Vissen verhuizen

Hoe kun je het beste vissen verhuizen?

Ga je verhuizen? Bij het kopen van een aquarium is de kans klein dat je hieraan denkt, maar op het moment dat de dozen ingepakt worden is het belangrijk dat je weet hoe je ook jouw vissen zo veilig mogelijk naar hun nieuwe woonplaats brengt.

Het verhuizen van je vissen en aquarium vraagt een gedegen voorbereiding. Door onze ervaring te delen helpen we je een eindje op weg.

De verhuizing voorbereiden

Bedenk van tevoren waar je het aquarium in je nieuwe woning gaat plaatsen. Bij het uitzoeken van een geschikte plek hou je rekening met de lichtinval gedurende de dag, want je wilt voorkomen dat je aquarium in de volle zon komt te staan.

Meet zodra je een geschikte plek hebt gevonden alle deuren, doorgangen en indien nodig trapgaten op en vergelijk de afmetingen met die van jouw aquarium.

Verhuis je naar een andere woonplaats? Hou er dan rekening mee, als je een zoetwater aquarium hebt, dat de waarden van het leidingwater kunnen verschillen van het water dat je momenteel gebruikt. Voor gevoelige vissen kan dit nadelige gevolgen hebben. Je meet de waarden op met een teststrip. Als blijkt dat de waarden veel verschillen, kun je jouw vissen geleidelijk aan laten wennen.

Voor de verhuizing neem je af en toe een jerrycan met water mee uit het nieuwe huis. Bij het verversen gebruik je steeds wat meer van het ‘nieuwe’ water. Hierdoor kunnen je vissen hier rustig aan wennen.

Het verhuizen van je aquarium

Het lijkt soms prima mogelijk om het aquarium met inhoud en al te verhuizen. Maar zelfs bij kleine aquaria dien je er rekening mee te houden dat het water te veel druk op het glaswerk zet, waarschuwt Jasper de Vink van het drukbezochte consumentenplatform ADVIESJAGERS.

Het aquarium kan hierdoor gaan lekken en in het ernstigste geval zelfs uit elkaar klappen. Leeg het aquarium dus altijd voor de verhuizing om het zekere voor het onzekere te nemen. Zodra je de vissen hebt verplaatst koppel je de apparatuur los en kan het water weglopen.

Schep de bodembedekking in een emmer of bak, zonder dit te reinigen! Net als de filters bevat de bodembedekking bacteriën die straks onmisbaar zijn bij het opstarten van het ecosysteem in je aquarium.

Je vissen verplaatsen

De grote dag is aangebroken en je moet jouw vissen gaan verhuizen. Kleine vissen kun je verplaatsen in plastic zakken gevuld met water uit het aquarium. Er moet minimaal 50% lucht boven het wateroppervlak zitten.

Vervoer de zakken in een donkere bak om het stressniveau van je vissen te minimaliseren. Het is handiger om grote emmers te gebruiken voor het vervoer van je grotere vissen. Ook deze vul je met water uit je aquarium.

Bij het afleggen van lange afstanden is het belangrijk om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Dit kan je bijvoorbeeld regelen door de vissen in een koelbox te plaatsen of de emmers met vissen te isoleren door deze met kranten in te pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: