Sponsor
Hier had uw sponsor advertentie kunnen staan
Tropheus moori - Ilangi grazen op steen

Tropheus houden

Over Tropheus houden is al heel veel geschreven. De verhalen lopen wel uiteen en bepaalde informatie is alweer achterhaald. De mening over hoe je Tropheus het beste kan houden is onder ervaren aquarianen ook verdeeld. Moeten Tropheus in een grote groep of juist in een harem, in een open inrichting of juist in een bak vol stenen? Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Daarom ben ik deze website begonnen. Niet om even te vertellen hoe het wel moet, maar wel om informatie en ervaringen te bundelen, zodat jij zelf makkelijker je eigen pad kan kiezen. Het resultaat hiervan zou moeten zijn dat jij ook kan genieten van het houden van Tropheus! Want een ding is zeker, deze prachtige dieren houden, kan een fantastische ervaring zijn.

Habitat

Kuststrook van het Tanganyikameer
Kuststrook van het Tanganyikameer

Tropheus leven in de kuststroken van Lake Tanganyika, een van de grootste zoetwatermeren van de wereld dat is gelegen in Afrika. Wie ooit heeft gesnorkeld in de branding van een rotsachtige kuststrook van bijvoorbeeld de Middellandse zee heeft al een goed beeld van hoe Tropheus leven. Tropheus leven namelijk in ondiep water tussen en boven de rotsen waar veel stroming staat. Hier zit veel zuurstof in het water door de voortdurende gasuitwisseling van lucht en water in de branding. Ook is het water lekker warm (rond de 26 graden) door de kracht van de zon in het ondiepe water en groeien er door die zon veel algen wat het natuurlijk voedsel van Tropheus is. Jonge Tropheus worden door hun moeder vrijgelaten tussen de kiezels en stenen van de extreme ondiepte en leven daar. De jonge Tropheus trekken naarmate ze ouder worden naar minder ondiep water, jongvolwassen Tropheus (<5 cm) worden echter nog steeds zelden gezien op grotere diepte dan 2 meter. Volwassen Tropheus worden zelden gevonden in dieper water dan 20 meter. Alleen de Tropheus Duboisi is hier een uitzondering op, deze variant komt voor tot dieptes tot 30 meter. Hoe dan ook, Tropheus worden dan wel gezien op enkele tientallen meters diepte maar leven vooral in de bovenste 2 meter van het water. Het filmpje onderaan deze pagina geeft een goede indruk van de natuurlijke omgeving van Tropheus.

Tropheus worden in de natuur zowel solitair als in grote groepen waargenomen. Een groep Tropheus kent een duidelijke hiërarchie. In het aquarium kan je dit goed zien als vissen elkaar tegenkomen. Is de ene vis hoger in rangorde, dan zal hij met zijn vinnen knijpen, waarop de andere zijn vinnen zal spreiden. Zo geven de vissen elkaar tekens. De pikorde in de groep staat echter nooit helemaal vast en dus zullen dieren die hoger in de pikorde willen komen hun meerdere uitdagen en dat kan leiden tot bekvechten. Dit is de manier waarop Tropheus elkaar de maat nemen.

Het is boeiend gedrag om te zien en het blijft meestal ook redelijk binnen de perken en zelden leidt dit tot de dood. Wel kunnen de dieren schade oplopen maar je zal zien dat dit snel weer bijtrekt. De verliezer van zo’n gevecht vlucht vaak weg en verstopt zich in de groep of in de bak. Je kan echter ook soms zien hoe een vis zich echt gewonnen geeft. Dan zal een dier de vinnen samenknijpen en wild tegenover de ander gaan sidderen. Het schijnt zo te zijn dat dit gesidder seksueel verlangen opwekt waardoor de agressie zakt. Je ziet dit gedrag ook bij het paringsritueel. Hierdoor neemt de agressie bij de ander dus af maar vaak zie je de winnaar de verliezer opjagen door de bak.

