Sponsor
Aquariumplantenshop
Procambarus alleni

Kreeften kweken op de makkelijke manier

Er is al door meerdere mensen gevraagd hoe je kreeften kunt kweken. Dat is eigenlijk makkelijker dan je zou denken! Ik heb deze instructies zo opgezet dat zelfs beginners succesvol hun eerste kreeften kunnen kweken.

Deze instructies gelden voor de Florida Kreeft of Procambarus alleni, maar alle kreeften hebben ongeveer dezelfde noden als het op voortplanten aankomt.

 • Ik raad aan om de beste man en vrouw te nemen die je kunt vinden (zorg ervoor dat ze ongeveer dezelfde grootte hebben) en doe ze in hun eigen aquarium. Kreeften zullen zich normaal gesproken alleen voortplanten als de bezetting in het aquarium laag is, een instinct wat hun helpt om overbevolking in het wild te voorkomen, meer is dus niet beter!
 • Gebruik een sponsfilter en dek de inlaat van het filter af. Een goed passende spons op het filter zorgt ervoor dat de jonge kreeften niet het filter in kunnen kruipen of er ingezogen worden en daar doodgaan.
 • Houdt de temperatuur rond de 20,5 tot 25,5 graad celsius
 • Geef ze meer dan genoeg voer van hoogwaardige kwaliteit zoals 100% spirulina vlokken, kreeften voer met veel proteïne, gedroogde groene alg, bevroren rode mug en algen wafers.
 • Nadat de eieren zijn gelegd en de vrouw de eieren onder haar staart heeft zitten, verwijder je de man en houdt je haar alleen in het aquarium. Ik raad je aan om de vrouw niet te verhuizen omdat dit stress kan veroorzaken waardoor ze de eieren laat vallen.
 • Na 3 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur in het aquarium en het soort kreeft die je hebt, komen de eieren uit. Je kunt zien wanneer ze op het punt staan om uit te komen doordat je de ogen van de baby kreeften in de eieren kunt zien. Zorg ervoor dat je de moeder goed voert, ze zal erg hongerig zijn.
 • Nadat de eieren zijn uitgekomen zal de moeder de jonge kreeftjes nog een paar dagen bewaken door ze onder haar staart te houden. Ze leidt ze naar voedsel waarbij ze over de jongen heen gaat staan terwijl zij eten.
 • Nadat je ziet dat de meeste jongen onder haar staart zijn verdwenen (zo rond de 3 – 7 dagen na het uitkomen), verwijder je de vrouw uit het aquarium aangezien ze de jonge kreeften zal opeten als ze in hetzelfde aquarium blijven.

  Procambarus alleni

  Procambarus alleni

 • Zorg ervoor dat de jonge kreeften meer dan genoeg schuilplaatsen hebben en dat ze voldoende gevoerd worden om te voorkomen dat ze elkaar opeten (alle kreeften zijn hoogst kannibalistisch). Hoe groter het aquarium waarin je ze laat uitgroeien en hoe meer schuilplaatsen ze beschikbaar hebben, hoe meer jonge kreeften het zullen overleven.
 • De jonge kreeften groeien met verschillende snelheden, als je de ruimte hebt moet je de jongen sorteren op grootte naarmate ze groter worden om te voorkomen dat de grotere kreeftjes de kleinere opeten.
 • Je kunt de jonge kreeften hetzelfde voer geven als de volwassenen. Ik verkruimel tabletten en vlokken in poeder zodat het voer over het hele aquarium wordt verspreid om te voorkomen dat ze er om gaan vechten. Bij deze gevechten kun je ook weer jongen verliezen. Hoewel ik aanraad om het voer te verkruimelen is dit niet echt noodzakelijk voor het opnemen van het voer. De jongen kunnen heel goed stukjes van de grote brokken voer afhalen. Zorg er heel goed voor dat je ze niet overvoert, dit heeft een negatief effect op de water kwaliteit en zorgt voor een toename van ammoniak, nitraten en schadelijke bacteriën.
 • Dagelijks water verversen in het uitgroei aquarium zorgt ervoor dat de jonge kreeften sneller groeien en helpt om gezondere en mooier gekleurde kreeften te krijgen.

Veel Succes!!!!

Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!