Nieuws

Nieuwe soort: Navigobius kaguya

Nieuwe soort: Navigobius kaguya

Er is een nieuwe zeewater Gobie beschreven: Navigobius kaguya. De soort is beschreven aan de hand van twee exemplaren van de Ryukyu Eilanden bij Japan en Luzon bij de Filipijnen. Mogelijk dat de soort later alsnog wordt ondergebracht in het Oxymetapon geslacht.

De soort is vernoemd naar de Maan prinses Kaguya uit het Japanse folklore verhaar Taketori Monogatari. Het is een verwijzing naar de kleine vlekken op de eerste rugvin, die lijken op de afbeeldingen die gebruikt worden om de stand van de maan weer te geven. De naam is geselecteerd door studenten van de Universiteit van Sydney tijdens workshops over klimaatverandering.

Abstract

Navigobius kaguya is described on the basis of two specimens from the Ryukyu Islands, Japan, and Luzon, Philippines. It differs from other described species of the genus in live coloration, and in having: second dorsal-fin rays I,16; anal-fin rays I,16; pectoral-fin rays 21–22; gill rakers 5–6 + 17; and first dorsal fin weakly to moderately incised between spines, taller than second dorsal. It closely resembles an undescribed species from Bali and the Maldives, but differs in lacking an orange-red mid-lateral stripe. The possible placement of Navigobius khanhoa in Oxymetapon is discussed.

Anthony C. Gill, Yi-Kai Tea and Hiroshi Senou. 2017. Navigobius kaguya, New Species of Ptereleotrine Goby (Teleostei: Gobiidae) from the West Pacific. Zootaxa. 4347(2); 371–380. DOI:  10.11646/zootaxa.4347.2.11

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
John
Sinds ik op mijn twaalfde mijn eerste tweedehands aquarium kocht heb ik altijd wel een of meer aquariums gehad. Ik heb zelfs een garage ingericht als kweekruimte waarin ik in 50 aquariums zo'n 10.000 liter water in gebruik had. Op het moment heb ik nog twee aquariums. Een 1250 liter Tanganyika aquarium en een 250 liter gezelschapsaquarium met planten. De laatste 10 jaar heb ik aan deze website gewerkte als schrijver en fotograaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!