In de natuur hebben Tropheus natuurlijk veel meer ruimte om te vluchten na een gevecht maar als ze onderdeel van een groep zijn zullen ze toch bij de groep willen blijven. Onder liefhebbers van Tropheus zijn de meningen verdeeld over hoe je deze dieren moet houden. De meeste goede ervaringen zijn er met het houden in een grote groep en dat is ook niet onnatuurlijk. Maar bedenk dat je de dieren toch nooit kan houden zoals ze in de natuur zwemmen. Wil je succesvol Tropheus houden dan zal je enerzijds rekening moeten houden met hoe ze in de natuur leven en anderzijds zal je concessies moeten doen.

Tropheus in hun natuurlijke biotoop

Soorten

Tropheus soorten

Zoals je kan zien op het plaatje hiernaast zijn er verschillende soorten Tropheus. De ene soort blijft iets kleiner dan de ander maar de volwassen maat loopt uiteen tussen de 10 en 15 cm. De soorten die je het meeste ziet zijn de Duboisi, de Moorii en de Black. Hieronder kan je wat meer lezen over deze varianten.

Tropheus duboisi

De Duboisi is een van de populairste Tropheus en dat is geen wonder. Allereerst zien de jongen er geweldig uit met hun pikzwarte lijf en de witte stippen die blauw fluoriserend oplichten maar ook de volwassen dieren met hun zwarte basiskleur met witte of gele band en blauwe kop zijn prachtig. De transformatie die de jonge vissen doorgaan qua kleur als ze volwassen worden is spectaculair. Daarbij komt dat de Duboisi de mildere variant is onder de Tropheus en dus qua agressie beter te houden is. Helaas is er met deze soort al veel gekweekt en is wildvang tegenwoordig vrijwel niet te krijgen waardoor de meeste jonge vissen in de handel meestal niet meer zo kleuren als in de natuur.

Tropheus moorii

De Moorii kent de grootste verscheidenheid qua kleuren waarbij alle kleuren van de regenboog voorbij komen. De Moorii kent vaak een wat subtieler kleurpatroon waarbij in het aquarium vooral de dominante mannen regelmatig adembenemend kleuren. Het gevaar bij deze variant is dat jij je lekker laat maken door prachtige foto’s waarbij die ene dominante man op het perfecte moment, onder de perfecte omstandigheden met het juiste licht is vastgelegd. Bij de Duboisi en de Black varianten zie je vaak de hele groep vissen kleuren en dit is bij de Moorii meestal niet zo. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals de Mpulungu die trouwens ook wat kleiner blijft en die er juist wel bekend om staat dat de hele groep mooi kleurt. De Moorii staat bekend als de meest agressieve variant onder de Tropheusfamilie.

Tropheus sp. Black

De Black is een vaak geziene en hele populaire Tropheus variant vanwege de felle kleuren die goed afsteken tegen de zwarte basiskleur. In tegenstelling tot de Moorii zijn bij deze variant meestal alle vissen in een groep op kleur. Op internet zie je veel filmpjes waarin ondersoorten van de Black samen worden gehouden. Bijvoorbeeld de zwart met gele Kiriza samen met de zwart met oranje Bemba. Dit ziet er inderdaad leuk uit maar heeft wel helaas als gevolg dat de vissen gaan kruisen met hybriden tot gevolg.

Aquarium

Het houden succesvol van Tropheus is een uitdaging en stelt ook een aantal eisen aan je aquarium en de manier van verzorgen. Als je het houden van Tropheus serieus neemt dan zullen de dieren je belonen met boeiend gedrag en prachtige kleuren. Helaas heeft de Tropheus niet altijd een goede naam en zijn er veel mensen die impulsief gevallen zijn voor de prachtige kleuren en vervolgens door de verkeerde verzorging eindigden met zieke en dode vissen. Dat Tropheus moeilijk te houden zijn is dus in mijn optiek niet waar mits je de juiste dingen doet. Kortom, bezint eer ge begint.

Als eerste kan je het beste verschillende aquaria met Tropheus gaan bekijken. Het beste is natuurlijk om dit live te doen aangezien veel filmpjes op Youtube slechts een momentopname zijn. Toch kan ook Youtube een goed beeld geven. Tropheus zijn vrolijke druktemakers en onderling continu bezig met rangorde en dus agressief. Dit gedrag moet je allereerst wel aanspreken, anders kan je er beter niet aan beginnen.

Een speciaalaquarium is wel vereist om succesvol Tropheus te houden

Water

In het hoofdstuk over het habitat van Tropheus heb ik geprobeerd een kort beeld te schetsen van hoe deze dieren leven. Dit geeft ook al een aantal richtlijnen mee waar een Tropheus aquarium aan moet voldoen. Allereerst leven Tropheus in Lake Tanganyika waar veel mineralen in het water zitten en daardoor is het water hard / alkalisch (PH >7,5). Dat komt in Nederland over het algemeen goed overeen met ons kraanwater. Dus waterbereiding voor Tropheus zou ik niet doen, het is niet nodig en je loopt wel het risico op onstabiele waterwaardes door waterbereiding met alle gevolgen van dien.

Verder is het belangrijk dat het wateroppervlak net zoals in de brandingszone volop in beweging is en zuurstofrijk is. Een filter met een flinke uitstroom of diffusor kan hierbij helpen maar is vaak niet voldoende en daarom kan je het beste ook stromingspompen inzetten. Denk ook aan de temperatuur die het beste rond de 26 graden kan zitten. Verder is het belangrijk dat het water schoon is en dat je filter de afvalstoffen uit het water kan halen. Een groep Tropheus kan een hoop afval produceren en je kan beter teveel filtercapaciteit hebben dan te weinig.

Afmeting

Over de omvang van een aquarium voor Tropheus is al veel geschreven. Omdat Tropheus toch relatief groot worden (10-15 cm), omdat je ze het beste in een grote groep kan houden en omdat het hele actieve en agressieve dieren zijn hebben ze veel ruimte nodig. Het aantal liters zegt bij Tropheus niet zoveel. Deze vissen leven vooral tussen en boven de stenen/bodem dus kijk vooral naar het oppervlak (lengte/breedte) van je aquarium en niet zozeer naar de hoogte of alleen naar de lengte. Een aquarium van 200x60x40 is prima maar een aquarium van 120x100x40 ook.

Ik zou als richtlijn daarom willen meegeven dat een aquarium voor Tropheus minimaal 0,75 m2 moet zijn. Er zijn natuurlijk gevallen bekend waarin het goed ging met Tropheus in kleinere bakken maar dat zijn vaak uitzonderingen. Meer ruimte is sowieso meer kans op succes.

Verlichting

In de natuur zwemmen Tropheus in ondiep water onder de Afrikaanse felle zon. Het meest natuurlijk is dan ook om je aquarium flink te belichten. Mijn ervaring leert ook dat Tropheus veel mooier kleuren in een goed verlichte bak. Een bijkomend voordeel van een goed verlichte bak is dat er algengroei zal ontstaan. Algen zijn de natuurlijke voedingsbron van de Tropheus dus met de juiste algengroei maak je de Tropheus gelukkig. Daarnaast is het prachtig om te zien hoe Tropheus al grazend door je bak trekken en brengt het grazen meer afleiding/rust in je bak.

Qua lichtkleur kan je voor een natuurlijk effect het beste voor daglicht gaan en lampen met een hoge Kelvin-waarde (>6000k) nemen. Bedenk wel dat veel licht en veel voeren van op algen gebaseerde Spirulina (voer van Tropheus) ook kan leiden tot blauwalg en dat is uiteindelijk ook niet goed voor de vissen. Kortom, ik zou het qua belichting niet overdrijven en het mooiste is als je kan doseren met bijvoorbeeld een dimmer. Let op, veel licht is alleen een aanrader voor een bak vol met stenen waar de alg kan aangroeien, kies je voor een open inrichting dan zou ik minder belichten.

Inrichting

Om te beginnen is het eerst de vraag hoe je Tropheus wilt gaan houden. De meeste mensen houden Tropheus in een groep en daar zou ik zeker als beginner ook mee beginnen. Tropheus als koppel houden of in een klein groepje gaat altijd mis, het meest dominante dier zal de rest van de vissen opjagen en aanvallen tot de dood.

Er zijn wel ervaringen bekend van liefhebbers die Tropheus in een harem houden samen met harems van andere stevige algenetende soorten (Tropheini) zoals Simochromis, Eretmodus, Spathodus en Petrochromis. Het is de kunst om dan het juiste evenwicht in je bak te vinden. Randvoorwaarde is wel dat je qua inrichting je bak dan vol stopt met stenen, zichtbrekers en zoveel mogelijk schuilplaatsen creëert. Denk er dan wel om dat je iets op de bodem hebt liggen als bescherming zodat de stenen niet je glas laten barsten. Bijvoorbeeld roofmate of styrodur platen zijn geschikt, tempex niet omdat die parels loskomen in je bak bij het graven van de vissen.

Het voordeel van het houden van Tropheini in harems kan zijn dat er veel minder agressie in je bak is en veel meer rust en natuurlijk (graas)gedrag mits alles goed gaat natuurlijk. Zelf heb ik Tropheini ook in harems gehouden en dat ging uiteindelijk ook goed qua balans maar ik mis dan toch de energie en de kleur van een groep Tropheus. Als je namelijk een man met een groepje vrouwen hebt zullen de vrouwen continue door de man op de huid gezeten worden om te paren, de vrouwen worden hier schuw van en verstoppen zich in de bak. Vandaar ook dat je die schuilplaatsen nodig hebt. De man had in mijn bak alleenrecht en zag ik ook minder fel kleuren om zijn concurrenten of de vrouwen te imponeren.

Zo kan je inrichting eruit zien als je Tropheini in harems wilt houden.
Zo kan je inrichting eruit zien als je Tropheini in harems wilt houden.

Biotoop getrouwe inrichting

Als je Tropheus in een groep gaat houden zijn er meerdere mogelijkheden qua inrichting. Het meest biotoop getrouw en dus natuurlijk is een bak vol met stenen, zichtbrekers en schuilplaatsen. De meest dominante vissen claimen dan een territorium en er zijn voldoende schuilplaatsen voor de rest. In zekere zin is er dan harmonie. De agressie blijft natuurlijk wel, de dominante dieren verdedigen hun territorium en proberen dit uit te breiden en worden uitgedaagd om juist ruimte te geven. In deze situatie zal je ook het graas gedrag kunnen waarnemen mits de stenen goed onder de algen zitten. Let op, om meerdere territoria te creëren is het belangrijk dat je bij de inrichting wel onderbroken rotspartijen maakt!

Open inrichting

Alternatief op een meer biotoop gerichte bak is de open inrichting. Dit is een vrijwel kale bak met weinig tot geen referentiepunten die vissen kunnen gaan claimen als territorium. Deze inrichting wordt vooral door kwekers toegepast. Je krijgt dan wel ander gedrag, de vissen leven meer als groep en er is nog steeds agressie onderling maar die is verdeeld over de hele groep, immers alle vissen komen elkaar voortdurend tegen. Het natuurlijk graas gedrag zal je met deze inrichting moeten missen.

Alhoewel ik wel ooit een bak heb gezien met een open inrichting en allemaal kleine gelijkvormige keien die gelijkmatig waren verdeeld op de bodem waar ook graas gedrag waarneembaar was. Ook weet ik van liefhebbers die een vrijwel lege bak hebben maar een flinke door algen begroeide 3D achterwand waar ook graas gedrag op waarneembaar is. Toch zie je een echt kale bak niet vaak en zitten er vaak wel een paar stenen in en kan je dan beter spreken van een halfopen inrichting.

Half open inrichting

Tot slot is er nog de halfopen inrichting waarbij de bak verdeeld is in een aantal delen en rotspartijen niet aaneengesloten zijn. Je ziet dan bijvoorbeeld een steen(hoop) links en een steen(hoop) rechts waar dan twee dominante mannen hun territorium claimen terwijl de rest van de vissen vooral er tussenin en er boven zwemmen. Bij deze inrichting zal je de vissen voortdurend in beeld hebben. Als je gaat kijken op Youtube zal je zien dat heel veel mensen de dieren zo houden. Er zijn echter ook genoeg voorbeelden mensen die Tropheus meer in een biotoop getrouw aquarium houden waarbij je vrijwel geen zand ziet en de hele bak bezaaid is met stenen.

Zand, planten en achterwand

Tropheus kunnen het beste een laagje fijn zand met een korrelafmeting van ongeveer 0,5 tot 1,0 mm hebben. Het beste is filterzand aangezien dit niet kan dichtslibben, dit haal je gewoon bij een zwembadzaak of bij Wildkamp. Planten kunnen ook heel nuttig zijn omdat ze afvalstoffen uit het water halen. Planten zijn echter wel bewerkelijk en minder biotoopgetrouw dus veel houders van Tropheus kiezen hier niet voor. Zorg ook voor een achterwand zodat de Tropheus ook wat beschut kunnen zitten. Dit kan simpel door bijvoorbeeld zwarte plakfolie van de bouwmarkten achterop je bak te plakken. Er zijn natuurlijk ook veel mooie achterwanden voor in je bak maar bedenk dat die wel ruimte innemen wat ten koste gaat van de vissen.

Bijvissen

Tropheus verdienen het om de hoofdvis te zijn in je aquarium. Dit is ook logisch als je kijkt naar hun aanwezige gedrag en omdat ze als groep veel ruimte innemen. Natuurlijk kan het zijn dat je bijvissen wilt houden om wat afwisseling te brengen. Omdat Tropheus de hoofdvis in moeten de bijvissen daarop aangepast worden. Tropheus mogen bijvoorbeeld alleen maar spirulina vlokken dus vleeseters kunnen wel bij Tropheus maar moeten dan ook op een groen dieet en komen dus tekort. Daarnaast zijn Tropheus stressgevoelig dus moeten er geen drukke vissen bij die teveel ruimte innemen (letterlijk en figuurlijk).

Er zijn mensen die Tropheus combineren met vissen uit andere biotopen zoals Malawi maar dat zou ik sowieso afraden, er zijn weinig succesverhalen van bekend en het is weer een risico op ellende. Vissen die je bij Tropheus kan houden zijn varianten uit de volgende Tanganyika families, Julidochromis, Chalinochromis, Telmatochromis en diverse Neolamprologus zoals de Leleupi, Cylindricus of Tretocephalus. Een groepje Syndontis kan ook heel leuk en nuttig zijn omdat ze de voedselresten opruimen.

Er zijn echter ook theorieën dat Synodontis, die nachtbrakers zijn, ook weer voor onnodige stress kunnen zorgen bij Tropheus. Als je voor Synodontis gaat kan je het beste gaan voor de Lucipinnis aangezien die het ook goed doet op een groen dieet. Verder is het ook is mogelijk om andere algenetende tropheini / gobies toe te voegen zoals Eretmodus, Spathodus, Tanganicodus en Simochromis en Petrochromis. Let op, dit zijn ook pittige dieren die veel ruimte nodig hebben. Dus zeker als beginner en met een niet al te ruim aquarium zou ik hier niet aan beginnen.

Verzorging

Zoals beschreven op deze website moet het aquarium aan een aantal eisen voldoen om succesvol Tropheus te kunnen houden. Als jij je aquarium goed hebt ingericht voor Tropheus is het tijd voor de aanschaf en kan je vervolgens beginnen met de verzorging van Tropheus.

Aanschaf

Zoals aangegeven op deze website kan je Tropheus het beste in groepen houden. Minimaal 20 dieren maar liever nog 30 of meer. Een gelijke man/vrouw verhouding is prima en meer vrouwen dan mannen is nog mooier maar dit maakt op zich niet zoveel uit. Er zullen namelijk altijd maar een paar mannen de bak domineren. Bedenk ook dat je later niet even een paar Tropheus kan toevoegen, nieuwkomers zullen niet worden geaccepteerd en afgemaakt door de bestaande groep.

Er worden naast nakweek ook wildvang Tropheus aangeboden die uit het Lake Tanganyika zijn gevist maar er is inmiddels zoveel nakweek te krijgen dat ik dit niet nodig is. Eigenlijk is het triest dat de natuur wordt leeggevist. Daarnaast is wildvang kwetsbaarder, duurder en een grotere kans op ellende en bovendien weet je niet hoe oud de vissen inmiddels al zijn. Ga dus voor een mooie jonge groep nakweek Tropheus.

Veel liefhebbers zweren trouwens bij nakweek van wildvang omdat dit ongerelateerd is en je meer kans hebt op mooie vissen. Dat noemen ze dan F1 (ouders zwommen in de natuur) of F2 (opa en oma zwommen in de natuur). Aangezien Tropheus slechts kleine nestjes voortbrengen van een paar dieren is de kans groot dat als je een groep van 30 jonge dieren koopt en ze zijn F1/F2 dat ze grotendeels ongerelateerd zijn. Dit zegt echter niet alles, kijk daarom vooral naar de vorm en kleur van de jonge vissen en de ouders en laat je niet teveel leiden door termen als F1/F2 waarvan ook nog moeilijk te controleren is of het waar is.

Verder is het natuurlijk verleidelijk om een volwassen groep te kopen omdat die al op kleur zijn. Maar met een jonge groep is de start makkelijker en als ze opgroeien in je bak zal ook de hiërarchie en territoria meer geleidelijk ontstaan. Bovendien zijn Tropheus snelle groeiers en is het proces van groter worden en kleuren boeiend om te volgen. Laat je niet verleiden door plaatjes en filmpjes maar ga de jonge dieren en de ouders zelf bekijken. Zoals je elders op deze website kan lezen zijn er veel verschillende soorten en kleuren ze niet allemaal zo mooi als jij misschien denkt.

Bedenk tenslotte ook dat je beter geen verschillende groepen Tropheus kan combineren. Verschillende soorten moet je sowieso niet combineren omdat ze kruisen waardoor je hybriden krijgt waar niemand op zit te wachten. Ook kleinere groepen van dezelfde soort (bijvoorbeeld Duboisi) maar van verschillende adressen samenvoegen is geen goed idee door het risico op kruisbesmetting. De dieren zullen in dit geval verschillende bacteriën bij zich dragen waar de ene groep resistent voor is terwijl de ander dat niet is. Verder is het aan te raden om Tropheus te kopen bij een kweker of handelaar die er verstand van heeft en je niet laten verleiden door de vlotte praatjes van de lokale dierenwinkel die graag wat wil verkopen. Een serieuze liefhebber die er verstand van heeft zal bijvoorbeeld Tropheus nooit verkopen aan iemand die niet weet waar hij/zij aan begint en die bijvoorbeeld een te klein aquarium heeft.

Hierboven de Red Rainbow – je ziet doorgaans vaker de kleur zoals hij links is afgebeeld en soms zoals hij rechts is afgebeeld.

Verzorgingstaken

Tropheus houden zoals elders in dit artikel beschreven van schoon en zuurstofrijk water. Ververs daarom wekelijks 30% tot 50% van je water en minimaliseer daarbij de temperatuurschommeling. Zorg verder dat je het juiste voer geeft en beter wat kleinere beetjes meerdere keren per dag dan teveel voeren. Omdat Tropheus algeneters zijn en hun lijf niet is gemaakt voor ander voer is het heel belangrijk dat je ze voert met een goede kwaliteit spirulina vlokken (geen korrels) zoals de merken Tropical, JBL en OSI kunnen leveren. Korrels moet je Tropheus niet geven omdat ze vaak uitzetten en moeilijker ter verteren zijn.

Tropheus hebben altijd honger maar hun oog is groter dan hun maag dus waak voor overvoeren. Geef ze niet meer dan ze in 1 a 2 minuten schoon op kunnen. Een gezonde Tropheus heeft een strakke of iets ingevallen buikje, ronde buiken zijn geen goed teken bij Tropheus. Let op, het voeren komt heel precies bij Tropheus. Geef je ze ander voer dan spirulina dan vraag je om ziekte/problemen. Er zijn wel ervaringen bekend van Tropheus die werden bijgevoerd met diepvriesvoer zoals garnalenmix van Jan Boerlage of cyclops maar dan altijd samen met spirulina en nooit teveel. Ik zou dit beginners echter afraden, de vissen doen het prima op spirulina en hebben niet meer nodig en je loopt alleen maar onnodig het risico op ellende.

Blijf verder zoveel mogelijk met je handen uit de bak, laat de vissen met rust en schiet niet in de stress van wat agressie of als er een pispaaltje ontstaat in de bak. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij Tropheus, ingrijpen maakt het alleen maar erger. Wel is het goed om je vissen veel te observeren. Je zult ook zien dat je al snel een verstandhouding gaat ontwikkelen met deze dieren. Tropheus zijn erg nieuwsgierig en leren al snel dat als er een bepaald kastdeurtje opengaat het voedertijd is. Pas als je even een tijdje stil voor de bak gaat zitten zullen Tropheus weer overgaan tot de orde van de dag en kan je echt goed zien hoe het met ze gaat.

