Sponsor
Hier had uw sponsor advertentie kunnen staan
Mikrogeophagus ramirezi - Perl - 2 maanden

Mikrogeophagus ramirezi Perl Verrassingskweek

Sinds een week of 3 ben ik de trotse eigenaar van een paartje MiKrogeophagus ramirezi perl. Tijdens de beurs in Dortmund kon ik het niet laten, deze vis, die ik al jaren in de gold vorm bewonder, aan te schaffen. Ze zijn van een Hollandse kweker (ja let op: zelfs bij mij uit de buurt hihi). Deze had verschillende kleuren en ik heb besloten de “Perl” mee te nemen.

Ze werden tijdelijk in een 40 cm bakje gedaan, dit omdat de 60 bak waar ze met wat cory’s in zouden komen, nog extra beplant zou worden en nog wat toevoegingen!! Na een week dacht ik, ze kunnen over!! Tot mijn verrassing was het stel eieren aan het leggen, bovenop een grot, en ze waren nog niet klaar, dus ik heb wat filmpjes gemaakt in de diverse stadia.

De eitjes zijn uitgekomen na een dag of 2 en de kleintjes gingen zwemmen na een dag of 2 a 3. De jongen worden gevoerd met artemia

en tot slot een Filmpje tijdens de avond, dat de ukken in ruste zijn (niet meer nadat het licht weer aanging)

De ouders zijn erge goede verzorgers en nemen deze broedzorg tot gemiddeld 3 weken op zich, dan is het mijn beurt om het over te nemen!! 😉

de jongen worden fel verdedigd, elke keer als ik wat water ververs (om de dag een derde deel) wordt het slangetje aangevallen en weg gebotst. dit geld ook voor je vingers!!

1 maand later:
De jongen gaan supergoed en groeien ook gestaagd door!!
Filmpje komt nog later!! 😉

Helaas na het verplaatsen van de ouders, is in eerste instantie de vrouw overleden………..waaraan???? 🙁 geen idee, misschien toch de gevoelige aard van deze vissen. Uiteindelijk was ook de man niet meer in optimale staat en heb hem maar uit zijn leiden verlost 😥 vind het vreselijk maar een vis onnodig laten leiden is dieronvriendelijk.

Mijn waterwaardes:

PH 6.8
KH 3
GH 8
No1 en 2 0
No 3 0
Clo 0,2
De geleidbaarheid van het water (microsiemens (MS)) heb ik eerlijk gezegd nooit gemeten !!

ik gebruik merendeel aquasafe met waterversen aangezien ik rechtstreeks uit de kraan ververs en deze op temperatuur maak. En ehhh ja ik maak om de 3 dagen mijn bakken allemaal voor een deel schoon, heb nu 4 60 cm bakken en 6 40 cm bakken. In de kleine bakken zitten nu de jonge betta’s en 2 60 zijn nu leeg voor een volgend nest wat uit kan gaan groeien. Zodra de jongen het aankunnen geef ik ze levend voer, merendeel tubifex en rode mug. Ik knip de tubifex tot kleine stukjes en dit gaat gretig naar binnen.

2 maanden later

De vissen zijn inmiddels verplaats naar een uitgroeibak van 60 cm. Het doet het nog steeds goed en er is geen uitval. Hier nog foto’s van de ukken in het kleine bakje:

Ik gooi meestal een dop aquasafe in mijn emmers van 10 liter. Er zit iets van 0,2 mg chloor in het water dus ik gebruik zowie zo eigenlijk voor de ramirezi en mijn betta’s aquasafe. Ze zitten nu in de 60cm bak en doen het gelukkig goed, geen uitval gehad en het eet alles wat los en vast zit!!

Nu na 2,5 maand,

De ukken groeien goed en krijgen nu de kleuren die bij deze soort horen, ook de mannen en vrouwen die wat dominanter zijn worden zichtbaar aan hun kleur. Het zijn er zo ongeveer 35/40, ze vallen niet te tellen want ze schieten alle kanten op en er zijn ook wat achterblijvers, dus die zijn nog wat aan de kleine kant. Hier een filmpje uit de uitgroeibak.

Er ontstaan ook al paartjes in de uitgroeibak, en er is nogal wat gekibbel om de dames. Paartjes die gevormd zijn verdedigen hun plekje of territorium met de felheid alsof ze eieren hebben. Leuk om te zien. Het Is een mooi visje met karakter.

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

2 thoughts on “Mikrogeophagus ramirezi Perl Verrassingskweek”

  1. Jolanda schreef:

    Hallo Peter,

    Voer je de ouders ook als de ukken eten krijgen? Ik zou alleen artemia voeren, ik zet meestal 2 flessen op, zodat er altijd een back-up is. Nu is mijn artemia pas na 28/30 uur uit. Artemia heeft meer voedingsstoffen als microwormen. Deze laatste gebruik ik helemaal niet omdat er bij betta’s met overvoeren buikschuiven veel voorkomt waardoor er geen ventralen meer zijn. Azijnaaltjes zijn een goede back-up. Probeer ook eens witte mug en of volwassen artemia. Bij mij aten ze alles, zodat ze ook hun jongen niet als eten zien. Geef je ook droogvoer?
    Geef alleen wat ze op kunnen, je ziet vanzelf wanneer ze weer met hun kroost wegkruipen.

  2. Peter schreef:

    Ik heb een bijna gelijke ervaring. Eén stel in een zwaar beplante 50-literbak en na drie weken een wolk van ongeveer 200 jongen. Mijn waterwaardes waren (en zijn) vrijwel gelijk aan bovenstaand. Alleen zit er geen chloor in ons water. De ouders krijgen dagelijks rode muggenlarven en goed droogvoer. Ik was goed voorbereid en voerde dagelijks Artemia nauplien en zodra de jongen vrij rondzwommen eveneens microwormpjes en azijnaaltjes. Het leek goed te gaan; de ouders leken goed voor de jongen te zorgen. Dag 5 na het uitkomen bleken ineens alle jongen verdwenen als sneeuw voor de zon. Met de ouders gaat het nog steeds prima en het wachten is op het volgende legsel. Heb je een tip voor me?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *