Sponsor
Ruto banner - leaderboard
Witte Stip

Witte stip – Voorkomen en behandelen

Wat is Witte Stip?

Witte Stip voorkomen en behandelen gaat makkelijker als je weet wat Witte Stip is.

Witte stip

Witte stip

Witte Stip is een parasiet (Ichthyophthirius multifiliis) die zich overal in het aquarium ophoud en ook eigenlijk altijd aanwezig is. Vissen zijn vooral gevoelig voor deze parasiet indien er veel stress is. Dit kan verschillende oorzaken hebben denk aan transport, grote temperatuur verschillen, slechte waterwaardes ed. Bij deze ziekte ontstaan er allemaal witte puntje op de vis. Het lijkt een beetje op zand of zout op de huid van de vis.

Wanneer krijgen vissen Witte Stip?

Als er stress optreed bij de vissen, verlaagd de weerstand hier profiteert deze (en andere) parasiet van. De parasiet kapselt zich in de slijmhuid en daar zal hij vol groeien. Als hij volgroeid is laat hij zich los. Dan komt hij op de bodem terecht en zal zich daar vermenigvuldigen (tot wel 1000x). Deze vermenigvuldiging gebeurd ingekapseld en is niet te bestrijden. Hierna zullen de parasieten zich weer hechten aan een nieuwe gastheer en zich zo verder verspreiden. Deze ziekte kan binnen 72 uur zeer dodelijk zijn.

Voorkomen van Witte Stip

Preventie is bij ziektes altijd het beste, we hebben gezien dat deze ziekte stress de grootste oorzaak is probeer dit ook zo veel mogelijk te verminderen. Laat nieuwe vissen goed wennen aan het aquarium water door ze op een juiste manier in je bak te zetten (het liefste eerst in een quarantaine bak).

Kun je Witte Stip altijd voorkomen? Nee, Witte Stip kan bij een gestreste vis opduiken en je hebt nu eenmaal niet alle vormen van stress onder controle. Een vis die een andere ziekte heeft is vatbaarder, of als hij door een andere vis wordt gepest. De kans op het ontstaan van Witte Stip wordt wel kleiner als je zorgt voor de juiste watersamenstelling, regelmatig ververst en de juiste vissen samenhoudt.

Behandeling van Witte Stip

Mocht het zo zijn ondanks zoveel mogelijke preventie van deze ziekte dat hij toch uitbreekt, zijn er verschillende manieren om de ziekte te bestrijden. Ook voor deze ziekte geld des te eerder je begint/constateert des te groter de kans op genezing.

Hieronder zullen verschillende methodes worden aangegeven in willekeurige volgorde. Mocht je twijfelen over de soort behandeling, eerst extra informatie inwinnen. Bij witte Stip is het aan te raden om het gehele aquarium te behandelen. Dit in verband met de verspreidingswijze van deze parasiet.

 • Temperatuur verhogen – Verhoog de temperatuur naar 30 graden, let hierbij wel op wat voor vissenbestand er in de bak zit. Sommige soorten kunnen niet tegen zulke hoge temperaturen. Hou dit ongeveer 14 dagen aan en bouw daarna rustig de temperatuur weer af naar de gewenste waarde. Indien je de temperatuur verhoogd geen medicatie gebruiken (zie ook bijsluiter van het medicijn)
 • Exit – Dosering zie bijsluiter (vergeet niet actief kool te verwijderen indien in gebruik, kuur afmaken)
 • Costapur – Dosering zie bijsluiter (vergeet niet actief kool te verwijderen indien in gebruik, kuur afmaken)
 • Zout bad – Bij Witte Stip is het aan te raden om meteen met 4% zout te beginnen, dit omdat witte stip vrij hardnekkig is. Zoutbad helpt alleen op de eerst dag, dit ivm het verder ontwikkelen van de parasiet op de bodem.
 • Zout in het aquarium – Is mogelijk maar niet meer dan 0.4% (4 gram per liter) Deze methode kan helpen in het begin stadium, maar meestal is dit al te laat. (Pas op! Als je zeoliet in je aquarium hebt zitten laat dit de opgeslagen stoffen los door het zout met als gevolg een grote piek aan afvalstoffen en hierdoor nitriet! Haal dus altijd zeoliet uit het filter als je met zout aan de slag gaat).

Toevoegingen

Na het gebruik van medicatie, waterversen en daarna eventueel filteren over kool om de laatste resten van het medicijn uit het water te halen.

Let op!

Bij het doseren van geneesmiddelen de kuur altijd afmaken! Witte Stip heeft een fase waarin ze niet reageren op het medicijn. Het niet afmaken van de kuur zorgt ervoor dat na een paar dagen de ingekapselde parasieten ontwaken en je alsnog een nieuwe uitbraak krijgt! Maak dus ALTIJD de kuur af!

Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.7]

4 thoughts on “Witte stip – Voorkomen en behandelen”

 1. Sander schreef:

  Hoi ik heb stip in de bak bij mijn mooie neons. De dag nadat ik 6 gupies erin heb gezet. Waterwaardes zijn helemaal perfect. Wat nu?

  1. John schreef:

   Morgen gewoon bij de aquariumwinkel een medicijn halen en toedienen. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing en volg dit ook gewoon goed op.

 2. Stijn schreef:

  Maar mijn vis schuurt tegen de bodem van mijn aquarium maar heeft geen witte stippen?

  1. John schreef:

   Als je langs de vis kijkt, zie je dan wel een soort vage stof over zijn flank liggen, net alsof hij met een beetje peper is bestrooid? Zo ja, dan is het peperstip. Overigens willen bijvoorbeeld Malawi cichliden zich ook wel eens schuren aan het zand…beetje afhankelijk van hoe vaak ze dat doen is het wel of niet iets om je zorgen over te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reef Factory logo

Reef Factory Give-Away
twv € 90,-!

Schrijf je in en maak kans!

Reef Factory Thermo Control