Stress/ziekte

Tropheus zijn helaas gevoelig voor stress en kunnen daar ziek van worden. Het is zoals eerder beschreven het beste om deze vissen zoveel mogelijk met rust te laten en in je aquarium als hoofdvissen te houden. Tropheus bijplaatsen is sowieso uitgesloten maar ook andere vissen bijplaatsen is een risico. Bedenk dus dat bijvissen ook een stressfactor kunnen zijn voor Tropheus. Als je deze richtlijnen volgt en het juiste voer geeft zal het risico op ziekte niet zo groot zijn. Het is echter wel goed om uit voorzorg medicijnen in huis te halen tegen de gevreesde Tropheus ziekte genaamd bloat. Als dit namelijk toeslaat gaat dit heel hard en kan je binnen 24 uur je hele groep Tropheus verliezen.

Bloat heeft als oorzaak stress of een verkeerde voeding. De darmflora van de vissen raakt uit balans en parasieten die ze al dragen krijgen de overhand. Symptomen van Bloat zijn schommelende donkere vissen die lusteloos zijn, slecht eten en voer weer uitspugen en witte/slijmerige ontlasting hebben. Ook kan de buik opgezwollen zijn en halen ze zwaar adem. Bestrijding van de parasieten (flagellaten) kan door gebruik van het medicijn Flagellex (Colombo) of Flagyl. Hierin zit het middel metronidazol. Daarnaast moet je ook de bacteriële infectie bestrijden met Bactopur-Direct (Sera), dit moet nifurpirinol bevatten als werkzame stof.

Bronnen

Dit artikel is samengesteld op basis van informatie uit persoonlijke ervaring, diverse literatuur en verschillende fora. Specifiek wil ik graag de volgende bronnen noemen.

Boek: Tropheus in their natural habitat, Ad Konings
Artikel: Tropheus Story, Erwin van Agtmael
Artikel: Tropheus – parels uit het Tanganyikameer, Art Landman

Copyright foto’s

Jennifer O. Reynolds
John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

8 thoughts on “Tropheus houden”

 1. David schreef:

  Qua kweker zou je Guido Uka kunnen benaderden. Hij heeft veel zwemmen en daarnaast goede contacten.

 2. Anthony schreef:

  Kent er iemand een goeie kweker , ik zoek namelijk een brichardi soort liefst Malagarsi green of ujiji . Vele winkels zelfs in Duitsland vragen woekerprijzen plus dure verzending en geven dan ook nog eens slecht advies . Gelukkig weten we al beter . Bedankt voor het artikel .
  En als er iemand kwekers hoor ik het graag . ant.teetaert@gmail.com

 3. David schreef:

  Thanks Coby! Tropheus kan echt leuk zijn als je maar wel weet waar je aan begint en de spelregels volgt.

 4. Coby Koevoets schreef:

  Een heel mooi artikel, ik heb het met veel belangstelling zitten lezen. Heel veel goeie informatie, foto’s en filmpje. Hoewel ik altijd Malawi heb gehouden ben ik ook heel geïnteresseerd in deze Tropheus soorten.

 5. Bert schreef:

  Leuk om te lezen, wil binnenkort gaan starten met deze visjes en ben diverse artikelen aan het lezen om zo geen problemen te krijgen in de toekomst.

  1. John schreef:

   Goed dat je je eerst inleest voordat je deze mooie dieren koopt. Plaats gerust foto’s van je nieuwe vissen in de Club als je eenmaal zo ver bent!

 6. David schreef:

  Volledig eens met je reactie! Het zogenaamde strippen zou eigenlijk verboden moeten worden.

 7. Gerard Tijsseling schreef:

  Zelf hebben wij meer dan 17 jaar Tropheus gehouden (gekweekt). Je artikel vind ik meer dan goed.
  Gemist of overheen gelezen heb ik een verhaal over de prenting van de jongen in de bek van de vrouw.
  Dieren die geprent zijn, zijn later prima kweekdieren (vrouwen).
  Dieren die “geschud” zijn, zijn veel minder geschikt om mee te kweken.
  We hebben dat live kunnen constateren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!