Sponsor
Frits Kuiper banner
Hoeveel zand in het aquarium

Hoeveel zand in het aquarium?

Een vraag die bijna dagelijks voorbij komt op verschillende fora, groepen en dergelijke meer. Het wordt heel veel gevraagd en meestal wordt er maar wat op los gegokt: Ik denk dat je ongeveer zoveel nodig hebt. Hoeveel zand in het aquarium?

Om te kunnen berekenen hoeveel zand je nodig hebt moeten we rekening houden met het feit dat er zakken verkocht worden per 25 kilo en niet liter. Heel vaak zeggen mensen bijvoorbeeld je hebt een aquarium van 100 centimeter lang en 50 centimeter diep. Als je dan zo hoog zand wil hebben liggen. Dan moet je de drie zijdes met elkaar vermenigvuldigen en dan weten we hoeveel liter we nodig hebben. Dan koop je gewoon zoveel kilo. Wat dus totaal niet klopt. Zand is zwaarder dan water dus het soortelijk gewicht van zand licht anders dan dat van water en kun je dus eigenlijk niet direct omzetten naar het aantal kilo.

Je zou natuurlijk kunnen gaan kijken hoeveel liter er in één zak zand zit en dan weet je hoeveel liter daarin zit. Daarna gaan kijken hoeveel liter je nodig hebt en dus zoveel zakken nodig.

Berekening hoeveel zand in het aquarium

Ik ga jullie vandaag een heel eenvoudig trucje geven hoe je het aantal kilo filterzand wat je nodig hebt voor jouw aquarium kan gaan berekenen; in kilo. Bij de berekening wordt er rekening gehouden met het soortelijk gewicht en zelfs met de afronding van filterzand en de grootte van de partikels en dergelijke meer.

Het is een heel eenvoudige berekening, geloof me het is echt niet moeilijk. We gaan de lengte van ons aquarium vermenigvuldigen met de diepte van ons aquarium. Voor alle duidelijkheid, de diepte is van de voorzijde tot aan de achterzijde; niet van boven naar beneden. We meten dus van links naar rechts en van voor naar achteren. Die twee vermenigvuldigen we met elkaar. Deel dit getal door 140 en deel dit getal door 1,4.

Lengte x diepte / 140 / 1,4 – Het eindresultaat daarvan is het aantal kilo filterzand.

Voorbeeld:

Aquarium van 100 centimeter breed, 50 centimeter diep. De berekening in stapjes wordt dan:

100 x 50 / 140 / 1,4 = 5.000 / 140 / 1,4 = 35,71 /1,4 = 25,51 kilo

We krijgen uit de berekening dus 25,5 kilo. Eén zak filterzand is 25 kilo dus laten we zeggen, één zak filterzand. Deze berekening is voor 5 centimeter zand hoogte. Wil je zeven centimeter hoogte dan is het gewoon toepassen van de regel: deel de uitkomst van de berekening door vijf en vermenigvuldig met zeven: 25 / 5 * 7 = 35. Dan weet je dat je voor 7 centimeter zand, 35 kilo filterzand nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld maar 3 centimeter, dan neem je gewoon de uitkomst gedeeld door vijf maal drie. In dit voorbeeld 25 / 5 * 3 = 15 kilo.

Schuin oplopende zandbodem

Het wordt natuurlijk wat moeilijker wanneer we een schuin oplopende zand bodem willen in ons aquarium. Dan zou ik zeggen neem gewoon het gemiddelde tussen de twee waarden. Bijvoorbeeld: zeven centimeter achteraan en drie vooraan. Neem daar het gemiddelde van. 7 + 3 = 10 – delen door twee voor het gemiddelde is vijf centimeter.

De berekening is dan hetzelfde als hierboven. Dan zal je wel ongeveer juist zitten. Misschien niet op de kilo juist maar het zal er niet zo heel ver vandaan zitten.

Afronden op 25 kilo

Wanneer je berekend hebt hoeveel kilo filterzand je nodig hebt wil ik je nog één advies geven. Rond altijd naar boven af tot op 25 kilo. Stel je hebt 55 kilo zand nodig. Dan zou je kunnen zeggen, ik neem twee zakken, dat is 50 kilo. Ok, dan ligt er misschien 4,5 centimeter in plaats van 5 centimeter maar dat boeit mij niet.

Hou er dan rekening mee dat wanneer je de bodem afhevelt en waterwissels gaat doen en dat soort dingen meer dan zal er altijd een klein beetje zand verdwijnen. Omdat je bijvoorbeeld iets te gretig bent geweest bij het afhevelen van jouw aquarium. Dan zit je al snel niet meer op 4,5 centimeter maar ga je naar vier centimeter en steeds minder.

Filterzand kost ongeveer 8 a 9 euro voor 25 kilo. Wanneer je er 55 kilo nodig hebt, neem dan gewoon 75 kilo. Ik denk niet dat iemand dood zal gaan aan die acht a negen euro. Maar dan heb je wel wat reserve. Als je iets te gretig bent met afhevelen dan moet je jezelf niet voor de kop slaan, je hebt nu wat reserve, gebruik dat gewoon.

Video

Kijk je liever video dan tekst lezen? Zie hieronder de video versie:

Onze lezers score
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *