natuurlijke manier kan zijn om algen te bestrijden in je aquarium. Naast algen eten ze echter ook ander voedsel, waarvan er genoeg moet zijn.

Wees je ook bewust dat garnalen kunnen klimmen of uit de bak kunnen springen als je een open aquarium hebt. Hierdoor is dit geen ideale combinatie.

Voldoende planten in een garnalen aquarium

Aquariumgarnalen zijn gek op een plantenrijke bak. Hier kunnen ze zich onder verstoppen indien nodig en vinden ze veel voedsel, want de garnalen eten onder andere plantenresten als rottende bladeren. Vooral mossen zijn geliefd.

Kies ook voor een garnaalveilige filter. Je garnalen gaan zich namelijk voortplanten en je hebt een aangepaste filter nodig om te voorkomen dat de garnalenjongen door de groeven van het filter worden gezogen.

Qua bodem geven garnalen de voorkeur aan een aquariumbodem met een poreuze structuur. Hier kunnen de kleintjes zich in verstoppen.

Goede waterkwaliteit voor je aquariumgarnalen

Garnalen hebben een goede waterkwaliteit nodig. Geef het aquarium wat tijd om stabiele waterwaarden te krijgen en test het water op nitriet voordat je de garnalen toevoegt. Garnalen zijn zeer gevoelig voor nitriet en zullen hier ook door sterven.

Ook nieuwe planten of dieren kunnen de waterkwaliteit verstoren. Plaats nieuwe planten eerst drie dagen in een emmer water dat je uit het aquarium hebt gehaald bij de waterwissel, ververs dit regelmatig en voeg iedere keer waterbereidingsmiddel toe dat voor garnalen geschikt is.

Interesse in een garnalen aquarium? Lees dan ook het artikel: Een garnalen aquarium beginnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: