Killivissen

Zo incubeer ik Nothobranchius eieren

Zo incubeer ik Nothobranchius eieren

De juiste droogheid is bereikt wanneer de buitenste randjes van het turf bruin wordt van kleur. Het turf moet niet meer aan je handen plakken als je je handen er door heen haalt.

Ik hoop dat je hebt gelet op het turf in de laatste foto van het vorige artikel en het verschil zie. Als je werd afgeleid door het turf, ik bedoel meisje, klik dan hier om het natte meisje nogmaals te zien, Ehhh Ik bedoel natuurlijk het natte turf, natuurlijk.

Slik….Christina kan erg afleiden, denk je niet?

Droge turf

Droge turf

Om het turf op te slaan, rol je de krant tot een trechter en doe de opening in een dikke plastic zak. Tik zachtjes tegen de krant en laat het turf door de opening glijden. Controleer altijd of er geen eitjes aan de krant blijven kleven nadat al het turf in de zak zit.

Gebruik geen ziplock zakjes om de eieren in te bewaren omdat het vocht dan zal ontsnappen door het dunne plastic en het turf uitdroogt.

Trechter

Trechter

Schud het plastic zakje even stevig door om eventuele brokken turf klein te maken en rol het dan op als een pannenkoek. Na een paar dagen zal er water condenseren op de binnenkant van het plastic. Door het turf dicht bij het plastic te houden, houdt je het vocht dicht bij het turf, waardoor je voorkomt dat het te droog wordt.

Gebruik een plakbandje om het zakje opgerold te houden.

Opgerold zakje Nothobranchius eieren

Opgerold zakje Nothobranchius eieren

Doe het zakje met turf in een plastic ziplock zakje en schrijf de gegevens op. Beschrijf de soort, de datum waarop het turf is verzameld en de verwachtte uitkomst datum. Schrijf niet met stift op het plastic aangezien je dan de kans loopt dat er alcohol uit de inkt van de stift door het plastic sijpelt en zo de eieren vergiftigd.

Bewaar het zakje in een piepschuim doos waar het donker en koel is. Controleer het turf een keer per twee weken door het plastic zakje te openen. Als er veel condensatie is, betekent dit dat het turf te nat is. In dat geval moet je het turf opnieuw drogen tussen een paar vellen krantenpapier. Als het turf te droog lijkt, doe dan een stukje nat papier in het zakje voordat je het opnieuw oprolt. Het vocht uit het papier verspreid zich door het turf en houdt het vochtig.

Ziplock zakje

Ziplock zakje

Af en toe de plastic zak openen en het turf omwoelen is goed voor de eieren omdat er dan verse lucht bij kan komen. Eieren kunnen zich niet ontwikkelen als er geen zuurstof bij kan.

De ontwikkeling van de eieren hangt af van de temperatuur waarop de eieren worden bewaard en de vochtigheid van het turf. Bij een temperatuur van 29 graden Celsius, zijn de Nothobranchius eieren na 6 a 8 weken volledig ontwikkeld.

Ronnie Lee, mijn goede vriend in Singapore heeft zijn eigen methode voor het verzamelen en opslaan van het turf. Klik hier om te zien hoe Ronnie dat doet.

Piepschuim box met Nothobranchius eieren

Piepschuim box met Nothobranchius eieren

Als alternatief, kun je het turf ook opslaan in plastic bakjes. Deze plastic bakjes hebben als voordeel boven de zakjes dat ze erg luchtdicht zijn dus vocht blijft goed bewaard. Ze nemen wel veel meer ruimte in.

Plastic bakje

Plastic bakje

Net als bij de plastic zakje, niet vergeten om je bakjes een label te geven met de naam van de soort, de datum waarop het turf is verzameld en de verwachte datum waarop ze uit moeten komen.

Plastic bakje met naam en datum van verzamelen

Plastic bakje met naam en datum van verzamelen

Foto’s: Loh Kwek Leong
BronKillies.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Loh Kwek Leon
Ever since I became a hobbyist more than 30 years ago, I have often wondered about a particular group of fish. These fish, although often featured in books, are rarely available in the fish shops of Singapore. They were better known as "Egg-Laying Toothcarps" in the old days. The fish were very colourful and had an aura of mystery around them. People say they are the most beautiful of all tropical fishes and that their eggs can be sent across nations and still remain alive. In November 2001, I received my first few bags of killifish eggs from friends living in the US of A. Since then, many more have arrived. Now I have a good collection of killifish and have managed to breed quite a few of them. They are indeed the most beautiful of all tropical fishes. Everything they say about killifish is true and more...... Killies.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!