Hyphessobrycon flammeus - Rode Rio

Kweken met Hyphessobrycon flammeus

Ik kan me voorstellen dat een oudgediende aquariaan één blik op deze vis had kunnen werpen en precies wist wat hij moest doen. Je kent het type. Hij / zij stapt naar een aquarium, leunt net ver genoeg over om de soort te identificeren, snuift een onverstaanbaar woordje Latijn en vertelt je hoe je ze kunt laten kweken, “bla-bla-26 graden-bla-bla-3 dagen later -blah blah … “De oudgediende loopt dan weg en laat je vernederd achter. Van een dergelijke ervaring raak ik ook een beetje geïrriteerd . Ik wil er achteraan roepen, “OH JA? Nou, kom hier terug en schrijf dat op”

Daarom wordt ons gevraagd om artikelen te schrijven, denk ik.

Hyphessobrycon flammeus is een van die soorten die bij de duizenden wordt gekweekt. Ik heb het “Vlam Tetra” en “Rode Rio” zien noemen. Ze hebben dezelfde basis lichaamsvorm als de Hyphessobrycon serpae en de Gele Tetra. Het is een aantrekkelijke kleine vis met rode schakeringen die bijna als ‘roos’ kwalificeert.

Bij het kweken met tetras, heb ik geleerd om de geslachten een tijdje apart te zetten voordat ik een kweek probeer. Deze praktijk geeft de vrouw de tijd om eieren te produceren zonder drukke man die continu wil paren. Deze scheiding geeft de mannetjes, een vechtlustige soort, tijd om te genezen en vet te mesten. De vrouwtjes worden in het voorbereide kweek aquarium gedaan. De mannetjes worden ergens geplaatst waar je de omstandigheden van het kweekaquarium kunt nabootsen.

Kweek Aquarium

Ik gebruikte een 75 liter aquarium met ongeveer 45 liter osmose. Ik weet niet hoe belangrijk het is om dit zachte water te gebruiken. Het kan een eenvoudige kwestie zijn om iets zachter water te gebruiken dan wat ze gewend zijn. Het VERSCHIL kan meer de trigger zijn dan de mate van verschil. Ik zette de bodem aan het ene uiteinde vol met plastic planten. Ik gokte op 24,5 graad Celsius als een goede temperatuur. Het werkte, dus nogmaals, ik weet niet of dit optimaal was. De laatste voorbereiding was om de lichtintensiteit te verlagen. De 75 centimeter verlichting werd naar de achterkant van de bovenkant verplaatst en gedraaid zodanig dat hij het minste licht afgaf.

Hyphessobrycon flammeus - Flame Tetra
Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio

Het duurt niet lang voordat de vrouwtjes zwaar worden met eieren. Voeg de mannetjes toe als ze vol zitten. Sommige ervaren houders suggereren een stopzetting van het voeden op dit punt. Ik stopte niet helemaal, maar ik verminderde de voeding gedurende drie dagen. Het leek mij dat als ik hun honger laag zou houden, ze mogelijk alle eieren zouden negeren die ze verstrooien tussen de planten. Ik heb de volwassenen op de derde dag verwijderd, omdat dat de geschatte incubatietijd is. Als ze langer waren gebleven, zouden de pas uitgekomen jongen zeker lunch worden.

Opgroeien van de jongen

Nadat ik de volwassenen had verwijderd, deed ik de lichten uit en gooide een deken over de tank. Er is mij verteld dat sommige jonge Tetras lichtgevoelig zijn. Als Hyphessobrycon flammeus er daar een van is, dan ben ik een genie. Zo niet; dan is er ook geen man overboord.

De eerste van wat honderden jongen werden, verschenen binnen enkele uren na het verwijderen van de volwassenen en het verdonkeren van het aquarium. Ik voelde me weer een kind dat stiekem onder de deken door sloop met mijn kleine zaklantaarn om de larfjes te bespioneren.

Binnen een paar dagen heb ik de helft van het water vervangen door kraanwater wat ik een paar dagen heb laten staan (osmosewater is geheel ontdaan van mineralen). Daarna heb ik het aquarium langzaam aan verlicht. Micro-wormen en infusoriën waren slechts korte tijd nodig. Baby artemia werden al snel daarna gegeten.

Dus, als de oudgediende een “blah-blah-blah …” over je aquarium met Hyphessobrycon flammeus doet, kun je nu iets zeggen als: “Oh ja? Heb je in het donker geïncubeerd?” of: “Hebt u volledig osmosewater gebruikt?” Eens kijken wie er dan vernederd wordt.

Eerste publicatie: Splash, nieuwsbrief van de  Milwaukee Aquarium Society
Bron: Aquarticles.com (Niet meer beschikbaar)

Copyright foto’s

John de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: