Sponsor
Ruto banner - leaderboard
luchtpomp of geen luchtpomp in het aquarium

Luchtpomp of geen luchtpomp in het aquarium

Het nut of het niet nut hebben van een luchtpomp in het aquarium. Ik gebruik bewust het woordje luchtpomp en niet zuurstofpomp. Het is heel belangrijk te vermelden dat dit vaak verkeerd gebruikt wordt. Een luchtpomp zal geen zuurstof aan het water toevoegen….althans daar hoort een opmerking bij.

De vraag is nu: is een luchtpomp nodig ja dan nee?

Is een luchtpomp handig? Wat doet een luchtpomp? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Om daarop te kunnen antwoorden is het heel belangrijk dat we even zeggen dat geen enkel aquarium vergeleken kan worden. Elk aquarium is uniek, elke situatie is uniek, elk visbestand is uniek enzovoorts enzovoorts.

Vooral die “elke situatie is uniek” is heel belangrijk om te onthouden. Bijvoorbeeld bij behandeling met medicatie is een luchtpomp een must. Het is van moeten, het kan niet anders, het kan wel anders maar het is te weinig veilig om het anders te gaan doen. In dat geval is het “better safe, than sorry”. Wanneer je behandeld met medicatie voeg aub een luchtpomp toe. In dat geval zal het zeker en vast geen nadelen hebben en alleen maar voordelen hebben.

Brengt een luchtpomp nou extra zuurstof in het water?

Ja en neen. Wanneer uw aquarium uitgerust is met een correcte filtering die voldoende het wateroppervlak doet bewegen zal het eigenlijk maar weinig nut hebben dat u nog een extra luchtpomp heeft.

Vaak wordt er gezegd dat een luchtpomp geen extra zuurstof toevoegt aan het water en dat u alleen een beroep kunt doen op een bewegend oppervlak van uw aquarium. Daar moet ik toch wel enkele opmerking bij maken. Men zegt dus dat zuurstof uitwisseling of gasuitwisseling enkel en alleen gebeurd op het wateroppervlak. Dan zou ik u graag aan het denken willen zetten. Een luchtbel die in het aquarium komt is lucht omgeven door water. Met andere woorden, elke luchtbel heeft een bepaalde hoeveelheid wateroppervlak. Aan dat wateroppervlak gebeurd gasuitwisseling. Dus het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat een luchtpomp geen extra zuurstof toevoegt aan uw water maar dat enkel een filter die uw wateroppervlak doet bewegen zorgt voor extra zuurstof en gasuitwisseling in het algemeen.

Een luchtpomp niet nodig maar geeft wel extra gasuitwisseling

Desalniettemin zeg ik zelf heel vaak online, heel bewust, dat het niet nodig is om een luchtpomp te gaan plaatsen om extra zuurstof toe te voegen. Dat het zelfs weinig nut heeft om extra zuurstof toe te voegen. Waarom spreek ik mezelf nu eigenlijk tegen? De tijd die een luchtbel heeft om in het water te komen en terug te verdwijnen naar het wateroppervlak is bijzonder kort. Op dat stukje zal er bijzonder weinig zuurstof uitgewisseld worden. Maar vele belletjes aan zeer weinig zuurstof maken uiteindelijk ook wel zuurstof.

Ik weet dat ik nu eigenlijk vrij controversieel bezig ben en eigenlijk vrij veel mensen tegenspreek die steevast zeggen dat het niet nodig is. Maar zoals jullie inmiddels ook wel al weten, komt het er bij mij op neer dat ik u correcte informatie wil geven. Liefst zo correct mogelijk en als het kan perfect correcte. Het is dan ook effectief correct als ik zeg dat aan elke luchtbel zuurstof wordt uitgewisseld. Bovendien als die luchtbel bovenaan het wateropppervlak komen zal dit het wateroppervlak doen bewegen en dus en daar dus ook nog eens extra gasuitwisseling voorzien.

Dus om nu zomaar te gaan roepen dat luchtbellen of een luchtpomp in het algemeen geen enkele meerwaarde heeft, sorry maar dit is compleet fout. Maar, desalniettemin wil ik benadrukken dat het eigenlijk de bedoeling is dat het filter het wateroppervlak laat bewegen. Dit geeft namelijk nog een aantal extra voordelen zoals breking van het water oppervlak en meer.

