Activiteit

 • Dekeyzer mario heeft een update geplaatst 1 maand geleden

  info aan het vergaren of het gekozen vissenbestand de stroming van de filter aankan

  • John antwoorde 1 maand geleden

   Dat hangt natuurlijk af van de grootte van het aquarium, filter, de inhoud van het filter, hoe hoog moet hij oppompen en de vissen.

   • Heb een juwel primo 110. Afmetingen zijn 81 op 36 op 45. Filter zat bij het aquarium zelf en is een ecoflow 500 met een debiet van 500l/h. Mijn idee is om een koppeltje goeramis samen met een schooltje rasboras borapentis en vuurgarnalen. Het zijn vooral de goeramis en in mindere mate vuurgarnalen die me zorgen maken.

    • John antwoorde 1 maand geleden

     Toevallig heb ik die hier ook in huis. Je kunt de uitstroom richten bij die van mij. Gewoon naar beneden richten dan gaat daar de grootste stroming heen. Hij geeft inderdaad redelijk veel stroming voor zo’n klein aquarium. De vuurgarnalen kunnen daar wel tegen, mits je maar wat planten en bijvoorbeeld hout hebt wat de stroming een beetje breekt.

     ps. ik word gek van de kalkaanslag aan de buitenkant omdat er iedere keer dat ik in het aquarium rommel er een beetje water tussen de kap en het glas naar buiten druppelt. Heb jij dat ook?

     • Alvast bedankt voor de informatie. Zal de uitstroom dan wat naar beneden richten. Mijn aquarium is vanavond exact 3 weken aan het indraaien. Er staat vallisnaria spiralis, hygrophilia polysperma, ratala walichi, rotala indica, cryptocoryne parva en cryptocoryne tropico. Er zit een redelijk stuk kienhout en ook een bergje steentjes gemaakt en wat voor verstopplaatsen voor de garnalen gezien er vissen bij komen. Dan nog een mosbal en catapabladeren.
      Van die kalkaanslag kan ik u weinig helpen vrees ik. Is nog maar 3weken aan het indraaien en daarbij werk ik met 1/4 kraanwater en 3/4 osmosewater. Doe ik namelijk ook voormijn 60l aquarium met boraras en garnalen en werkt voor mij prima. En wat ik bijna automatsch doe is als ik iets heb moeten wat moet rommelen in mijn bak is direct erna alle druppels aan de buitenkant afdrogen met een fijne doek of keukenpapier. Mocht het zijn dat ik na een tijdje Kalkaanslag krijg aan de buitenkant zal ik u het laten weten en ook welke oplossingen ik ervoor kan vinden.

      • Heb net de uitstroom naar beneden gericht, Lijkt mij geen optie omdat de stroom dan rechtstreeks op mijn vallisnaria en hygrophylia komt en zelfs naar beneden duwt zodus heb ik die terug wat naar boven gericht.
       En inderdaad terwijl ik bezig was met de filteruitlaat druppelt er een beetje water tussen de kap en glas naar buiten. Maar zoals gezegd heb ik dat onmiddelijk afgedroogt met keukenpapier.

       • Heb dan toch maar terug de uitlaat naar beneden gericht. Wel meer richting de achterkant zodat de plantjes wat minder er van afzien en vooral om het co2 zo optimaal mogelijk te houden gezien ik geen co2 installatie heb en enkel een voedingsbodem heb.

        • John antwoorde 1 maand geleden

         Het is een beetje kiezen tussen de planten zo min mogelijk belasten en toch de stroming wat breken voor de vissen. Op deze manier maak je er gewoon het beste van 🙂

         • Nogmaals bedankt voor uw hulp. Heb de balans gevonden denk ik. Is nog een hygrophylia dat aan de bovenste blaadjes wat veel stroming krijgt. Die staat namelijk een 20cm van de uitlaat verwijderd. voor de rest zie ik alle plantjes meebewegen met de stroming zoals het moet en heb net een watervlo gezien dat tegenstroom probeerde op te zwemmen en die ging lichtjes vooruit. Als zo een klein diertje als een watervlo het kan dan zou het volgens mij voor de vissen geen probleem moeten zijn.