Sponsor
Aquariumplantenshop
Rio negro

Rio Negro

Met een lengte van ruim 2000 km is het de langste zwart waterrivier en niet alleen van Zuid Amerika, van de hele wereld. Hij ontspringt ergens in Colombia en het grootste deel van de rivier loopt door Noord Brazilië.

Deze prachtige regenwoud biotoop bied een keur aan prachtige en kleurrijke vissen, de we in veel aquariums terug kunnen vinden.

De “Rio Negro” wat ook “zwarte rivier” betekend heeft zijn naam dus te danken aan de kleur van het water. Ondanks zijn donkere kleur is het water er wel erg helder. De fraaie thee kleur wordt veroorzaakt door deels vergane planten en bloemen, die veroorzaken humus- en Fulvozuren.

Maar niet alleen de kleuring van het water is erg bijzonder ook de water “Parameters” (innerlijke waardes) verschillen van vele andere wateren in de Amazone. Opvallend en tekenend voor het gebied is de erg lage pH waarde van ongeveer pH 4,5, de hardheid van het water daar is nauwelijks meetbaar. Dit alles gaat samen met een extreem lage elektrische geleidbaarheid (microsiemens)dat met minder dan 10 µS/cm onder dat van puur Osmosewater ligt.
Door deze extreem lage geleidbaarheid ontbreken bijna alle opgeloste voedingstoffen voor planten en zal je in dit deel weinig tot geen planten tegenkomen.

Wel leven er in de Rio Negro heel veel zeer mooie en voor aquaria geschikte vissen zoals kleinere vissen van o.a. de karperzalmen als de rode neon, of pantsermeervallen, harnasmeervallen en verschillende mooie soorten Dwergcichlides. Maar ook de grotere vissen zijn vertegenwoordigt door o.a. uiteraard de Discusvis of de Altum-Scalaren (maanvissen). Niet te vergeten de grote soorten harnasmeervallen en zelfs zoetwater roggen.

Discus

Discus

Voeding

Maar waarmee voeden deze vissen zich als er weinig tot geen planten in het water groeien? Dit is simpel; wanneer het voedsel niet in het water groeit komt het van buiten (nee Ruto levert daar niet) de bomen van het regenwoud zorgen voor voedsel in deze keten. De bomen laten met regelmaat delen vallen zoals bloesems en zaden dit komt in het water terecht, tevens zijn er onder de oever een overvloed aan insecten, dus de bij de oever wonende vissen krijgen daardoor voldoende voedsel en dagelijkse aanvoer ervan.

De oever bied buiten voedsel nog meer aan de vissen, de bekende wortels en takken die in het water steken of liggen bieden vele schuilmogelijkheden , hierdoor heeft de vijand minder kans en kunnen de kraamkamers beter in stand blijven. De schuilplaatsen die door de kleinere soorten worden gebruikt zijn niet per definitie ongeschikt voor de Discus en Maanvis, daar door is het een samenloop van soorten.

Aquarium Biotoop

Nu is het moeilijk om thuis in je aquarium biotoop correcte en stabiele parameters te hebben, in de natuur verloopt dat proces door de grote hoeveelheid water die door de Rio Negro stroomt, dat gaat ons thuis niet lukken. Maar gelukkig is gebleken dat een pH van rond de pH 6 en een GH van 5° en KH van 3° goed mogelijk is en de vissen uit dit gebied er ook goed in te houden zijn. Alleen als je dan wil gaan kweken met de soorten vis uit de Rio Negro zal je wel aan de extreem lage waardes moeten voldoen.

Rio Negro biotoop aquarium

Rio Negro biotoop aquarium

De thee kleur kun je krijgen door Turf in je aquarium te hangen of in je filter mee te laten draaien, zelf heb ik ook lange tijd door een “turfcillinder” gevuld tijdens de waterwissels.
Ik weet dat er ook middeltjes te koop zijn (o.a. Bij A.Z. siervishandel te Maassluis) waar je het water me kan behandelen er zitten dan verschillende looistoffen in dat middel die tevens bacterieremmend werken.

“De Rio Negro bied in een aquarium een prachtig gezicht van gekleurd water en felgekleurde vissen”

Het Rio Negro systeem is één der weinige ter wereld waar bifurcatie plaats vindt en dan in Amazone begrippen natuurlijk wel op de juiste wijze, het is de grootste bifurcatie ter wereld.

Wat is bifurcatie, wel als een rivier zich in twee stromen splitst en beide stromen gaan apart deel uitmaken van twee verschillende stroomgebieden. Een van de stromen van de Rio Negro staat bekend onder de naam Rio Casiquiare en stroomt in westelijke richting. De Casiquiare stroomt vervolgens over in de Orinoco rivier in Venezuela.

De Casiquiare verklaart ook dat o.a. de Altum maanvis in zowel het stroomgebied van de Amazone als in dat van de Orinoco gevonden wordt. Ook de Orinocodolfijn is een van de vele soorten die zich dagelijks in beide stroomgebieden ophouden dankzij de Casiquiare.

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reef Factory logo

Reef Factory Give-Away
twv € 90,-!

Schrijf je in en maak kans!

Reef Factory Thermo Control