Extra watercirculatie

water circulatie door luchtbellenBovendien zullen luchtbellen er ook voor zorgen dat de onderste waterlaag naar boven wordt gebracht. De bovenste waterlaag moet plaatsmaken en dus naar onder zal gaan. Het zal dus effectief zorgen voor meer circulatie in het aquarium. Niet alleen de circulatie die het filter voorziet maar een extra opwaartse circulatie. Dit kan bijvoorbeeld zeer handig zijn wanneer je blauwalg hebt. Wanneer de oorzaak van de blauwalg te vinden is in onvoldoende circulatie, kan een luchtpomp dus zeker en vast soelaas brengen.

Maar ook esthetisch kan een luchtpomp leuk zijn. Zo zijn er mensen die het echt gewoon mooi vinden om luchtbellen naar boven te zien komen. Het kan geen kwaad dus op zich geen enkel probleem. Als u graag stijgende luchtbellen ziet, plaats dan gerust een luchtpomp.

Wanneer geen luchtpomp gebruiken?

Wanneer kun je nu beter geen luchtpomp gebruiken? Dat is vooral in beplante aquaria. Wanneer je planten hebt, wordt de Co2 veel sneller verdreven door het gebruik van de luchtpomp. En daar komt dan meteen weer de contradictie. Veel mensen zeggen geen luchtpomp plaatsen want deze zal er voor zorgen dat er Co2 uit het aquarium wordt verdreven. Dit klopt volledig. Anderzijds zeggen ze dan dat de luchtpomp geen gasuitwisseling doet en zichzelf daarmee eigenlijk tegenspreken. Enerzijds dat er gasuitwisseling is doordat de Co2 in de atmosfeer verdwijnt en anderzijds zeggen ze van er is geen gasuitwisseling dus er komt geen zuurstof in het water.

Dit gezegd zijnde, de luchtpomp verdrijft dus wel degelijk de Co2. Het is dus wel heel belangrijk dit in gedachten te houden.

In een beplant aquarium waar het geen noodzaak is om een luchtpomp te gaan plaatsen, zou ik zeggen, plaats het dan ook simpelweg niet. Zorg dat de filtering zorgt voor voldoende oppervlakte beweging en u zal voldoende zuurstof hebben voor de vissen.

Conclusie

Als conclusie kunnen we dus zeggen dat een luchtpomp niet per se nadelen heeft maar ook niet per se voordelen. Zoals in het begin gezegd is elke situatie anders. Voel je dan ook vooral niet schuldig wanneer u wel een luchtpomp heeft maar voel je ook zeker en vast niet schuldig wanneer je deze niet hebt.

Ik zou zeker en vast wel aanraden om een luchtpomp thuis te hebben liggen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld medicatie moet gaan toepassen en dan is die luchtpomp meer dan nodig. Een luchtpomp kan ook nodig zijn om bijvoorbeeld het voer in een voederautomaat droog te houden.

Er zijn twee merken waar ik bijzonder tevreden over ben qua luchtpompen. De eerste is de Newjet Air en de tweede de Hailea. Het zijn luchtpompen die relatief goedkoop zijn maar die echt wel steengoed zijn. Je betaalt niet de merknaam, je betaalt echt wel de kwaliteit in dit geval.

Ik ben er van overtuigd dat ik weer een beetje licht in de duisternis heb kunnen brengen wat betreft luchtpompen. To luchtpomp or not to luchtpomp, that was the question.

Teveel tekst om te lezen? Gewoon de video bekijken kan natuurlijk ook:

Onze lezers score
[Totaal: 6 Gemiddeld: 5]

2 thoughts on “Luchtpomp of geen luchtpomp in het aquarium”

  1. Carlos Roberto schreef:

    Tenho uma bomba de circulação e quando faz calor eu a ligo e me parece que ajuda a manter a temperatura amenos.
    Ser a esse método reconhecido no aquarismo?

    1. John schreef:

      Sim, este método é usado no aquário. Uma maneira mais eficiente é usar um ventilador. Deixe soprar ar sobre a superfície da água. A evaporação esfria muito melhor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!