Sponsor
Reef Factory
Juwel Rio 180 lichtbalk dichtkitten

HOWTO: ombouwen Rio 180 naar T5 + EVSA

Om wat meer licht in mijn aquarium te krijgen heb ik gisteren mijn Juwel Rio lichtbalk omgebouwd. Ik heb veel informatie van het Veni Vidi Vissie Forum gehaald, maar ik kon niemand vinden die hetzelfde gedaan heeft (namelijk ombouwen naar T5) dus vandaar dat ik hier mijn ervaringen wil delen.

Het slachtoffer:

Juwel Rio 180 lichtbalk

Juwel Rio 180 lichtbalk

Even de lampen eraf halen:

Juwel Rio 180 lichtbalk zonder TL balken

Juwel Rio 180 lichtbalk zonder TL balken

Om te beginnen moeten de steuntjes eraf. Deze zitten alleen op de hoekjes met een kloddertje kit vast. Ze gaan er vrij makkelijk af. Eerst heb ik voorzichtig met een mesje zoveel mogelijk kit weg gesneden, waarna ik ze met een grote dikke schroevendraaier en een hamer voorzichtig los kon tikken.

Steuntjes verwijderd

Steuntjes verwijderd

Als de steuntjes eraf zijn komt de grote klus, de lichtbalk zelf openen. Dit was een stuk lastiger dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb er uiteindelijk bijna een uur over gedaan. Het is een kwestie van stukje bij beetje voorzichtig het geheel los wrikken. Ik was bang dat ik het zou afbreken, maar uiteindelijk bleek het steviger te zijn dan ik dacht.
Het begin is het lastigste, hoe verder je komt hoe sneller het gaat.

Juwel Rio 180 lichtbalk geopend

Juwel Rio 180 lichtbalk geopend

Daarna heb ik alles gedemonteerd. Dit is erg simpel, het VSA zit vast met 2 schroeven en de dopjes klik je er zo uit.

Juwel Rio 180 lichtbalk VSA los gemaakt

Juwel Rio 180 lichtbalk VSA los gemaakt

Links op de foto is het nieuwe EVSA al te zien. Toevallig paste deze in de originele schroefgaten, dus dat was een makkie.
Rechts is een T5 dopje te zien. De 39Watt T5 buizen waar ik voor gekozen heb zijn ongeveer 5 cm korter dan de originele 30W T8. Dit komt prima uit, de doppen die ik gekocht heb (bij aquaplants) zijn iets anders als die van juwel, ze klikken niet, maar je moet ze schroeven. Je kunt ze niet schroeven in het gat van de juwel dop, of je zou een speciale constructie moeten maken. Bij mij paste het allemaal precies als ik de nieuwe doppen net aan de rand van de gaten schroefde. Aan 1 kant moest ik een klein randje wegslijpen om het mooi passend te krijgen.
Per dop is het dan een kwestie van 3 gaten boren (2 voor de schroeven en 1 voor de draden). Ik heb gewoon de originele juwel draden gebruikt, die passen perfect.

T5 dop bevestigd

T5 dop bevestigd

En zo ziet het eruit als alle doppen erop zitten. Je ziet nog duidelijk de gaten waar de originele doppen inzaten, die moeten straks dicht. En zoals je ziet past de EVSA mooi in de schroefgaten.

T5 EVSA in het midden

T5 EVSA in het midden

Het aansluiten is nu een eitje, aangezien alle draden al mooi de juiste lengte zijn. En dan de grote test.

Juwel Rio 180 lichtbalk T5 test

Juwel Rio 180 lichtbalk T5 test

Nu alles bleek te werken kon ik gaan beginnen met het afdichten. Ik heb een simpele oplossing bedacht voor de gaten. Ik heb gewoon de originele juwel doppen afgezaagd, deze passen immers precies in de gaten met een handig kliksysteem. Ze zijn wel hol (anders passen de draden er niet door). Maar deze holle ruimte heb ik simpelweg volgespoten met kit. Vervolgens heb ik de doppen erin geklikt met een flinke laag kit er tussen, zodat ze muurvast zitten. Hierna heb ik alle aansluitingen en ook de nieuwe doppen overal afgekit. Mooi is het niet, maar je ziet er toch niets van en het is perfect waterdicht.

T5 doppen waterdicht maken

T5 doppen waterdicht maken

Tenslotte plak je de lichtbalk simpelweg weer in elkaar met lekker veel kit. Beter teveel dan te weinig.

Juwel Rio 180 lichtbalk dichtkitten

Juwel Rio 180 lichtbalk dichtkitten

Na een nachtje drogen zit alles muurvast en is het volgens mij ook voldoende waterdicht. Ik had gisteren de floramate al geprogrammeerd, dus vanmorgen kon ik rustig genieten van de zonsopkomst.
De komende tijd hou ik de lampen op 90% met een middagpiek van 2 uur 100%. Dit omdat ze duidelijk heel veel meer licht geven dan de oude T8.
Ik wil de middagpiek langzaam steeds langer gaan maken om uiteindelijk gewoon de hele dag 100% te draaien.
Ik ben benieuwd wat al dit licht met mijn planten gaat doen!

Eerste publicatie: VeniVidiVissie

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!