Baryancistrus xanthellus - Golden Nugget

L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!

Door onderzoek in Zuid Amerika werden redelijk snel nieuwe soorten ontdekt. Hieronder zaten veel soorten die waarschijnlijk in het geslacht Loriicaridae vielen. De wetenschap is echter niet zo snel met het beschrijven van deze vissen. In 1988 heeft het Duitse aquariumtijdschrift DATZ dan ook een eigen systematiek voorgesteld om de niet beschreven soorten toch een herkenbaar teken te geven. Elk niet beschreven soort waar wel foto’s en informatie van beschikbaar waren kregen een eigen L-nummer. (De L staat voor Loriicaridae).

Later kwam het eveneens Duitse aquarium tijdschrift “Das Aquarium” met een eigen systematiek, de LDA nummers.

L-nummers vervallen na wetenschappelijke beschrijving

Is een soort wetenschappelijk beschreven dan zou in principe het L-nummer komen te vervallen. In de praktijk blijven namen redelijk hardnekkig hangen waardoor de L-nummers van reeds beschreven soorten toch blijven hangen. De Hypancistrus zebra bijvoorbeeld is bij veel mensen nog steeds bekend als de L046.

Otocinclus cocama - Otocinclus zebra
Otocinclus cocama – Otocinclus zebra

Eén soort meerdere L-nummers

Bij het officieel beschrijven van de soorten blijkt dat in sommige gevallen één en dezelfde soort meerdere L-nummers toegekend heeft gekregen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Baryancistrus xanthellus, die had heeft L018, L085, L177 en LDA060 gekend.

Dat een soort meerdere L-nummers kan krijgen wordt veroorzaakt doordat vissoorten er niet altijd exact hetzelfde uitzien. Als populaties door veranderingen in de natuur van elkaar gescheiden raken kunnen ze bijvoorbeeld iets andere kleurpatronen ontwikkelen. Ze zien er dan uiterlijk iets anders uit maar dat maakt ze nog geen verschillende soorten.

Afkortingen

In de lijst met niet beschreven soorten zie je ook vaak een paar afkortingen naar voren komen. Helaas is er geen wetenschappelijk vastgestelde lijst met wanneer je welke afkorting gebruikt. Deze afkortingen zie je alleen bij nog niet beschreven soorten. Ze geven globaal aan wat de schrijver denkt dat de soort is:

sp. = species – Waarschijnlijk kan deze soort echt als een losse soort beschreven worden.

aff. = affinities – Heeft affiniteit met een bestaande soort.

cf. = confer – Vergelijkbaar met een andere soort.

Soms worden deze afkortingen ook nog eens door elkaar gebruikt om de verwarring helemaal compleet te maken.

Meer over de benamingen vindt je in het artikel: Wetenschappelijke benaming van vissen

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

Copyright © AquaInfo 2007 - 2020