Sponsor
Slecht gekit aquarium

Oud aquarium opnieuw kitten

Heb je een oud lelijk aquarium of een die gewoon lekt? Of een waarvan je twijfelt of hij wel water vast houdt? Ik wil je helpen om dit probleem zelf op te lossen.

Volg stap voor stap de instructies om het aquarium opnieuw te kitten waarbij ik je laat zien hoe het moet. Als voorbeeld heb ik een heel slecht gekit aquarium opgepikt die ik gratis meekreeg omdat hij er zo slecht aan toe was. Het heeft me ongeveer 3 uur gekost om hem opnieuw te kitten.

Het Aquarium

Een 125 liter aquarium die al een paar keer op diverse plekken is gekit met verschillende soorten kit, dit is ook nog eens slecht uitgevoerd.

Een slecht opnieuw gekit aquarium - een goede kandidaat om als voorbeeld te dienen.

Een slecht opnieuw gekit aquarium – een goede kandidaat om als voorbeeld te dienen.

De benodigdheden

Hieronder staan de benodigdheden. Scheermesjes of stanley mesjes, glassex, papieren handdoek, plastic, schuurspons, schilderstape en afhankelijk van de grootte van het project een tube of een kitpistool en een tube aquarium siliconenkit. Handig is ook een stofzuiger om de stukken oude kit mee weg te zuigen.

De benodigdheden

De benodigdheden

Allereerst begin je met het reinigen van het glas en het verwijderen van al het vuil uit het aquarium. Daarna ben je klaar om de oude siliconen of wat er ook is gebruikt te verwijderen. Plaats het mes onder een hoek tegen het glas, schuif het onder de siliconen waarbij je richting het glas snijdt. Het zal een paar keer snijden kosten voordat je tegen het tegenoverliggende glas aankomt. Zorg er heel goed voor dat je niet snijdt in de siliconen tussen de twee glasplaten. Als je diep genoeg hebt gesneden kun je de siliconen er in lange stukken uithalen. Maak diagonale snedes in de hoeken op de bodem om het er makkelijker uit te krijgen.

Oude kit wegsnijden

Oude kit wegsnijden

Verwijderen oude aquarium kit

Verwijderen oude aquarium kit

Het aquarium zou er op dit punt ongeveer uit moeten zien als hierboven. Zuig de stukjes afval weg en maak het glas schoon met glas reiniger (niet de schuimende want die laten een residu achter).

Begin met de bodem, plaats stukjes tape om straks het overige tape te kunnen verwijderen in de hoeken. Plak daarna tape ongeveer 0,75 cm uit de hoek langs alle randen.

Aquarium afplakken

Aquarium afplakken

Let op de stukjes tape in de hoeken om straks alle tape makkelijker te kunnen verwijderen.

Aquarium afplakken

Tape vervolgens de zijkanten. Begin met de verticale stukken zodat de horizontale stukken eroverheen vallen, dat is makkelijker bij het verwijderen van de tape. Snij daarna de hoeken weer vrij.

Aquarium afplakken

Aquarium afplakken

Oud Aquarium Opnieuw Kitten

Het aquarium is nu klaar om opnieuw gekit te worden.

Nu is het tijd om de nieuwe siliconenkit aan te brengen. Knip de punt van de spuit onder een hoek van ongeveer 45 graden met een opening van zo’n 0,75 centimeter. Sorry dat het op de foto niet duidelijker te zien is.

Aquarium siliconenkit

Aquarium siliconenkit

Breng rondom de kit aan in een rups van zo’n 0,75 centimeter.

Nieuwe siliconenkit is aangebracht.

Nieuwe siliconenkit is aangebracht.

Druk de siliconen met een vinger in de hoeken en smeer het glad – verspreid het gelijkmatig en zorg dat het een glad geheel wordt.

Het is heel belangrijk dat je de tape direct na het uitstrijken verwijderd. Als het (deels) is uitgehard kun je heel moeilijk de tape verwijderen en waarschijnlijk is het dan deels aan het glas verlijmd.

Het eindresultaat zou er zo uit moeten zien. Wacht zeker 48 uur voordat je het aquarium weer vult.

Het afgewerkte product - een opnieuw gekit aquarium.

Het afgewerkte product – een opnieuw gekit aquarium.

Het afgewerkte product – een opnieuw gekit aquarium.

Eén laatste opmerking – als je per ongeluk siliconenkit op het glas krijgt, laat het dan 24 uitharden het is dan makkelijker te verwijderen met een scheermesje.

Bron: Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)

Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

3 thoughts on “Oud aquarium opnieuw kitten”

 1. Werner schreef:

  Je snijd alleen de siliconenkit weg die zorgt dat het aquarium waterdicht is. Niet de siliconen kit die het aquarium bij elkaar houd (de kit tussen de glasplaten) Daarom oppassen dat je deze kit niet raakt. Dan moet je echt alles kitten.

 2. Piet Zoodsma schreef:

  Als ik alle kit weghaal, valt het aquarium dan niet uit elkaar?

  1. John schreef:

   Uiteraard, je moet het wel zo doen dat je een en ander weer in elkaar kan zetten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!