Trichopsis pumila - Dwerg Knorgourami

Trichopsis pumila kweken

Ik voel me eigenlijk een beetje voor de gek gehouden door Trichopsis pumila, de Dwerg Knorgoerami, een mooie kleine vis ………. als u hem tenminste te zien krijgt. Ik kocht hem jong en had dus een paar maanden om er van te genieten, totdat zij besloten te paren en tussen de planten te verdwijnen. Ik stoorde hen tijdens het water verversen en kon daaruit hun groei opmerken, maar anders zag ik ze zelden. De boeken noemen de vis een “losse schuimnestbouwer”. Ik had geen idee wat dat betekende. Wat is los ?

Trichopsis pumila - Kleine Knorgourami
Trichopsis pumila – Kleine Knorgourami

Het komt er in dit geval op neer dat “los” betekent dat er ongeveer 8 bellen drijven in de buurt van wat mos. Te midden van die bellen : minuscule eieren ! Ik was onaangenaam verrast. Waar was het baltsen ?? Waar was de bekende omklemming van de labyrintvissen?? Waar was het wakende mannetje ?? Later die dag in de harde, dagelijkse realiteit van het verkeer op Capitol Drive (Milwaukee) vroeg ik me af, of ik inderdaad had gezien wat ik had gedacht te zien. Ik kwam er niet uit. Maar het maakte eigenlijk niets uit, want de volgende dag water de eieren veranderd in kleine wriemelende larfjes.

Dit is mijn tweede ervaring met dergelijk microscopisch kleine jongen en mijn eerste met zwarte. Ik heb over de kleine afmetingen van de jongen van Iriatherina werneri geschreven. Die zijn doorzichtig en dus nog moeilijker te zien. In tegenstelling tot deze jongen. Omdat ze zwart zijn lijken ze groter dan ze in werkelijkheid zijn. Het duurde dus, net zoals bij de werneri, tien dagen voordat ze pas uitgekomen Artemia-naupliën aan konden.

Mijn Trichopsis pumila werden gehouden in water met 30 % osmosewater bij een temperatuur van 27 graden Celsius. Ze werden gevoerd met gevarieerd voedsel, maar ik kan niet precies zeggen wat ze precies aten.

Na ongeveer 45 dagen had ik meer dan twee dozijn miniatuur Dwerg Knorgoerami’s van ongeveer 1,5 centimeter. De jongen schijnen zeer langzaam te groeien. Deze vis staat nu aan te kop van mijn lijstje “Kleinste jongen ooit”.

Bron: Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)
Vertaling: Jan Bukkems

Copyright foto’s

Ria
Nonn Panitvong – Siamensis.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: