Sponsor
Planted-box - Leaderboard
Flitsers

Laat er licht zijn (en wel meer dan genoeg)

De twee belangrijkste factoren om excellente aquarium foto’s te kunnen maken zijn de twee L’s: Lens en Licht. Uiteraard kan vies glas een goede foto verpesten maar de vis achter het glas zal er nog steeds kraakhelder uitzien. Dit is een kleine uitleg over hoe ik licht gebruik om vissen te fotograferen. De meeste fotografen hebben voor zo’n beetje alles hun eigen techniek. Wat voor jou goed werkt is de juiste techniek.

Ongeacht de techniek die gebruikt moet ik opmerken dat als je vertrouwd op het gedempte TL licht in je aquarium, je teleurgesteld zult raken. Het licht uit je lichtkap en het beetje licht uit de omgeving is eenvoudigweg niet voldoende om je vis goed te belichten. Een flitser is echt noodzakelijk. Hang geen bouwlampen of andere felle huishoudelijke lampen boven de vissen. Het geeft misschien genoeg licht om een 400 of 800 ASA rolletje te gebruiken maar het resulteert vaak in een gelige, wazige foto. Vissen voelen zich heel ongemakkelijk als er een fel licht op ze gericht wordt; ze tonen dan niet hun felste kleuren. Laat me dus nog eens herhalen: een flitser is absoluut noodzakelijk.

Hier komt het goede nieuws: Je hoeft geen dure flitser te kopen. De meeste flitsers genereren een snelle golf licht op een bepaalde kleurtemperatuur. De duur van de flits is meestal 1/1000ste van een seconde en de kwaliteit van het gegenereerde licht is vrij gelijk van flits tot flits. De hoeveelheid echter, hangt af van de grootte en het model van de flitser. Ik heb gevorderde vis fotografen gezien die één enkele, immense flitser gebruikten, krachtig genoeg om objecten 25 meter verder te belichten. Dit is fantastisch maar je hoeft geen $ 300,- uit te geven aan een flitser.

Ik kocht een goedkope flitser bij de lokale fotowinkel. Waarom? Ik gebruik nooit slechts één enkele lichtbron. Ik gebruik twee of drie lichtbronnen. Ik heb mijn goedkope flitser aan mijn camera bevestigd met een flitskabel. Ik maak geen foto’s met de flitser op de camera bevestigd; veel liever heb ik de flitser naast de camera, bij voorkeur zijn 60 tot 100 centimeter weg van de camera en het object. De andere twee lichtbronnen zijn geen gewone flitsers maar lichtnet slaaf flitsers.

Lichtnet slaaf flitsers lijken soms op gewone gloeilampen en worden in het lichtnet geprikt. De flits van de camera flitser zorgt ervoor dat ze beiden tegelijk afgaan. De slaaf flitsers produceren een flits gelijk aan het licht van de flitser. Nadat de slaaf flitser is afgegaan, laadt hij zichzelf in een paar seconden op, klaar om nog eens te flitsen. Gelukkig kosten deze slaaf flitsers slechts $ 25,= bij webwinkels. het is een goedkope methode om extra licht boven je bak te krijgen.

Ik schroef de slaaf flitsers in een lamp met klem en klem de slaaf flitser boven het aquarium of aan wat meubilair, gericht op het aquarium en de vissen. Als ik foto’s maak in een 250 liter aquarium, heb ik mijn camera flitser rechts of links van me, op ongeveer dezelfde hoogte als de camera, schuin gericht op de vissen, onder een hoek van ongeveer 45 graden. Deze hoek is erg belangrijk om reflecties in de camera te voorkomen. Het is belangrijk om de natuurkundige wetten te kennen wanneer je licht op glas laat schijnen. Ik gebruik dan twee slaaf flitsers aan beide zijden van het aquarium, gericht op de vissen beneden. Dus elke keer dat ik afdruk gaan er drie of vier lichtbronnen tegelijk af.

Waarom gebruik ik meer dan één lichtbron? Als je slechts één flitser gebruikt krijg je een verbleekte vis met een donkere achtergrond en scherpe schaduwen. Het is vaak moeilijk te zien waar de vis op houdt en de donkere schaduw begint. Daar komt bij, als je een enkele lichtbron gebruikt ziet het plaatje er plat en twee dimensionaal uit. Ongeacht de ervaring van de fotograaf of de kracht van de flitser, ziet de foto met slechts één lichtbron er niet zo goed uit als de foto gemaakt met twee of meer lichtbronnen.

Het gebruik van twee lichtbronnen, beiden uit verschillende richtingen, resulteert in een foto zonder donkere schaduwen. Licht uit verschillende richtingen geeft de foto ook een drie dimensionaal karakter; dit gaat zeker op voor foto’s waarbij er licht van de zijkant en van boven komt.

Het toevoegen van licht van boven het object (in tegenstelling tot licht dat vanuit de voorkant het aquarium in komt) is waarschijnlijk de meest belangrijke techniek die ik kan adviseren. Het verlicht de achtergrond en laat de vissen er bijna drie dimensionaal uitzien.

Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling: J. de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!

AquaInfo Club website