Killivissen

Zo breng ik Nothobranchius groot

Zo breng ik Nothobranchius groot

Het is niet nodig om de “opgroei bakken” te beluchten of te filteren. Ik ververs ook nooit water in de bakken. Ik vul ze alleen bij met gerijpt water als de jongen groeien. Onthoudt: gebruik alleen gerijpt water. Als je water rechtstreeks uit de kraan toevoegt, zullen alle jongen de volgende dag dood zijn. Ik laat mijn water rijpen door het minstens twee dagen in een emmer te laten staan.

Nothobranchius jongen reageren niet goed op water wissels. Ik vind dat een zekere mate van verwaarlozing het beste werkt bij het laten opgroeien van Nothobranchius jongen. Water verversen, de opgroei bakken meerdere malen per dag bekijken, te  veel voeren of de opgroei bakken onnodig verplaatsen kan resulteren in massale sterfte.

1 dag oude Nothobranchius rachovii

1 dag oude Nothobranchius rachovii

Een van het beste voer voor Nothobranchius jongen is vers uitgekomen artemia. Ik voer ze de eerste week slechts eenmaal per dag. Voer ze niet teveel aangezien te veel ongegeten artemia het water kan vervuilen en de jongen hieraan dood gaan. Micro wormen en azijn aaltjes zijn ook geschikt voer maar het kan wat lastig zijn deze te oogsten. Dikke buikjes zijn een goed teken dat de jongen goed eten.

Vissen verhongeren zelden. Vaker wel dan niet, is het te veel voeren waar ze dood aan gaan. Wees niet te gul bij het voeren van de jongen, Een paar druppels vers uitgekomen artemia uit een pipet is genoeg voer voor 20 jongen in een bakje van 20 x 20 centimeter.

1 week oude Nothobranchius rachovii

1 week oude Nothobranchius rachovii

Verhoog het water niveau naarmate de jongen groeien. Kijk ook naar dode visjes en verwijder ze direct uit het bakje. Killies zijn goede springers maar Nothobranchius jongen springen niet dus een deksel op het bakje is niet nodig.

3 weken oude Nothobranchius rachovii

3 weken oude Nothobranchius rachovii

Laat het “opgroei bakje” niet in direct zonlicht staan. Het kan er te warm worden aangezien stilstaand water in korte tijd flink kan opwarmen. Normaal gesproken ontwikkeld zich een kaamlaag op het oppervlak van het water. Dit deert de vissen niet maar als het je stoort kun je dit verwijderen door een vel krantenpapier over het water te trekken.

Als de jongen twee weken oud zijn, vul ik hun dieet van artemia aan met gehakte tubifex. Op dat punt begint hun groei te versnellen. Op de leeftijd van drie weken zijn ze klaar om te verhuizen naar een echt aquarium.

1 maand oude Nothobranchius rachovii

1 maand oude Nothobranchius rachovii

Ik gebruik kleine aquaria om de drie weken oude jongen op te laten groeien naar volwassen dieren. Mijn aquaria zijn ongeveer 20 liter groot. Doorgaans laat ik hierin wat planten groeien. Micranthemum micranthemoides of Hygrophila difformis zijn planten die redelijk makkelijk groeien zonder toevoeging van Co2 of kunstmatig licht. Drijvende planten zoals kroos, Salvinia natans en Ceratophyllum demersum zijn ook zeer geschikt voor killie aquaria aangezien zij helpen voorkomen dat de killies springen.

Nothobranchius jongen springen niet maar de volwassenen wel. En ze springen door de kleinste gaatjes. Als je ze dus niet uitgedroogd op de vloer wil terug vinden, bedek het aquarium dan met een plastic gaas of iets dergelijks.

6 weken oude Nothobranchius rachovii

6 weken oude Nothobranchius rachovii

Je zal nooit alle eieren uit kunnen laten komen die je hebt of alle jongen op laten groeien die wel uitkomen. Het is echt een spel met getallen. Voor elk jong dat volwassen wordt verdwijnen er in de natuur honderden. Wees dus blij als je 75% van de jongen groot kunt brengen.

Volwassen Nothobranchius rachovii

Volwassen Nothobranchius rachovii

Foto’s: Loh Kwek Leong – Hristo Hristov
Bron: www.Killies.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Loh Kwek Leon

Ever since I became a hobbyist more than 30 years ago, I have often wondered about a particular group of fish. These fish, although often featured in books, are rarely available in the fish shops of Singapore. They were better known as "Egg-Laying Toothcarps" in the old days. The fish were very colourful and had an aura of mystery around them. People say they are the most beautiful of all tropical fishes and that their eggs can be sent across nations and still remain alive.
In November 2001, I received my first few bags of killifish eggs from friends living in the US of A. Since then, many more have arrived. Now I have a good collection of killifish and have managed to breed quite a few of them. They are indeed the most beautiful of all tropical fishes.
Everything they say about killifish is true and more......
Killies.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!